Wat gaat de rente in 2022 doen? In deze hypotheekrente verwachting lees je over de renteontwikkeling en hoe je daarop kunt anticiperen.
De toch al hoge inflatie wordt versterkt door de oorlog in Oekraïne. Alles wordt snel duurder en de waarde van de Euro holt achteruit. Inmiddels heeft de ECB de beleidsrente voor het eerst in 11 jaar verhoogd, om de economie af te koelen. In september volgt een volgende rentestap.
Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente in 2022 al flink is gestegen. Na een korte ‘pas op de plaats’ in de zomer, verwachten we dat de hypotheekrente dit najaar en winter weer verder stijgt. Lees waarom.
Benieuwd naar jouw laagste hypotheekrente?Ontvang vrijblijvend het beste renteaanbod >
Hypotheekrente verwachting in het teken van inflatie
Het economische herstel na de coronacrisis gaat gepaard met een hoge inflatie. Dit wordt nog eens versterkt door de oorlog in Oekraïne. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd worden wereldwijd gevoeld. Daarnaast zijn internationale handelsstromen verstoord.
Sinds de Russische inval zijn de prijzen voor energie en grondstoffen fors gestegen. Dit zorgt voor een verdere stijging van de toch al hoge inflatie.

Hypotheekrente in 2022 al fors gestegen
De hoge inflatie zorgt ervoor dat de kapitaalmarktrente in 2022 al fors is gestegen. Dit is duidelijk te zien in bovenstaande grafiek. Deze marktrente is een belangrijke graadmeter is voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast.
Banken kunnen moeilijker aan geld komen om uit te lenen. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente dit jaar al flink is gestegen. Voor sommige rentevastperiodes is de rente zelfs meer dan verdubbeld, zoals is te zien in onderstaande ontwikkeling van de laagste 10 jaar vast rente.

Centrale bank grijpt in bij hoge inflatie
De hoge inflatie voelen we direct in de portemonnee. Alles wordt duurder, waardoor we minder kunnen kopen met ons geld. De waarde van de Euro holt letterlijk onderuit. Dit dwingt de Europese Centrale Bank (ECB) om in te grijpen en de economie af te koelen.
In juli heeft de ECB voor het eerst in 11 jaar de beleidsrente verhoogd. De centrale bank koos direct voor een grote rentestap van 0,5%. Tegelijkertijd is het goed nieuws voor de spaarrente verwachting en de pensioenen.
Gevolgen voor de woningmarkt
Door de rentestijging kunnen potentiële kopers minder hypotheek krijgen. Hierdoor stijgen de huizenprijzen in 2023 naar verwachting minder hard. Dan is er ook nog een naderende recessie. Wat is de impact daarvan op de huizenprijzen? Lees onze analyse over de woningmarkt en recessie.
Wil je de waardestijging van jouw huis benutten?Bereken vrijblijvend jouw verzilvermogelijkheden >
Hypotheekrente verwachting 2022 (najaar)
Na de historische renteverhoging in juli door de Europese Centrale Bank, daalde de kapitaalmarktrente kortstondig. Opvallend: de hypotheekrente daalde niet mee, maar stabiliseerde. Hierdoor liepen de marges van geldverstrekkers deze zomer op.
Inmiddels zit de kapitaalmarktrente weer op het niveau van de vorige piek in juni en stijgt de hypotheekrente weer volop mee.
Op 27 november heeft de ECB voor de tweede keer de beleidsrente verhoogd. Ook nu kiest de centrale bank voor een forse verhoging van 0,75%. Geeft dit beleggers vertrouwen dat de inflatie kan worden beteugeld?
Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt.
De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo’n 10%. De komende tijd gaat de centrale bank daarom nog vaker de beleidsrente verhogen. Analisten verwachten dat pas in 2023 of zelfs 2024 de inflatie op het gewenste niveau zit. Tot die tijd zal de hypotheekrente eerder stijgen dan dalen.
De korte rente gaat naar verwachting stijgen
Bij de renteverhoging van de ECB zit ook de herfinancieringsrente (refirente). Dit tarief waartegen geldverstrekkers van de centrale bank kunnen lenen, was sinds 2006 0,0% en staat nu op 1,25%. De Euribor, vraag en aanbod van kortlopende leningen, reageert sterk op de refirente.
Tot nu toe bleven de korte rentes veelal gespaard bij de renteverhogingen. Nu de centrale bank de beleidsrente verhoogt, stijgen ook de variabele rentes en Euribor-rentetarieven. Dit geldt ook voor consumptief geld lenen.
Inmiddels kijken we ook verder vooruit. Lees hier de hypotheekrente verwachting voor 2023.
Rentestijging wordt gedempt
Tegelijkertijd zal de ECB behoedzaam willen opereren. Bedrijven en overheden zijn gewend geraakt aan ‘goedkoop geld’. Een hogere beleidsrente heeft direct invloed op de betaalbaarheid van schulden, bijvoorbeeld in de zuidelijke eurolanden.
Ook is de concurrentie tussen geldverstrekkers fel. De Nederlandse hypotheekmarkt telt inmiddels 37 aanbieders. Deze nieuwkomers dwingen met een scherpe rente de traditionele banken, zoals Rabobank, ABN AMRO en ING, om ook scherper te prijzen.
Onder invloed van de toegenomen concurrentie zijn de marges op de hypotheekrente fors gedaald. Dit dempt een sterke rentestijging in Nederland enigszins.
Wacht niet te lang met naar jouw hypotheek kijken?
De hypotheekrente is, historisch gezien, nog altijd laag. Daar kan verandering in komen als de hypotheekrente dit najaar stijgt. Ook hebben de eerste geldverstrekkers inmiddels hun acceptatiebeleid aangescherpt vanwege verslechterde economische vooruitzichten.
Wie nog iets met de hypotheek wil doen, kan hier beter niet te lang mee wachten. We helpen je vrijblijvend de mogelijkheden te onderzoeken:
- Hypotheek oversluiten? Bereken jouw voordeel (incl. boeterente) >>.
- Woning op het oog? Bereken jouw laagste hypotheekrente >>.
- Overwaarde opnemen? Bereken jouw verzilvermogelijkheden >>.
- Meer financiële vrijheid? Maak jouw hypotheek (deels) aflossingsvrij >>.
- Jouw huis verduurzamen? Reserveer alvast energiebespaarbudget >>.
Graag wijs ik je erop dat deze hypotheekrente verwachting voor 2022 tussentijds kan wijzigen. Daarom nog een laatste tip:
Geef een reactie