Hypotheekrente verwachting voor 2024

Wat doet de hypotheekrente in 2024? Deze hypotheekrente verwachting biedt een analyse van de verwachte renteontwikkeling en geeft inzicht in hoe je hierop kunt anticiperen.

Hypotheekrente volgt inflatieverwachting

De hypotheekrente ontwikkeling volgt in grote lijnen de inflatieverwachting. Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt in de portemonnee is de inflatie het afgelopen jaar aanhoudend hoog geweest.

De Europese Centrale Bank (ECB) zet zich in om de stijgende inflatie onder controle te krijgen. Door de beleidsrente te verhogen wordt de economische groei afgeremd, met als doel de prijsstijging te temperen.

Voor elke situatie een passende hypotheek

Ontwikkeling variabele hypotheekrente

De renteverhoging door de ECB merk je direct aan de variabele hypotheekrente. Het gemiddelde tarief, als je de rente niet vastzet, is sinds november 2022 bijna verdubbeld, van 2,9% naar bijna 5,3%. Bekijk hier de laagste variabele hypotheekrente van dit moment.

Met het stijgen van de beleidsrente is sparen aantrekkelijker geworden. Bekijk hier de hoogste spaarrente of lees de spaarrente verwachting voor 2024.

Ontwikkeling lange hypotheekrente

Voor de ontwikkeling van de lange hypotheekrente is de ECB-rente van minder groot belang. Dit tarief wordt vooral gestuurd door de kapitaalmarktrente, of te wel vraag en aanbod van langlopende kredieten. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen fungeert als een betrouwbare graadmeter voor de hypotheekrente met een lange rentevastperiode, bijvoorbeeld 10 jaar vast.

 • Na een sterke stijging in 2022, schommelde het afgelopen jaar kapitaalmarktrente grofweg tussen 2,5% en 3,5%, zoals te zien in onderstaande grafiek.
 • Ondertussen bewoog de gemiddelde hypotheek 10 jaar vast binnen een marge van 4% tot 4,5%, met een licht stijgende trend binnen deze range.

Bron: IEX

Dankzij de recente daling van de marktrentes is er ruimte ontstaan voor lagere hypotheekrentes. Veel geldverstrekkers hebben de afgelopen twee weken dan ook hun tarieven verlaagd. Daar kun jij van profiteren! Bereken hier jouw laagste hypotheekrente.

Wat doet de hypotheekrente in 2024?

Blijft de hypotheekrente in 2024 hoog, of is er kans dat deze omlaag gaat?

Tijdens de laatste beleidsvergadering heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente ongemoeid gelaten. Dit was voor het eerst sinds de centrale bank in juli 2022 begon met het verhogen van de rente, in de strijd tegen de hoge inflatie.

De ECB is van mening dat de genomen maatregelen voldoende zullen zijn om op de middellange termijn het inflatiedoel van 2% te bereiken. Tijdens de persverklaring na de beleidsvergadering gaf ECB-President Lagarde ook aan dat de economie in de Eurozone nog enige tijd zwak zal blijven.

Hierdoor wordt verwacht dat de ECB in de eerste maanden van 2024 de beleidsrente op het huidige niveau zal handhaven, wat tegelijkertijd zal leiden tot een verdere afname van de inflatie.

Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting eerst zorgen voor stabilisatie van de variabele hypotheekrente, gevolgd door een geleidelijke daling begin 2024*.

Geleidelijk ruimte voor renteverlaging

Na een periode van stabiele beleidsrente zal de ECB waarschijnlijk kiezen voor een geleidelijke renteverlaging.

De verwachting is dat de lange hypotheekrente daalt, zodra er duidelijke signalen zijn dat de centrale bank van plan is de beleidsrente te verlagen.

Deze voorspelling blijft echter onzeker. De ECB tracht de verwachtingen voor een snelle renteverlaging te matigen. President Christine Lagarde heeft aangegeven dat de beleidsrente voorlopig hoog zal blijven.

We verwachten dat de lange hypotheekrente voorlopig op het huidige niveau blijft, met mogelijk later in 2024 ruimte voor een rentedaling*.

*Deze hypotheekrente verwachting voor 2024 kan tussentijds wijzigen.

Anticiperen op de hypotheekrente verwachting

 1. Als je verwacht dat de hypotheekrente op termijn daalt, kan het interessant zijn om te kiezen voor een variabele rente. Dit moet bij je passen. Je hebt namelijk geen zekerheid over je maandlasten. Ook geldt een zwaardere toets op het inkomen. Lees meer over de voor- en nadelen van een variabele hypotheekrente.
 2. De woning (verder) verduurzamen zorgt direct voor lagere maandlasten. Dit levert vaak meer op dan wachten tot de rente nog iets gunstiger wordt. Bovendien draagt het bij aan de waarde ontwikkeling van de woning. Bereken hier jouw verduurzamingshypotheek. Je profiteert dan van subsidies en korting op de rente.
 3. Voor huiseigenaren die willen verhuizen heeft de renteontwikkeling beperkt impact. Zij kunnen namelijk hun huidige lage hypotheekrente vaak meeverhuizen. Lees meer over het voordeel van de verhuisregeling.
 4. Starters lopen er vaak tegenaan dat ze door de gestegen rente minder kunnen lenen. Gelukkig kunnen zij profiteren van een aantal regelingen die helpen om je eerste huis te kopen.
 5. Door de gestegen hypotheekrente is een verzilverhypotheek duurder geworden en voor een kleinere groep beschikbaar. Er zijn alternatieven beschikbaar, maar dit is afhankelijk van je leeftijd, inkomen en/of overwaarde. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is met jouw overwaarde.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Hypotheekrente verwachting voor 2024”

 1. Waarom is de rente bij een tijdelijk overbruggingskrediet bij aankoop woning zoveel hoger dan bij een reguliere hypotheek met vrij korte looptijd?

  Beantwoorden
  • Beste Sam, Dank voor je bericht. Een overbruggingskrediet heeft inderdaad een variabele rente. Deze is weer gebaseerd op de Euribor marktrente plus een opslag. Momenteel ligt de rente voor een overbruggingskrediet rond de 5% à 6%. Dit is ongeveer gelijk aan de variabele hypotheekrente van de meeste geldverstrekkers, met uitzondering van Rabobank.

   De variabele rente van Rabobank is beduidend lager omdat deze enkel gefinancierd wordt met spaargeld van klanten. Het spijtige is echter dat dit niet geldt voor het overbruggingskrediet van Rabo, waarvoor eveneens de Euribor-rente plus opslag geldt. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 3010 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Veel geleerd

  Voor starters is dit heel fijn. We hebben veel geleerd en meer inzicht gekregen. Dit is heel fijn voor de toekomst.

  30/11/2023 Ceyda, Amersfoort
 • Goed

  Website was goed en overzichtelijk.

  30/11/2023 Sigifredo, Almere
 • Snel antwoord

  Snel antwoord, denkt mee.

  27/11/2023 Jef, Klarenbeek

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023