Intrekken bij een partner met een eigen huis: wat zijn je opties?

Je bent de liefde van je leven tegen het lijf gelopen. Jullie zijn al een tijdje samen en die liefde heeft al een eigen koophuis. Na een tijdje latten hebben jullie besloten te gaan samenwonen in het huis van je partner. Maar hoe zit dat eigenlijk als je partner al een koophuis heeft? Er zijn meerdere mogelijkheden. In dit artikel zetten we de opties voor intrekken bij een partner met een eigen huis op een rij. En we wijzen je op de aandachtspunten die erbij komen kijken.

Intrekken bij partner met eigen huis: hoe zit dat?

Bij samenwonen komen altijd afspraken om de hoek kijken. Je spreekt bijvoorbeeld af hoe jullie de kosten voor boodschappen verdelen. Maar als je intrekt in het koophuis van je partner, ligt het allemaal iets complexer. Het huis staat in principe alleen op naam van je partner. Diegene betaalt tot nu toe de hypotheeklasten alleen en ontvangt dus ook alle hypotheekrenteaftrek (als hij of zij daar recht op heeft). Het is aan jullie of jullie dit zo houden of dingen anders regelen.


Je hebt een paar opties:

  1. Jij wordt mede-eigenaar van het huis en de hypotheek komt deels op jouw naam te staan.
  2. Je betaalt huur aan je partner en je partner blijft de enige eigenaar.
  3. Je partner betaalt alle maandlasten zelf.

Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen om te trouwen (al dan niet onder huwelijkse voorwaarden), een samenlevingscontract op te stellen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. In al die gevallen staan jullie afspraken over de woning en andere bezittingen zwart op wit. Dat is mogelijk handig voor het geval jullie ooit uit elkaar gaan of een van jullie komt te overlijden. 

We zullen de drie opties hieronder een voor een bespreken. Zo kun je beslissen wat voor jullie het beste scenario is.

1. Je wordt mede-eigenaar van het huis

Jullie kunnen ervoor kiezen dat het huis niet meer alleen op naam van je partner staat, maar ook op jouw naam. Daarvoor moet je langs de notaris gaan en zelf een deel van de hypotheek op je nemen. Je wordt dan hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheek. Daarmee is de woning ook deels van jou. Mochten jullie ooit uit elkaar gaan, dan moet je partner jou uitkopen om in het huis te blijven wonen. 

Er komen wel een aantal kostenposten bij kijken als je de hypotheek op twee namen zet. Vaak is het handig om hiervoor hypotheekadvies aan te vragen (waarvoor je advies- en bemiddelingskosten betaalt). Daarnaast moet je langs de notaris gaan, is mogelijk een taxatie nodig en betaal je overdrachtsbelasting (tenzij je recht hebt op een vrijstelling daarvan). 

Het is vaak handig om ook een samenlevingscontract af te sluiten als jullie allebei een deel van de hypotheek op je nemen. Daarin leg je onder andere het eigendom van het huis en de verdeling van jullie spullen vast.

Voor deze constructie is het wel belangrijk dat jij zelf een deel van de hypotheeklasten kunt betalen. Wil je weten wat hierin voor jou mogelijk is? Bereken je maximale hypotheek.

2. Je betaalt huur aan je partner

Een andere mogelijke constructie is dat je partner de enige eigenaar van het huis blijft en dat jij huur aan je partner betaalt. Zo draag je alsnog bij aan de woonlasten, maar hoeven jullie formeel niets te regelen. 

Let wel op: als jullie ooit uit elkaar gaan, blijft de woning van je partner en zie je het betaalde bedrag niet meer terug. Jij moet dan een nieuw huis zoeken. Ook als je partner overlijdt, hebben jullie een probleem. Daarom is het verstandig om in dit geval wel een testament en eventueel een samenlevingscontract op te stellen. Een testament kan je ook veel erfbelasting besparen als je partner overlijdt. 

Hoe je bepaalt wat een goede huurprijs is? Daarvoor kun je bijvoorbeeld de Huurprijscheck van Checkjeprijs.huurcommissie.nl gebruiken. Ook kun je besluiten om de hypotheeklasten min de hypotheekrenteaftrek door tweeën te delen en de helft daarvan als huur te betalen.

3. Je partner betaalt alle maandlasten

Jullie kunnen ook bij het intrekken in de woning van je partner besluiten dat jij niets hoeft bij te dragen aan de hypotheeklasten. Je partner blijft deze volledig zelf betalen. Mogelijk betaal je wel mee aan de boodschappen en energiekosten. Dit kan een optie zijn als je partner veel meer verdient dan jij, als jij geen inkomen hebt of als je partner graag zekerheid heeft dat hij of zij altijd in dit huis kan blijven wonen. 

Houd er wel rekening mee dat je in dit geval niets hebt als jullie ooit uit elkaar gaan of als je partner overlijdt. Het huis blijft bij een relatiebreuk volledig van je partner. En als je partner overlijdt, gaat de woning ook niet automatisch naar jou. Jullie kunnen hier natuurlijk andere afspraken over maken in een samenlevingscontract en testament. Op die manier kun je het wel zo regelen dat jij de erfgenaam bent als je partner overlijdt.

Samenlevingscontract, trouwen of geregistreerd partnerschap?

Zoals we al een paar keer lieten doorschemeren, is het handig om dingen op papier vast te leggen als je gaat intrekken bij een partner met een koophuis. Dat kan op meerdere manieren. Sommige stellen kiezen ervoor om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Een meer low-key oplossing (waar geen trouwpak aan te pas komt!) is een samenlevingscontract tekenen. 

1. Trouwen in (beperkte) gemeenschap van goederen

Vóór 2018 trouwden mensen die met elkaar in het huwelijk traden standaard in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden automatisch van je partner én van jou zijn. Dus ook de bezittingen die jullie al vóór het huwelijk hadden, zijn nu van jullie allebei. Op deze manier word jij dus ook automatisch voor de helft eigenaar van de woning van je partner. 

Tegenwoordig is gemeenschap van goederen niet meer de standaard. Je trouwt nu automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen. Dan zijn alleen de bezittingen en schulden die na jullie trouwdatum ontstaan van jullie allebei. Bij een beperkte gemeenschap van goederen blijft de woning dus in principe van je partner, aangezien het huis al diens eigendom was voordat jullie trouwden. Jullie kunnen er wel voor kiezen om hier andere afspraken over te maken of om de hypotheek bijvoorbeeld op naam van jullie allebei te zetten.

2. Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Je kunt er ook voor kiezen om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dan spreken jullie zelf af hoe jullie het huis en andere bezittingen of schulden verdelen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen dat ieders schulden en bezittingen van de persoon zelf blijven. Het huis blijft dan van je partner. Of je kunt juist afspreken dat het huis wel van jullie allebei wordt. Dat is aan jullie. Je moet wel apart langs de notaris om deze specifieke voorwaarden vast te leggen.

3. Geregistreerd partnerschap

Een andere (goedkopere) oplossing waar geen bruidstaart en andere toeters en bellen aan te pas komen, is een geregistreerd partnerschap. De gevolgen hiervan zijn min of meer hetzelfde als bij een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen. Ook hier geldt dat je aparte partnerschapsvoorwaarden kunt afspreken als je de verdeling anders wilt regelen.

4. Een samenlevingscontract

Als je niet wilt trouwen of een partnerschap wilt aangaan, is het op z’n minst slim om een samenlevingscontract op te stellen. Hierin leg je jullie gezamenlijke afspraken vast. Dat is handig als jullie ooit uit elkaar gaan. Dan staat op papier wat van wie is. Ook kunnen jullie hierin afspraken maken over de verdeling van de maandlasten, bijvoorbeeld over de betaling van de hypotheeklasten. Ook staat hierin bijvoorbeeld of jij recht hebt op een aandeel in de eventuele stijging van de waarde van het huis.

Let op: een samenlevingscontract doet geen uitspraken over wat er na het overlijden van je partner gebeurt met de woning of andere bezittingen. Daarom raden we aan om altijd een apart testament op te stellen. Daarin beschrijf je wat er gebeurt met jullie bezittingen als een van jullie overlijdt. Een notaris kan je hier goed over adviseren.

Fiscale gevolgen intrekken bij partner met eigen huis

Trek je in het koophuis van je partner in? Dan moet je ook rekening houden met een paar fiscale gevolgen. De belangrijkste daarvan zijn als volgt:

  • Als je mede-eigenaar van de woning wordt, krijg je mogelijk te maken met de bijleenregeling. Dat geldt als je je eigen oude koopwoning verkoopt met overwaarde. Je bent dan verplicht om de volledige overwaarde in het huis van je partner te steken als jullie samen hypotheekrenteaftrek over de hele hypotheek willen krijgen.
  • Als jullie de hypotheek op twee namen zetten, hebben jullie beide recht op hypotheekrenteaftrek. Spreken jullie een andere verdeling af? Dan kun je de hypotheekrenteaftrek ook op die manier verdelen.
  • Als jullie hypotheek op beide namen staat en je een samenlevingscontract hebt, dan doe je mogelijk ook samen aangifte. Wanneer je fiscaal partners hebt, verandert mogelijk jullie recht op bepaalde aftrekposten, toeslagen of heffingskortingen.

Jouw financiële mogelijkheden bij samenwonen? Wij adviseren je

Kortom: intrekken bij een partner met een eigen huis is niet alleen een leuke en romantische aangelegenheid. Het vraagt ook om financiële keuzes. Wil je zeker weten dat jullie alles qua hypotheek goed regelen? Onze hypotheekadviseurs helpen jou en je partner graag verder.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3087 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024