Jouw huis energiezuinig maken met de hypotheek

De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn ruimer geworden. Maak jouw huis energiezuinig met jouw hypotheek.

Vaart maken met verduurzaming van huizen

Het Kabinet Rutte 3 wil vaart maken met de verduurzaming van huizen in Nederland. Zo worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard op het gasnet aangesloten, maar alleen als duurzame alternatieven (warmtenet of warmtepomp) niet mogelijk of te duur zijn.

Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer vindt het Kabinet. De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn daarom de afgelopen jaren verruimd. Energiebesparende maatregelen zorgen voor een blijvend lage energierekening. Daarbij komt verduurzaming ten goede aan de woningwaarde. Daarmee is het op meerdere manieren een duurzame investering.

Energiebesparende maatregelen financieren met hypotheek

Onder andere door de lage hypotheekrente van dit moment is financiering met de hypotheek een interessante optie. We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

1. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming

Wie overwaarde heeft kan dit inzetten om de woning duurzaam te maken. Je kunt jouw hypotheek verhogen of een nieuwe (groene) hypotheek afsluiten naast jouw bestaande hypotheek. Bereken jouw mogelijkheden.

Vanaf april 2021 is het mogelijk om de hypotheek te verhogen zonder advies en kennis- en ervaringstoets. Dit geldt voor een verhoging van maximaal € 25.000,- die aantoonbaar wordt besteed aan verduurzaming van de woning, zoals gevel- of vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++) of zonnepanelen. Ook moet verhoging plaatsvinden binnen vijf jaar na het afsluiten van de hypotheek die op de woning is gevestigd.

2. Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Vanaf 2018 kan je niet meer lenen dan de woningwaarde. In de hypotheeknormen is echter een uitzondering gemaakt bij energiebesparende maatregelen. De maximale hypotheek kan worden opgerekt tot 106%. Je kunt dus meer hypotheek krijgen.

Let op: niet bij elke bank kan je maximaal lenen voor energiebesparende maatregelen. Ook zijn er banken die een opslag rekenen als je meer dan 100% van de woningwaarde leent. Maak dus altijd een hypotheekvergelijking.

3. Meer lenen voor een duurzaam huis

Wie een duurzaam huis koopt, kan meer lenen op basis van het inkomen.

 • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
 • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag je tot € 25.000,- meer lenen.

Bereken jouw maximale hypotheek.

4. Rentekorting bij ‘groene hypotheek’

Verschillende geldverstrekkers bieden inmiddels een ‘groene hypotheek’ aan. Je krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

 • Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijg je 0,2% rentekorting.
 • Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,2% aan.
 • Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro.
 • Nationale Nederlanden biedt bij duurzame nieuwbouw standaard hun meest gunstige rente.

Lees meer over rentekorting met een energiezuinig huis.

5. NHG voorwaarden versoepeld

Bij de financiering van energiebesparende maatregelen onder NHG, is vooraf een nota indienen niet meer nodig. Het benodigde geld gaat in een depot op basis van een schatting en later dien je de facturen in. Zoals dit gaat bij een reguliere verbouwing.

6. Een lening naast de hypotheek

Energiebesparende maatregelen kan je ook financieren met een lening naast de hypotheek. Wat veel mensen niet weten, is dat een de rente bij een investering aan of in de woning, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar is.

Rabobank heeft het Rabo Groendepot gelanceerd. Dit is een aanvullende lening waarmee je energiebesparende maatregelen kunt financieren, tegen een gelijke rente als de hypotheek.

Bovenstaande voorwaarden gelden ook voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. Benieuwd naar de mogelijkheden met jouw hypotheek? Maak vrijblijvend een berekening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Jouw huis energiezuinig maken met de hypotheek”

 1. Waarom wordt de AOW-er toch steeds weer afgeknepen? Nu wordt er weer minder hypotheek verstrekt terwijl de focus ligt op verduurzamen, vooral van oudere huizen. Het is allemaal zo tegenstrijdig en altijd weer is de AOW -er de klos!

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Buitenweg, de hypotheeknormen voor 2023 worden inderdaad strenger. Dit geldt overigens voor iedereen. Mensen in loondienst kunnen volgend jaar echter rekenen op een gemiddelde loonstijging 3,7%, waardoor ze toch meer kunnen lenen. U moet zich echter niet blind staren op de strengere leennormen, want juist voor verduurzamen zijn veel banken bereidt voordelig extra energiebespaarbudget te verstrekken. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is voor u. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2817 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023