Financier het verduurzamen van je woning met jouw hypotheek

De mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek zijn ruimer geworden. Verduurzaam jouw woning met de hypotheek. Wij vertellen je meer over:

Vaart maken met verduurzaming van huizen

Het Kabinet gaat vaart maken met de verduurzaming van huizen in Nederland. Zo worden nieuwbouwhuizen niet meer standaard op het gasnet aangesloten. Ook de bestaande woningvoorraad moet duurzamer. Zo liggen er diverse subsidies voor je klaar als je energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast bieden banken interessante mogelijkheden en voorwaarden al je jouw woning (verder) verduurzaamt. We bespreken ze hieronder.

Jouw woning (verder) verduurzamen?

Verduurzaam je woning en financier het met je hypotheek

Verduurzamen woning met de jouw hypotheek

Onder andere door de lage hypotheekrente van dit moment is financiering met de hypotheek een interessante optie voor het verduurzamen van je woning. We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:

1. Overwaarde gebruiken voor verduurzaming

Wie overwaarde heeft kan dit inzetten om de woning duurzaam te maken. Je kunt jouw hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten naast jouw bestaande hypotheek. Bereken hier de mogelijkheden met jouw overwaarde.

2. Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Volgens de hypotheeknormen kun je niet meer lenen van de woningwaarde. Voor energiebesparende maatregelen wordt echter een uitzondering gemaakt. Je kunt dan tot 106% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Voor een woning van €300.000,- kun je dan maximaal €316.000,- aan hypotheek krijgen.

3. Meer lenen voor de aankoop van een duurzame woning

Als je een duurzame woning koopt, heb je de mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten. Als je (gezamenlijke) toetsinkomen hoger is dan €30.000,-, kun je de volgende bedragen optellen bij je maximale hypotheek:

 • Bij een A++ of hoger mag tot 9000 euro bij de maximale hypotheek worden opgeteld.
 • Bij een woning met een energie-index of een energieprestatie-coëfficiënt gelijk aan of lager dan nul, mag je tot €15.000,-
 • Voor de aankoop van een ‘nul-op-de-meter-woning’, mag je tot € 25.000,- meer lenen.

4. Rentekorting bij hypotheek voor verduurzamen woning

Verschillende geldverstrekkers bieden rentekorting aan bij een verduurzamingshypotheek. Je krijgt dan een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet. Enkele voorbeelden:

 • Bij de GroenHypotheek van Rabobank krijg je 0,2% rentekorting.
 • Ook ABN AMRO biedt een duurzaamheidskorting van 0,2% aan.
 • Bij Attens krijg je 0,4% korting op de hypotheekrente over maximaal 25.000 euro.

Lees meer over rentekorting met een energiezuinig huis.

5. Nota vooraf niet meer nodig

Bij de financiering van energiebesparende maatregelen, is vooraf een nota indienen vaak niet meer nodig. Het benodigde geld gaat in een depot op basis van een schatting en later dien je de facturen in. Zoals dit gaat bij een reguliere verbouwing.

6. Een lening naast de hypotheek

Maatregelen voor het verduurzamen van de woning kan je ook financieren met een lening naast de hypotheek. Wat veel mensen niet weten, is dat een de rente bij een investering aan of in de woning, onder voorwaarden, ook fiscaal aftrekbaar is. Deze optie is aantrekkelijk bij lagere leenbedragen, omdat je geen afsluitkosten betaald.

7. Reserveer nu alvast energiebespaarbudget

Bij veel banken is het mogelijk om nu alvast energiebespaarbudget te reserveren. Je hoeft dan later pas de beslissen welke maatregelen je neemt.

Bovenstaande voorwaarden gelden ook voor de aankoop van een nieuwbouwwoning. Benieuwd naar de mogelijkheden met jouw hypotheek? Maak vrijblijvend een berekening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Financier het verduurzamen van je woning met jouw hypotheek”

 1. Waarom wordt de AOW-er toch steeds weer afgeknepen? Nu wordt er weer minder hypotheek verstrekt terwijl de focus ligt op verduurzamen, vooral van oudere huizen. Het is allemaal zo tegenstrijdig en altijd weer is de AOW -er de klos!

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Buitenweg, de hypotheeknormen voor 2023 worden inderdaad strenger. Dit geldt overigens voor iedereen. Mensen in loondienst kunnen volgend jaar echter rekenen op een gemiddelde loonstijging 3,7%, waardoor ze toch meer kunnen lenen. U moet zich echter niet blind staren op de strengere leennormen, want juist voor verduurzamen zijn veel banken bereidt voordelig extra energiebespaarbudget te verstrekken. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is voor u. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3136 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024