Jubelton schenken, wat is nog mogelijk?

Het einde van de jubelton is in zicht. Wat is nog mogelijk voor de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning? We zochten het uit.

Wat blijkt? Wie dit jaar nog in actie komt kan langer gebruik maken van de jubelton.

Het schrappen van de jubelton is één van de maatregelen om oververhitting van de woningmarkt tegen te gaan. Sinds afgelopen Prinsjesdag weten we ook hoe de belastingvrijstelling precies wordt afgeschaft.

Geen uitzondering meer voor schenken voor de eigen woning

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is nu nog maximaal €106.671,-. Om gebruik te maken van deze vrijstelling moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • De ontvanger van de schenking is tussen 18 en 40 jaar oud.
 • De schenking wordt gebruikt voor de eigen woning (aankopen, verbouwen, verduurzamen of aflossen).
 • De schenking is onherroepelijk. Een herroepingsclausule is niet toegestaan.
 • U kunt aan iedereen schenken. Een familieband is niet verplicht.

In 2023 geldt ook nog een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, maar deze is een stuk lager. U kunt dan maximaal €28.947,- belastingvrij schenken onder bovenstaande voorwaarden. Vanaf 2024 vervalt de uitzondering voor de eigen woning en gelden enkel nog de reguliere regels voor schenkbelasting.

Lees hoe (groot)ouders, naast schenken, nog meer kunnen helpen met de hypotheek.

Optimaal gebruik maken van de vrijstelling door gespreid schenken

Het is mogelijk om de schenking te spreiden. Ook kan langer de tijd worden genomen om het schenkingsbedrag te besteden. Op deze manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van de belastingvrijstelling.

Wie in 2022 een schenking heeft gedaan voor de eigen woning, maar niet de volledige €106.671,-, kan het resterende deel alsnog in 2023 schenken (aanvullende schenking).

Tip: wist u dat u de overwaarde van uw woning mag opnemen om de schenking te doen. Ontdek vrijblijvend uw mogelijkheden om overwaarde te gebruiken.

De ontvanger heeft tot uiterlijk 31 december 2024 om de schenking te besteden ten behoeve van de eigen woning. Let op: de ontvanger van de schenking moet in de aangifte schenkbelasting voor de schenking in 2022 een beroep doen op de vrijstelling.

Wat moet u doen om langer gebruik te maken van de jubelton (stappenplan)

Deze regeling is niet eenvoudig. Voor dit artikel hebben we dan ook de hulp ingeschakeld van advieskantoor NBG. Zij hebben geholpen met onderstaand stappenplan om langer gebruik te maken van de jubelton. Daarbij is het zaak dat de schenker en ontvanger snel om tafel gaan zitten om dit jaar nog het nodige te regelen.

 1. De schenker en ontvanger spreken samen af hoeveel maximaal geschonken gaat worden*.
 2. De schenken maakt in 2022 een deel van het schenkbedrag over. In de omschrijving geeft u aan dat de schenking bestemd is voor de eigen woning.
 3. De ontvanger doet in de aangifte schenkbelasting over 2022 beroep op de vrijstelling voor het het afgesproken schenkbedrag.
 4. De schenker maakt uiterlijk 31 december 2023 het resterende deel van het schenkbedrag over.
 5. De ontvanger heeft tot 31 december 2024 om het volledige schenkbedrag te besteden ten behoeve van de eigen woning.

* Tip: leg de schenking vast in een schenkingsovereenkomst. Deze kunt u online vinden. Omdat het echter om een complexe regeling gaat met hoge bedragen, gaat u hiervoor het beste naar een notaris. Dat weet u zeker dat alles goed geregeld is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Jubelton schenken, wat is nog mogelijk?”

 1. Geachte,
  graag verneem ik als ik een gespreide schenking doe en het laatste deel in oktober 2023 schenk of het dan uitmaakt dat de ontvanger in juni 2023 40 is geworden. Dien ik dan de rest van de schenking te doen voor de ontvanger in juni 40 wordt of mag ik die nog spreiden tot bvb, december 2023???
  Graag uw antwoord, alvast dank.

  Beantwoorden
  • Beste Marianne, ook bij een gespreide schenking moet het volledige schenkingsbedrag zijn overgemaakt voor het 40e levensjaar. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
   • Dankjewel Roel, vraag me nog iets af, wat als ik door onvoorziene omstandigheden het overeengekomen schenkingsbedrag niet voor het
    afgesproken tijdstip kan voldoen, wat zijn dan de consequenties?? Graag je antwoord en wat fijn dat we hier onze vragen kunnen stellen.
    Groeten Marianne.

 2. Dank voor je antwoord Roel, heb ik goed begrepen dat als ik :
  een gespreide schenking wil doen en er alvast een deel van in 2022 schenk en het resterende deel of delen in 2023 dat ik dit dan toch vast moet laten leggen bij een notaris, of kan dit ook via een gewone schenkingsovereenkomst??

  Alvast weer dank. Groeten Marianne

  Beantwoorden
  • Beste Marianne, een schenkingsovereenkomst is niet verplicht, maar omdat het om grote bedragen gaat adviseren we om de afspraken in een overeenkomst vast te leggen. Dit kan op maat bij de notaris, maar ook online zijn voorbeelden te vinden. Het is belangrijk dat in de schenkingsovereenkomst geen extra voorwaarden staan, anders dan dat de schenking op tijd voor de eigen woning wordt gebruikt. Zie hiervoor ook de website van de Belastingdienst. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022