Jubelton schenken, wat is nog mogelijk?

Het einde van de jubelton is in zicht. Wat is nog mogelijk voor de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning? We zochten het uit.

Wat blijkt? Wie dit jaar nog in actie komt kan langer gebruik maken van de jubelton.

Het schrappen van de jubelton is één van de maatregelen om oververhitting van de woningmarkt tegen te gaan. Sinds afgelopen Prinsjesdag weten we ook hoe de belastingvrijstelling precies wordt afgeschaft.

Geen uitzondering meer voor schenken voor de eigen woning

De eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning is nu nog maximaal €106.671,-. Om gebruik te maken van deze vrijstelling moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • De ontvanger van de schenking is tussen 18 en 40 jaar oud.
 • De schenking wordt gebruikt voor de eigen woning (aankopen, verbouwen, verduurzamen of aflossen).
 • De schenking is onherroepelijk. Een herroepingsclausule is niet toegestaan.
 • Je kan aan iedereen schenken. Een familieband is niet verplicht.

In 2023 geldt ook nog een eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, maar deze is een stuk lager. Je kan dan maximaal €28.947,- belastingvrij schenken onder bovenstaande voorwaarden. Vanaf 2024 vervalt de uitzondering voor de eigen woning en gelden enkel nog de reguliere regels voor schenkbelasting.

Lees hoe (groot)ouders, naast schenken, nog meer kunnen helpen met de hypotheek.

Optimaal gebruik maken van de vrijstelling door gespreid schenken

Het is mogelijk om de schenking te spreiden. Ook kan langer de tijd worden genomen om het schenkingsbedrag te besteden. Op deze manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van de belastingvrijstelling.

Wie in 2022 een schenking heeft gedaan voor de eigen woning, maar niet de volledige €106.671,-, kan het resterende deel alsnog in 2023 schenken (aanvullende schenking).

Tip: wist je dat je de overwaarde van jouw woning mag opnemen om de schenking te doen. Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden om overwaarde te gebruiken.

De ontvanger heeft tot uiterlijk 31 december 2024 om de schenking te besteden ten behoeve van de eigen woning. Let op: de ontvanger van de schenking moet in de aangifte schenkbelasting voor de schenking in 2022 een beroep doen op de vrijstelling.

Wat moet je doen om langer gebruik te maken van de jubelton (stappenplan)

Deze regeling is niet eenvoudig. Voor dit artikel hebben we dan ook de hulp ingeschakeld van advieskantoor NBG. Zij hebben geholpen met onderstaand stappenplan om langer gebruik te maken van de jubelton. Daarbij is het zaak dat de schenker en ontvanger snel om tafel gaan zitten om dit jaar nog het nodige te regelen.

 1. De schenker en ontvanger spreken samen af hoeveel maximaal geschonken gaat worden*.
 2. De schenker maakt in 2022 een deel van het schenkbedrag over. Dit mag bijvoorbeeld ook €1,- zijn. In de omschrijving geef je aan dat de schenking bestemd is voor de eigen woning.
 3. De begiftigde doet aangifte schenkbelasting over het in 2022 ontvangen schenkbedrag, samen met een beroep op de verhoogde schenkingsvrijstelling.
 4. De schenker maakt uiterlijk 31 december 2023 het resterende deel van het schenkbedrag over.
 5. De begiftigde doet aangifte schenkbelasting over het in 2023 ontvangen resterende deel van de schenking, met opnieuw een beroep op de verhoogde schenkingsvrijstelling.
 6. De ontvanger heeft tot 31 december 2024 om het volledige schenkbedrag te besteden ten behoeve van de eigen woning.

* Tip: leg de schenking vast in een schenkingsovereenkomst. Deze kan je online vinden. Omdat het echter om een complexe regeling gaat met hoge bedragen, ga je hiervoor het beste naar een notaris. Dat weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

11 gedachten over “Jubelton schenken, wat is nog mogelijk?”

 1. Geachte,
  graag verneem ik als ik een gespreide schenking doe en het laatste deel in oktober 2023 schenk of het dan uitmaakt dat de ontvanger in juni 2023 40 is geworden. Dien ik dan de rest van de schenking te doen voor de ontvanger in juni 40 wordt of mag ik die nog spreiden tot bvb, december 2023???
  Graag uw antwoord, alvast dank.

  Beantwoorden
  • Beste Marianne, ook bij een gespreide schenking moet het volledige schenkingsbedrag zijn overgemaakt voor het 40e levensjaar. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
   • Dankjewel Roel, vraag me nog iets af, wat als ik door onvoorziene omstandigheden het overeengekomen schenkingsbedrag niet voor het
    afgesproken tijdstip kan voldoen, wat zijn dan de consequenties?? Graag je antwoord en wat fijn dat we hier onze vragen kunnen stellen.
    Groeten Marianne.

 2. Dank voor je antwoord Roel, heb ik goed begrepen dat als ik :
  een gespreide schenking wil doen en er alvast een deel van in 2022 schenk en het resterende deel of delen in 2023 dat ik dit dan toch vast moet laten leggen bij een notaris, of kan dit ook via een gewone schenkingsovereenkomst??

  Alvast weer dank. Groeten Marianne

  Beantwoorden
  • Beste Marianne, een schenkingsovereenkomst is niet verplicht, maar omdat het om grote bedragen gaat adviseren we om de afspraken in een overeenkomst vast te leggen. Dit kan op maat bij de notaris, maar ook online zijn voorbeelden te vinden. Het is belangrijk dat in de schenkingsovereenkomst geen extra voorwaarden staan, anders dan dat de schenking op tijd voor de eigen woning wordt gebruikt. Zie hiervoor ook de website van de Belastingdienst. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 3. Beste Roel,
  Ik heb de belastingdienst gesproken en die vertelde dat wij in 2022 minstens het vrijgestelde schenkingsbedrag moesten schenken verhoogd met 1 euro. Hierdoor zou de begiftigde automatisch verplicht zijn aangifte te doen van de schenking. Ik lees in jouw verhaal dat 1 euro ook voldoende zou zijn. Wij hebben een onderlinge overeenkomst…het gekke is dat ik bij twee notarissen heb geïnformeerd en die weten het ook allemaal niet precies. Begrijp ik het goed uit jouw verhaal dat het bedrag wat geschonken wordt niet relevant is als de begiftigde maar aangifte schenkbelasting doet bij de aangifte over 2022 met vermelding dat het een schenking betreft voor aankoop eigen woning. Ontzettend fijn dat je dit op internet hebt geplaatst…wat ik al aangaf zelf notarissen wisten het niet precies en wat ik nu begrijp ook de belastingdienst niet. Hartelijke groet, Lisa

  Beantwoorden
  • Beste Lisa, de Belastingdienst heeft hier op 31 november jongstleden pas duidelijkheid over gegeven. Op de website van de belastingdienst is nu het volgende te lezen:

   ‘Het maakt niet uit of u dit jaar een belastingvrije schenking krijgt die hoger of lager is dan de jaarlijkse vrijstelling in 2022 (€ 5.677 voor een schenking van uw ouder(s) en € 2.274 voor een schenking van andere personen).’

   Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 4. Roel, bedankt voor je snelle reactie. Kennelijk is het zo ingewikkeld dat de belastingdienst er even over heeft gedaan. Hopelijk hebben ze hun medewerkers ook goed ingelicht nu ;-) …Wat jij erover zei klopt dus. Top! Ik ga jullie site zeker onder favorieten zetten…gr Lisa

  Beantwoorden
 5. Beste Roel,
  In december 2019 hebben wij op advies de Hypotheker een bedrag aan onze dochter geschonken van 65.000,00 om het mogelijk te maken een huis te kopen. Naar nu blijkt geen handig advies, want daardoor hebben we een jaar van de drie jaar verspeeld. In 2020 raakte zij haar baan en dus vaste contract kwijt en daarna hadden we te maken met een overspannen woningmarkt. Kortom, het is nog niet gelukt om binnen haar financiele bereik een woning te kopen. Via de belastingdienst hebben we nog geen antwoorden kunnen krijgen op onze vragen, maar wij komen er nu achter dat de periode van 3 jaar dus al dit jaar voor ons verlopen was en er dus schenkingsbelasting verschuldigd is. Klopt het ook dat wij niet meer mogen aanvullen tot 106.000 euro? Zoniet, dan komt ze alsnog tekort om een huis te kopen. Wat dan te doen? Terugstorten? Mocht ze ooit voor een huurhuis in aanmerking komen dan komt ze niet in aanmerking vanwege dit “spaargeld”

  Beantwoorden
  • Beste Yvonne, op deze pagina geeft de Belastingdienst naar mijn mening antwoord op je vraag. Daar staat dat als je voor de 1e keer gebruik maakt van de vrijstelling in de periode van 2017 tot en met 2021, je ook in 2 of 3 aaneengesloten kalenderjaren de schenking mag ontvangen. Aangezien in jouw situatie geen sprake is van ‘aaneengesloten kalenderjaren’ lijkt me aanvullen onder de vrijstelling niet meer mogelijk. Nogmaals, dit is wat ik lees bij de Belastingdienst. Zij moeten je hier uiteindelijk uitsluitsel over geven. Ook over de gevolgen van eventueel terugstorten. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024