Kansen op de woningmarkt

Zowel starters als huizenbezitters stellen de koop van een woning uit. Dat is jammer én bovendien niet altijd nodig. Op korte termijn lijkt het misschien onverstandig om nu een woning te kopen. Met een langetermijnvisie zijn er volop kansen op de huizenmarkt. Blijf niet onnodig vast zitten in uw huidige situatie en durf verder te kijken.

De volgende stap in uw leven

Veel starters en huizenbezitters zijn toe aan de volgende stap in hun leven, maar stellen deze nog even uit. Dat is begrijpelijk vanwege de dagelijkse berichten over de huizenprijs en hypotheekregels. Maar het is ook jammer. Een nieuwe woning markeert de volgende stap in uw leven, bijvoorbeeld samenwonen, een andere baan of na een echtscheiding. Uitstel geeft het gevoel vast te blijven zitten in de huidige situatie. Daarbij is het een gemiste kans, omdat u nu kunt profiteren van een gunstige woningmarkt.

Echte kopersmarkt

De woningmarkt is een echte kopersmarkt geworden. Er staat een recordaantal woningen te koop en deze zijn lange tijd niet zo betaalbaar geweest als nu. De kans is dus groot dat ook u uw droomhuis vindt én dat deze ook nog eens betaalbaar is. Toch grijpen kopers deze kans niet omdat ze onzeker zijn over de risico’s en de hypotheekmogelijkheden. Met een langetermijnvisie op deze zaken zijn er volop kansen om de volgende stap in uw leven te zetten.

“Nu een huis kopen is te risicovol”

De verwachtingen voor de woningmarkt op korte termijn zijn niet rooskleurig. Potentiële kopers zijn bang dat hun nieuwe woning direct minder waard wordt en dat het oude huis niet verkocht wordt. Kijkend naar de lange termijn is deze angst niet altijd terecht.

 • De huizenprijs zit nu op een laag punt. Met het aantrekken van de economie zullen ook de woningmarkt én de huizenprijs weer aantrekken. Dit heeft echter tijd nodig. Wanneer u op korte termijn weer gaat verhuizen, is nu kopen ongunstig. Heeft u echter een woning gevonden waar u langere tijd van kunt genieten dan zijn de risico’s gering. Houd bij het zoeken van een woning rekening met uw toekomstplannen.
 • Op dit moment staan veel huizen te koop. Tegelijkertijd zijn slechts weinig verkopers bereid de prijs te laten dalen. Dit is begrijpelijk. U wilt immers geen verlies maken op uw woning. Aan de andere kant heeft u, door nu een verlies te nemen, de kans om uw droomhuis te kopen voor een lagere prijs. Niet alleen uw woning is in prijs gedaald, ook uw droomhuis.

“Het is lastig om een hypotheek te krijgen”

De banken hebben hun hypotheekregels. Het is nu niet meer mogelijk om een volledig aflossingsvrije hypotheek ver boven de woningwaarde af te sluiten. Dit is niet zonder reden. Deze zogenaamde ‘tophypotheken’ bleken te risicovol. Kopers die de afgelopen jaren zekerheid hebben opgebouwd en wat geld hebben gespaard kunnen gewoon een hypotheek krijgen. De situatie op de hypotheekmarkt is zo slecht nog niet.

 • Bij de verstrekking van hypotheken ligt de nadruk op veiligheid. Roekeloze hypotheken behoren tot het verleden. Door een inkomenstoets worden betalingsproblemen in de toekomst voorkomen. Bij tegenslagen zoals ontslag kunt u terugvallen op de Nationale Hypotheek Garantie. Hypotheken zijn dus veiliger dan ooit.
 • De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Wanneer u nu de hypotheekrente voor langere tijd vastlegt betaalt u de komende jaren een lage rente. Nu een hypotheek afsluiten betekent lage maandlasten.

Een hypotheekadviseur kan samen met u kijken naar de mogelijkheden voor een hypotheek. Onze adviseurs kunnen door hun onafhankelijke positie net even verder gaan. Onder andere door meerdere hypotheekaanbieders en producten met elkaar te vergelijken en onderhandelingspositie bij de bank verbeteren. 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022