Kopen op een oververhitte huizenmarkt

Een huis kopen op een oververhitte huizenmarkt: hoe houdt u zich als koper staande? Dit zijn de dos & don’ts voor snel maar verantwoord een huis kopen:

Een goed moment om te kopen

De huizenmarkt zit in de lift en de hypotheekrente is historisch laag. Een goed moment om een huis te kopen. Dat vinden meer mensen. De huizenprijs en het aantal woningverkopen groeit inmiddels zo snel dat oververhitting van de huizenmarkt dreigt.

Hoe houdt u zich als koper staande in een verkopersmarkt? Dit zijn Do’s and Dont’s voor kopen op een oververhitte huizenmarkt.

Bereken uw maximale hypotheekU ziet direct hoeveel u kunt lenen

Voorbereiden (Do!)

Weet wat u wilt en kunt. Dit zorgt ervoor dat u snel en zelfverzekerd kunt handelen. Zo kunt u zich voorbereiden:

  • Waar moet de woning aan voldoen? Maak vooraf een wensenlijst. Dit helpt u bij het scannen van het aanbod en u weet waar u op moet letten bij een bezichtiging.
  • Mogelijk kunnen en/ of willen ouders helpen met de hypotheek. Bespreek vooraf wat mogelijk is.
  • Stap vooraf naar een financieel adviseur om uw financiële mogelijkheden te berekenen. Denk alvast na over de toekomstige maandlast, hoeveel u wilt lenen en of u gebruik maakt van de schenkingsvrijstelling.

Tip: Bereken hier uw maximale hypotheek.

Reageer snel (Do!)

Een huis kan binnen een aantal dagen verkocht zijn. Reageer dus snel door:

Nog meer snelheid? Lees onze tips voor een snelle hypotheekaanvraag.

Netwerken (Do!)

Soms zijn huizen al verkocht voordat ze op funda staan. Houd uw oren en ogen open binnen uw eigen netwerk voor huizen die binnenkort te koop komen. Social media zoals Facebook zijn hierbij er handig. Leg eventueel alvast contact met de potentiële verkoper. Kortom ben creatief. Nu een huis kopen vraagt om een andere aanpak.

U kunt ook gebruik maken van het netwerk van een aankoopmakelaar. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.

Deskresearch (Do!)

Zodra u een woning in het vizier heeft is het zaak om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de staat van de woning en de woningwaarde. Dit zijn belangrijke bronnen:

  • Kadaster (koopsom, woz-waarde).
  • Makelaar (staat van onderhoud, leeftijd van apparatuur zoals CV).
  • Gemeente (bestemmingsplannen).
  • Vereniging van Eigenaars van een appartement (begroting, onderhoudsplan).

Voorwaarden schrappen (Don’t)

Door af te zien van een bouwkundige keuring of financieringsvoorwaarden kan uw bod sneller geaccepteerd worden. Als koper neemt u echter een groot risico. Bij gebreken of als de financiering niet rond komt, zijn de (vaak flinke) financiële gevolgen voor u.

Ga mee met wensen van de verkoper (Do!)

In plaats van voorwaarden te schrappen, zijn er andere manieren om mee te gaan met de wensen van de verkoper. U kunt zich bereid tonen om roerende goederen over te nemen. Ook kunt u voor een opleverdatum kiezen naar wens van de verkoper.

Bieden boven de vraagprijs of in gesloten envelop

Meer bieden dan de vraagprijs of in een gesloten envelop zijn niet per definitie slecht. Als u de woning graag wilt kopen en u kunt het financieren, kan een hoger bod uw kansen vergroten (Do!). U moet er natuurlijk wel 100% achter staan (anders Don’t!)

Keep calm and… (Do!)

Focus u niet teveel op 1 huis en op korte termijn aankopen. Er zijn meer mooie huizen te koop. Grijpt u nu mis, dan komt er vast weer iets moois voorbij.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.