Een huis kopen op een oververhitte huizenmarkt: hoe houd je je als koper staande? Dit zijn de dos & don’ts voor snel maar verantwoord een huis kopen:
Is dit een goed moment om een huis te kopen?
De vraag naar koopwoningen is hoog en het aanbod beperkt. We kunnen daarom nog altijd spreken van een verhitte huizenmarkt. Toch zijn er signalen dat er sprake is van lichte afkoeling. In 2022 stijgen de huizenprijzen maand op maand telkens minder hard.
Ook komen er meer woningen te koop te staan. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) kunnen huizenzoekers nu gemiddeld uit ruim 2 koophuizen kiezen, terwijl dit een jaar geleden 1,4 was. Diezelfde makelaars melen tevens minder bezichtigingen en biedingen.
Dit kan wel eens een goed moment zijn om een huis te kopen. Hoe ga je te werk?
Voorbereiden (Do!)
Weet wat je wilt en kunt. Dit zorgt ervoor dat je snel en zelfverzekerd kunt handelen. Zo kan je je voorbereiden:
- Waar moet de woning aan voldoen? Maak vooraf een wensenlijst. Dit helpt je bij het scannen van het aanbod en je weet waar je op moet letten bij een bezichtiging.
- Mogelijk kunnen en/ of willen ouders helpen met de hypotheek. Bespreek vooraf wat mogelijk is.
- Stap vooraf naar een financieel adviseur om jouw financiële mogelijkheden te berekenen. Denk alvast na over de toekomstige maandlast, hoeveel je wilt lenen en of je gebruik maakt van de schenkingsvrijstelling.
Tip: Bereken hier jouw maximale hypotheek.
Reageer snel (Do!)
Een huis kan binnen een aantal dagen verkocht zijn. Reageer dus snel door:
- Dagelijks het aanbod checken via de huizensites (bekijk onze top 10).
- Bij interesse direct contact opnemen een makelaar.
- Op korte termijn een bezichtiging inplannen (binnen 2 dagen).
Nog meer snelheid? Lees onze tips voor een snelle hypotheekaanvraag.
Netwerken (Do!)
Soms zijn huizen al verkocht voordat ze op funda staan. Houd jouw oren en ogen open binnen jouw eigen netwerk voor huizen die binnenkort te koop komen. Social media zoals Facebook zijn hierbij er handig. Leg eventueel alvast contact met de potentiële verkoper. Kortom ben creatief. Nu een huis kopen vraagt om een andere aanpak.
Je kunt ook gebruik maken van het netwerk van een aankoopmakelaar. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.
Deskresearch (Do!)
Zodra je een woning in het vizier heeft is het zaak om zoveel mogelijk informatie in te winnen over de staat van de woning en de woningwaarde. Dit zijn belangrijke bronnen:
- Kadaster (koopsom, woz-waarde).
- Makelaar (staat van onderhoud, leeftijd van apparatuur zoals CV).
- Gemeente (bestemmingsplannen).
- Vereniging van Eigenaars van een appartement (begroting, onderhoudsplan).
Voorwaarden schrappen (Don’t)
Door af te zien van een bouwkundige keuring of financieringsvoorwaarden kan jouw bod sneller geaccepteerd worden. Als koper neem je echter een groot risico. Bij gebreken of als de financiering niet rond komt, zijn de (vaak flinke) financiële gevolgen voor je.
Ga mee met wensen van de verkoper (Do!)
In plaats van voorwaarden te schrappen, zijn er andere manieren om mee te gaan met de wensen van de verkoper. Je kunt zich bereid tonen om roerende goederen over te nemen. Ook kan je voor een opleverdatum kiezen naar wens van de verkoper.
Bieden boven de vraagprijs of in gesloten envelop
Meer bieden dan de vraagprijs of in een gesloten envelop zijn niet per definitie slecht. Als je de woning graag wilt kopen en je kunt het financieren, kan een hoger bod jouw kansen vergroten (Do!). Je moet er natuurlijk wel 100% achter staan (anders Don’t!)
Keep calm and… (Do!)
Focus je niet teveel op 1 huis en op korte termijn aankopen. Er zijn meer mooie huizen te koop. Grijp je nu mis, dan komt er vast weer iets moois voorbij.