Lage maandlasten door startershypotheek met looptijd 40 jaar

Starters die lage maandlasten belangrijk vinden kunnen nu kiezen voor een hypotheek met een looptijd van 40 jaar. Lees meer over de voor- en nadelen en ontdek hoeveel dit scheelt.

Lage maandlasten met WelThuis Startershypotheek van a.s.r.

a.s.r heeft momenteel als enige een hypotheek met een looptijd van 40 jaar. Met de WelThuis Startershypotheek wil de geldverstrekker starters helpen die lage maandlasten belangrijk vinden.

Als je langer de tijd hebt om de hypotheek af te lossen, betaal je minder per maand. Dit geeft je extra financiële ruimte om van te leven, om te sparen of een studieschuld af te lossen. Daarnaast kunnen lage maandlasten welkom zijn als je aan het begin van je carrière staat.

De meeste starters kiezen momenteel voor een annuïteitenhypotheek met een looptijd van 30 jaar. Want alleen door de hypotheek volledig binnen 30 jaar af te lossen met een vast bedrag, heb je recht op hypotheekrenteaftrek.

Daar heeft a.s.r. een trucje voor verzonnen. In het kort: je sluit een hypotheek met 2 leningdelen: de ene aftrekbaar en de andere niet. Na 30 jaar geprofiteerd te hebben van renteaftrek, blijft een Box 3-leningdeel voor de resterende 10 jaar over. Zo heb je ook met een WelThuis Startershypotheek recht op renteaftrek!

Looptijd 30 of 40 jaar, hoeveel scheelt het?

Genoeg over de techniek, wat scheelt jou in de maandlasten? We nemen de proef op de som met een hypotheeksom van €250.000 en een rente van 4,1%:

De bruto maandlast, dus zonder renteaftrek, zou bij een looptijd van 30 jaar €1.195,- zijn. Kies je voor een looptijd van 40 jaar, dan betaal maandelijks €1.046,-. Een verschil van €149,-.

Omdat je met de WelThuis Startershypotheek gebruik kunt maken van renteaftrek, is het interessant om ook naar de netto maandlast te kijken:

 • In de eerste maand is de netto maandlast bij een looptijd van 30 jaar €839,- en bij 40 jaar is dit € 691,-.
 • Na 10 jaar is de netto maandlast bij een looptijd 30 jaar € 917,- en bij 40 jaar is dit € 768,-.
 • Na 20 jaar is de netto maandlast bij een looptijd 30 jaar € 1.033,- en bij is dit 40 jaar € 884,-.

Zoals je ziet loopt de netto maandlast, dus na renteaftrek, gedurende de looptijd op. Dit komt omdat je met een annuïteitenhypotheek in het begin vooral rente betaalt en weinig aflossing. Zo profiteer je optimaal van de hypotheekrenteaftrek.

Tip: het is mogelijk om de hypotheekrenteaftrek maandelijks te ontvangen, middels een voorlopige aanslag. Ook dit scheelt in de maandlast. Hier kun je dat regelen.

Wat zijn de nadelen van een langere looptijd

Het belangrijkste nadeel van de WelThuis Startershypotheek is dat de totale kosten die je gedurende de looptijd betaalt hoger zijn. Om dat je langzamer aflost, betaal je namelijk meer rente. Dit zijn de totale hypotheeklasten voor ons rekenvoorbeeld bij de twee looptijden:

 • Na 30 jaar heb je in totaal € 430.193,- bruto en € 357.080,- netto betaald.
 • Na 40 jaar heb je in totaal € 502.273,- bruto en € 429.200,- netto betaald.

Kiezen voor lagere maandlasten heeft dus een prijskaartje. Overigens kun je er altijd voor kiezen om extra af te lossen, zodra je de financiële middelen hebt. Jaarlijks mag je 15% van de oorspronkelijke hypotheeksom extra aflossen van a.s.r.

Nog iets om rekening mee te houden is dat er een leningdeel in Box 3 ontstaat. Omdat een box 3-lening strenger wordt getoetst, valt je leencapaciteit wat lager uitvallen als je gaat verhuizen. In ons rekenvoorbeeld scheelt dit een paar duizend euro.

Er zijn meer manieren waarop je kunt kiezen voor lage maandlasten, bijvoorbeeld met een variabele rente of aflossingsvrij leningdeel. Allemaal met voor en nadelen. Benieuwd welke startershypotheek bij jouw past? Start vrijblijvend een berekening.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2730 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Duidelijk

  Netjes, snel en efficiënt in uitleg en afhandeling

  18/01/2023 Theo van Wees, Den Helder
 • Nuttige heldere informatie

  Wekelijks krijg ik de mail van hypotheek rentetarieven. Boordevol handige en bruikbare tips om efficiënt met geld om te gaan, dat kan onverwachts tot leuke besparingen leiden!

  16/01/2023 Remco, Dongen
 • Fijne benadering en hopelijk goed advies

  Telefonisch contact duidelijk en goed. Vragen via de site duidelijk en eenvoudig in te vullen. Voorwaarde is dan wel dat je een DiGiD hebt. Bij oudere mensen zal het wel moeilijker zijn.

  12/01/2023 Kees, Drunen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023