Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Is uw WOZ-waarde gestegen, dan kan mogelijk uw hypotheekrente omlaag. Lees meer over de gevolgen van de WOZ-waarde voor de hypotheek en hoe u profiteert.

WOZ-waarde omhoog door stijging huizenprijs

De huizenprijs zit in de lift. Goed nieuws. Huizenbezitters die verkopen, krijgen een mooie prijs. Een stijgende huizenprijs, betekent echter ook een hogere WOZ-waarde. Dit vinden huizenbezitters minder prettig. Deze, door de gemeente geschatte woningwaarde, bepaalt namelijk ook de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen.

Sommige huizenbezitters maken daarom bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde, door te beargumenteren waarom de gemeente deze te hoog heeft ingeschat.

Ook uw hypotheekrente verlagen? Start vrijblijvend een berekening >>>

Hypotheekrente omlaag door hogere WOZ-waarde

Ook als u geen verhuisplannen heeft, kan een hogere WOZ-waarde in uw voordeel werken. U kunt namelijk in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.

Dat zit zo. Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente deels op de verhouding tussen hypotheek en de woningwaarde. De gedachte hierachter is dat bij een lagere hypotheek het risico voor de geldverstrekker kleiner is.

De verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde (ook wel Loan to Value of LTV genoemd) wordt uitgedrukt in een percentage. Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen om bij dit percentage de rentekorting of renteopslag te bepalen.

Daarbij geldt de vuistregel: hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Met uitzondering voor een hypotheek met NHG waarvoor maar 1 tarief geldt.

Tussentijds de hypotheekrente verlagen

Bij het sluiten van de hypotheek wordt de hypotheekrente vastgezet. Daarna duurt het tot het einde van de rentevastperiode voordat de renteklasse wordt bijgesteld.

Wat veel huizenbezitters niet weten is dat bij een deel van de geldverstrekkers mogelijk is om tussentijds de risicoklasse aan te passen. Vaak moet de klant hier zelf een verzoek voor indienen. Een aantal vooruitstrevende banken doet dit tegenwoordig zelfs automatisch.

De nieuwe woningwaarde toon je aan met de meest recente WOZ-beschikking. De WOZ-waarde daarop telt als 100% van de woningwaarde. Een enkele keer zal om een taxatie rapport gevraagd worden.

Nieuwsbrief

Abonneer je gratis op onze nieuwsbrief:
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De hypotheek oversluiten voor een lagere rente

Niet elke geldverstrekker werkt meer aan een tussentijdse renteaanpassing. Door de hypotheek over te sluiten kunt u toch profiteren van de lage rentestand.

Daarnaast hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen en ook de daaraan gekoppelde korting of opslag loopt uiteen. Mogelijk daalt de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker eerder en met grotere stappen. Dit kan ook aanleiding zijn om uw hypotheek over te sluiten

Zo kan een hogere WOZ-waarde aanleiding zijn om uw hypotheek weer eens onder de loep te nemen. Bereken hieronder uw nieuwe laagste hypotheekrente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2124 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Overzichtelijk, duidelijk, compleet

  Wat een mooie, frisse website. Heel erg overzichtelijk en snel de laagste rente gevonden. Meer informatie aanvragen is echt kinderspel. Werkt heel erg fijn. Snelle reactie gekregen.

  11/02/2021 Richard, Ommen
 • Snel een globaal idee gekregen!

  Nadat ik op de website wat getallen had ingevuld en een idee had wat de mogelijkheden zijn, werd ik kort daarop terug gebeld om nog wat details door te nemen. Top!

  03/01/2021 Gerard, Rockanje
 • Direct contact

  Werd direct gebeld en kreeg ook direct helderheid over mogelijkheden.

  07/01/2021 Henk Jan, Zeewolde

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.