Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Is uw WOZ-waarde gestegen, dan kan mogelijk uw hypotheekrente omlaag. Lees meer over de gevolgen van de WOZ-waarde voor de hypotheek en hoe u profiteert.

Hogere WOZ-waarde? Maak bezwaar of profiteer ervan.

De huizenprijs zit in de lift. Als gevolg hiervan stijgt ook de WOZ-waarde. In 2022 moet u rekening houden met een gemiddelde waardestijging van 9% over het afgelopen jaar. We zien echter ook berichten over flink hogere stijgingen.

Een hogere WOZ-waarde is vaak niet voordelig. Deze, door de gemeente geschatte woningwaarde, bepaalt namelijk de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen. Jaarlijks maken daarom veel mensen bezwaar tegen een hogere WOZ-waarde.

Een hogere WOZ-waarde echter ook in uw voordeel werken. U kunt namelijk in een lagere risicoklasse komen waardoor uw hypotheekrente omlaag kan. Hieronder leggen we uit hoe dit zit.

Ook uw hypotheekrente verlagen?Bereken vrijblijvend uw nieuwe laagste rente >

Mogelijk komt u in een lagere risicoklasse

Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente deels op de verhouding tussen hypotheek en de woningwaarde. De gedachte hierachter is dat bij een lagere hypotheek het risico voor de geldverstrekker kleiner is.

De verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde (ook wel Loan to Value of LTV genoemd) wordt uitgedrukt in een percentage. Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen om bij dit percentage de rentekorting of renteopslag te bepalen.

Daarbij geldt de vuistregel: hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Met uitzondering voor een hypotheek met NHG, daar geldt maar één tarief.

Hypotheekrente verlagen met een hogere WOZ-waarde (2 manieren)

U kunt op twee manieren profiteren van een hogere WOZ-waarde. Met een tussentijdse renteaanpassing (als uw geldverstrekker hier aan meewerkt), zo niet dan kunt u altijd de hypotheek oversluiten

1. Tussentijdse renteaanpassing

Bij het sluiten van de hypotheek wordt de hypotheekrente vastgezet. Daarna duurt het tot het einde van de rentevaste periode voordat de renteklasse wordt bijgesteld.

Wat veel huizenbezitters niet weten is dat bij een deel van de geldverstrekkers mogelijk is om tussentijds de risicoklasse aan te passen. Vaak moet u hier zelf een verzoek voor indienen, maar een aantal banken doet dit tegenwoordig automatisch.

De nieuwe woningwaarde toon je aan met de meest recente WOZ-beschikking. De WOZ-waarde daarop telt als 100% van de woningwaarde. Een enkele keer zal om een taxatie rapport gevraagd worden.

Bereken hier uw nieuwe laagste hypotheekrente? >

2. De hypotheek oversluiten

Niet elke geldverstrekker werkt mee aan een tussentijdse renteaanpassing. Gelukkig is het altijd mogelijk om de hypotheek over te sluiten. U kunt dan alsnog profiteren van een lagere hypotheekrente.

Daarnaast hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen en ook de daaraan gekoppelde korting of opslag loopt uiteen. Mogelijk daalt de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker eerder en met grotere stappen. Dit kan ook aanleiding zijn om uw hypotheek over te sluiten. 

Bereken hier of oversluiten voor u voordelig is? >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

5 gedachten over “Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde”

 1. Dank voor het bericht.
  ING medewerker wees mij er op dat dit kon, heel netjes!
  Nu even de nieuwe WOZ waarde afwachten

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Laros, naast de WOZ-waarde geldt bij veel banken ook een (hybride) taxatie voor het opnieuw bepalen van risicoklasse. Het beste kunt u dit rechtstreeks aan uw bank vragen, hoe dit in uw hypotheekcontract is vastgelegd. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven.)

   Beantwoorden
  • Beste Peter, voor het verkrijgen van de hypotheek zijn de taxatiekosten aftrekbaar. Omdat het hier een aanpassing van de hypotheek betreft, ben ik daar niet 100% zeker van. Dit kunt u het beste navragen bij de Belastingdienst. Mogelijk staat het ook in het aangifteprogramma beschreven. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2549 reviews. 92% beveelt ons aan!
 • Duidelijk en prettig!

  Snel reactie ontvangen nadat ik een aanvraag voor een adviesgesprek ingevuld had. Ik werd dezelfde dag nog gebeld. Afspraak gemaakt en het is in gang gezet zo snel kan het gaan. Deskundigheid van de adviseur geeft vertrouwen heel fijn neemt de tijd en legt goed uit.

  16/05/2022 Jolanda, Nijmegen
 • Goed voorgelicht

  Nog geen gebruik gemaakt maar advies tot nu toe is mij ervaring goed.

  13/05/2022 A. Koridon, Ommen
 • Super snel geholpen met een duidelijke uitleg!

  Super snel geholpen met een duidelijke uitleg!

  12/05/2022 Carien, Utrecht

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022