Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Is jouw WOZ-waarde gestegen, dan kan mogelijk jouw hypotheekrente omlaag. Lees hoe jij optimaal profiteert van de hogere WOZ-waarde.

Hogere WOZ-waarde? Maak bezwaar of profiteer ervan.

Eind februari ontvangen woningbezitters hun nieuwe WOZ-waarde. Op basis van de eerste cijfers van de Waardelingskamer ligt de door de gemeente geschatte woningwaarde dit jaar gemiddeld 17% hoger. Dit lijkt misschien niet in lijn met de afkoelende huizenmarkt, maar de peildatum voor de WOZ-waarde is 1 januari van het voorgaande jaar.

Dit betekent dat de belasting voor woningbezitters in 2023 omhoog gaat. De WOZ-waarde bepaalt namelijk de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen, bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB). Om deze reden maken jaarlijks woningbezitters bezwaar als de WOZ-waarde niet overeenkomt met de werkelijke woningwaarde. Lees onze tips voor een goed gemotiveerd bezwaarschrift.

Een hogere WOZ-waarde kan ook in jouw voordeel werken. Het is namelijk een indicatie dat je overwaarde hebt. Deze overwaarde kun je benutten voor extra financiële ruimte. Door overwaarde kun je ook in een lagere risicoklasse komen waardoor jouw hypotheekrente omlaag kan. Hieronder leggen we uit hoe dit zit.

Mogelijk kom je in een lagere risicoklasse

Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente deels op de verhouding tussen hypotheek en de woningwaarde. De gedachte hierachter is dat bij een lagere hypotheek het risico voor de geldverstrekker kleiner is.

De verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde (ook wel Loan to Value of LTV genoemd) wordt uitgedrukt in een percentage. Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen om bij dit percentage de rentekorting of renteopslag te bepalen. Met uitzondering voor een hypotheek met NHG, daar geldt maar één tarief.

Stel je hebt een hypotheek bij Rabobank van €415.000,-. Jouw WOZ-waarde stijgt dit jaar van €576.600,- naar €620.000,-. Hierdoor ga je van risicoklasse (LTV) 67,5% t/m 90% naar de risicoklasse <67,5%. Je rente bij Rabobank daalt hierdoor met 0,15%. Dit betekent een besparing van €622,50, alleen al in het eerst jaar van de hypotheek.

Hypotheekrente verlagen met een hogere WOZ-waarde (2 manieren)

Je kunt op twee manieren profiteren van een hogere WOZ-waarde. Met een tussentijdse renteaanpassing (als jouw geldverstrekker hier aan meewerkt), zo niet dan kan je altijd de hypotheek oversluiten

1. Tussentijdse renteaanpassing

De hypotheekrente wordt vaak voor een periode vastgezet, bijvoorbeeld 10 jaar. Wat veel woningbezitters niet weten dat het bij diverse geldverstrekkers mogelijk is om de rente tussentijds aan te passen als de risicoklasse is gedaald. Je moet hier dan vaak zelf een verzoek voor indienen.

Om de nieuwe woningwaarde aan te tonen is het bij een aantal geldverstrekkers toegestaan om de WOZ-beschikking te gebruiken, onder anderen bij Allianz, BLG, Florius en Nationale Nederlanden. Dit is overigens niet altijd de beste keuze, omdat de WOZ-waarde een jaar achter loopt. Een taxatie geeft de actuele waarde en daarmee mogelijk een groter verschil. Je kunt dan eerder of meer korting krijgen.

Tegenwoordig bestaat er ook een tussenvorm, namelijk de desktoptaxatie. De taxateur komt dan niet langs maar waardeert de woning op basis van data en kennis van de woningmarkt. Een desktoptaxatie kost je slechts €75,- tot €90,- en wordt door steeds geldverstrekkers geaccepteerd.

2. De hypotheek oversluiten

Niet elke geldverstrekker werkt mee aan een tussentijdse renteaanpassing. In het hypotheekcontract kan bijvoorbeeld staan dat enkel aan het einde van de rentevaste periode, de risicoklasse opnieuw kan worden bepaald. Gelukkig is het altijd mogelijk om het contract open te breken door de hypotheek over te sluiten. Je kunt dan alsnog profiteren van een lagere hypotheekrente.

Daarnaast hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen en ook de daaraan gekoppelde korting of opslag loopt uiteen. Mogelijk daalt de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker eerder en met grotere stappen. Dit kan ook aanleiding zijn om jouw hypotheek over te sluiten.

Tip: door de gestegen hypotheekrente is oversluiten nu vaak boetevrij.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

7 gedachten over “Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde”

 1. Dank voor het bericht.
  ING medewerker wees mij er op dat dit kon, heel netjes!
  Nu even de nieuwe WOZ waarde afwachten

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Laros, naast de WOZ-waarde geldt bij veel banken ook een (hybride) taxatie voor het opnieuw bepalen van risicoklasse. Het beste kunt u dit rechtstreeks aan uw bank vragen, hoe dit in uw hypotheekcontract is vastgelegd. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven.)

   Beantwoorden
  • Beste Peter, voor het verkrijgen van de hypotheek zijn de taxatiekosten aftrekbaar. Omdat het hier een aanpassing van de hypotheek betreft, ben ik daar niet 100% zeker van. Dit kunt u het beste navragen bij de Belastingdienst. Mogelijk staat het ook in het aangifteprogramma beschreven. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 2. Hallo Roel, het lijkt of je het artikel vorige maand hebt aangepast voor 2023. Vorig jaar heb ik de WOZ waarde gebruikt om de risicoklasse van onze hypotheek te verlagen. Toen ik dat dit jaar opnieuw wilde doen werd ik er door de geldverstrekker op gewezen dat de WOZ waarde door Europese regelgeving niet meer gebruikt mag worden om de waarde van een woning aan te tonen.
  Is de informatie in je artikel verouderd en niet correct, of klopt het niet wat de geldverstrekker mij verteld?

  Beantwoorden
  • Beste Martijn, de risicoklasse aanpassen op basis van de WOZ-waarde is nog altijd mogelijk bij een aantal banken. Deze noemen we ook in het artikel. Staat de bank dit niet toe, dan zou je ook kunnen kijken naar desktoptaxatie. Dit kost slechts €75,- tot €95,-. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024