Block title
Block content
Lagere rente door hogere WOZ-waarde
  Door: roel 62639 keer gelezen
Is uw WOZ-waarde gestegen, dan kan mogelijk uw hypotheekrente omlaag. Lees meer over de gevolgen van de WOZ-waarde voor de hypotheek en hoe u profiteert.

WOZ-waarde omhoog door stijging huizenprijs

De huizenprijs zit in de lift. Goed nieuws. Huizenbezitters die verkopen, krijgen een mooie prijs. En voor huizenbezitters die onder water staan of stonden, is meer mogelijk met hun hypotheek.

Een stijgende huizenprijs, betekent echter ook een hogere WOZ-waarde. Dit vinden huizenbezitters minder prettig. Deze, door de gemeente geschatte woningwaarde, bepaalt namelijk ook de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen.  

Sommige huizenbezitters maken daarom bezwaar tegen de hoogte van de WOZ-waarde, door te beargumenteren waarom de gemeente deze te hoog heeft ingeschat.

Ook uw hypotheekrente verlagen? Start vrijblijvend een berekening >>>

Hypotheekrente omlaag door hogere WOZ-waarde

Ook als u geen verhuisplannen heeft, kan een hogere WOZ-waarde in uw voordeel werken. U kunt namelijk in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.

Dat zit zo. Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente deels op de verhouding tussen hypotheek en de woningwaarde. De gedachte hierachter is dat bij een lagere hypotheek het risico voor de geldverstrekker kleiner is.

De verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde (ook wel Loan to Value of LTV genoemd) wordt uitgedrukt in een percentage. Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen om bij dit percentage de rentekorting of renteopslag te bepalen.

Daarbij geldt de vuistregel: hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Met uitzondering voor een hypotheek met NHG waarvoor maar 1 tarief geldt.

Tussentijds de hypotheekrente verlagen

Bij het sluiten van de hypotheek wordt de hypotheekrente vastgezet. Daarna duurt het tot het einde van de rentevastperiode voordat de renteklasse wordt bijgesteld.

Wat veel huizenbezitters niet weten is dat bij een groot deel van de geldstrekkers mogelijk is om tussentijds de risicoklasse aan te passen. Vaak moet de klant hier zelf een verzoek voor indienen. Een aantal vooruitstrevende banken doet dit tegenwoordig zelfs automatisch.

Zo kunt u tussentijds de hypotheekrente verlagen door extra af te lossen, maar ook bij een stijging van de huizenprijs. De nieuwe woningwaarde toon je aan met de meest recente WOZ-beschikking. De WOZ-waarde daarop telt als 100% van de woningwaarde. Een enkele keer zal om een taxatie rapport gevraagd worden.

De WOZ-waarde en de hypotheek

Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen en ook de daaraan gekoppelde korting of opslag loopt uiteen. Huizenbezitters moeten dit dus scherp in de gaten houden en regelmatig controleren.

Dit kan ook aanleiding zijn om uw hypotheek over te sluiten. Mogelijk daalt de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker eerder en met grotere stappen. Gedurende de looptijd kan dit u veel geld besparen.

Zo kan een hogere WOZ-waarde aanleiding zijn om uw hypotheek weer eens onder de loep te nemen.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking