Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Is jouw WOZ-waarde gestegen, dan kan mogelijk jouw hypotheekrente omlaag. Lees meer over de gevolgen van de WOZ-waarde voor de hypotheek en hoe je profiteert.

Hogere WOZ-waarde? Maak bezwaar of profiteer ervan.

De huizenprijs zit al een tijdje in de lift. Als gevolg hiervan stijgt ook de WOZ-waarde. Vorige week maakte het CBS de gemiddelde waardestijging over het afgelopen jaar bekend. Deze was 8,6%. We zien echter ook berichten over flink hogere stijgingen.

Een hogere WOZ-waarde is vaak niet voordelig. Deze, door de gemeente geschatte woningwaarde, bepaalt namelijk de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen. Jaarlijks maken daarom veel mensen bezwaar tegen een hogere WOZ-waarde.

Een hogere WOZ-waarde echter ook in jouw voordeel werken. Je kunt namelijk in een lagere risicoklasse komen waardoor jouw hypotheekrente omlaag kan. Hieronder leggen we uit hoe dit zit.

Ook jouw hypotheekrente verlagen?Bereken vrijblijvend jouw nieuwe laagste rente >

Mogelijk kom je in een lagere risicoklasse

Geldverstrekkers baseren de hoogte van de hypotheekrente deels op de verhouding tussen hypotheek en de woningwaarde. De gedachte hierachter is dat bij een lagere hypotheek het risico voor de geldverstrekker kleiner is.

De verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde (ook wel Loan to Value of LTV genoemd) wordt uitgedrukt in een percentage. Geldverstrekkers hanteren verschillende risicoklassen om bij dit percentage de rentekorting of renteopslag te bepalen.

Daarbij geldt de vuistregel: hoe lager de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Met uitzondering voor een hypotheek met NHG, daar geldt maar één tarief.

Hypotheekrente verlagen met een hogere WOZ-waarde (2 manieren)

Je kunt op twee manieren profiteren van een hogere WOZ-waarde. Met een tussentijdse renteaanpassing (als jouw geldverstrekker hier aan meewerkt), zo niet dan kan je altijd de hypotheek oversluiten

1. Tussentijdse renteaanpassing

Bij het sluiten van de hypotheek wordt de hypotheekrente vastgezet. Daarna duurt het tot het einde van de rentevaste periode voordat de renteklasse wordt bijgesteld.

Wat veel huizenbezitters niet weten is dat bij een deel van de geldverstrekkers mogelijk is om tussentijds de risicoklasse aan te passen. Vaak moet je hier zelf een verzoek voor indienen, maar een aantal banken doet dit tegenwoordig automatisch.

De nieuwe woningwaarde toon je aan met de meest recente WOZ-beschikking. De WOZ-waarde daarop telt als 100% van de woningwaarde. Een enkele keer zal om een taxatie rapport gevraagd worden.

Bereken hier jouw nieuwe laagste hypotheekrente? >

2. De hypotheek oversluiten

Niet elke geldverstrekker werkt mee aan een tussentijdse renteaanpassing. Gelukkig is het altijd mogelijk om de hypotheek over te sluiten. Je kunt dan alsnog profiteren van een lagere hypotheekrente.

Daarnaast hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen en ook de daaraan gekoppelde korting of opslag loopt uiteen. Mogelijk daalt de hypotheekrente bij een andere geldverstrekker eerder en met grotere stappen. Dit kan ook aanleiding zijn om jouw hypotheek over te sluiten. 

Bereken hier of oversluiten voor jou voordelig is? >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

5 gedachten over “Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde”

 1. Dank voor het bericht.
  ING medewerker wees mij er op dat dit kon, heel netjes!
  Nu even de nieuwe WOZ waarde afwachten

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Laros, naast de WOZ-waarde geldt bij veel banken ook een (hybride) taxatie voor het opnieuw bepalen van risicoklasse. Het beste kunt u dit rechtstreeks aan uw bank vragen, hoe dit in uw hypotheekcontract is vastgelegd. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven.)

   Beantwoorden
  • Beste Peter, voor het verkrijgen van de hypotheek zijn de taxatiekosten aftrekbaar. Omdat het hier een aanpassing van de hypotheek betreft, ben ik daar niet 100% zeker van. Dit kunt u het beste navragen bij de Belastingdienst. Mogelijk staat het ook in het aangifteprogramma beschreven. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.2
8.2 uit 2730 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Duidelijk

  Netjes, snel en efficiënt in uitleg en afhandeling

  18/01/2023 Theo van Wees, Den Helder
 • Nuttige heldere informatie

  Wekelijks krijg ik de mail van hypotheek rentetarieven. Boordevol handige en bruikbare tips om efficiënt met geld om te gaan, dat kan onverwachts tot leuke besparingen leiden!

  16/01/2023 Remco, Dongen
 • Fijne benadering en hopelijk goed advies

  Telefonisch contact duidelijk en goed. Vragen via de site duidelijk en eenvoudig in te vullen. Voorwaarde is dan wel dat je een DiGiD hebt. Bij oudere mensen zal het wel moeilijker zijn.

  12/01/2023 Kees, Drunen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023