Maximale hypotheek in 2017

Alles over de maximale hypotheek in 2017: normen en berekening. Hoeveel kunt u lenen? Hier kunt u uw maximale hypotheek in 2017 berekenen.

Update: bekijk hier alle wijzigingen voor de maximale hypotheek in 2018.

Maximale hypotheek in 2017 (alle wijzigingen)

De hypotheeknormen worden elk jaar opnieuw vastgesteld. We hebben de wijzigingen voor u op een rijtje gezet en bespreken welke invloed dit heeft op de maximale hypotheek in 2017. Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? We hebben de normen verwerkt in onze maximale hypotheek berekening.

Maximale hypotheek bij woningwaarde daalt

In 2017 kan op basis van de woningwaarde minder geleend worden. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde daalt van 102% naar 101%. Deze ‘loan to value’ (LTV) wordt in 2018 afgebouwd naar 100%. Dit betekent dat bij een gelijke hypotheeksom meer eigen geld moet worden ingebracht. Bij energie besparende maatregelen is het, onder voorwaarden, mogelijk om de LTV-norm op te rekken tot 106%.

Maximale hypotheek 2017

Meer hypotheek op basis van inkomen

Elk jaar jaar stelt het Nibud de financieringslastnormen vast. Hierin wordt bepaald welk percentage van het inkomen huishoudens aan de hypotheek mogen besteden. De algehele conclusie is dat op basis van het inkomen in 2017 meer geleend mag worden. Per huishouden zien we echter forse verschillen in de maximale hypotheek

Meer hypotheek voor tweeverdieners

In 2017 mogen tweeverdieners meer lenen. Het hoogste inkomen mag dit jaar met 60% vermeerderd worden van het laagste inkomen (dit was 50%). Het toetsinkomen is hierdoor hoger, waardoor (volgens de financieringslasttabel) een hoger percentage van het inkomen voor de hypotheek gebruikt mag worden.

  • Tweeverdieners met een inkomen van € 35.000 plus € 17.500,- en een hypotheekrente van 2,75% kunnen dit jaar  € 9.131,- meer lenen. Met een inkomen van € 50.000,- plus € 25.000,- is dit € 21.433,-.
  • Ter vergelijking: alleenverdieners met een inkomen van € 50.000 en een hypotheekrente van 2,75% kunnen dit jaar € 8.778,- meer lenen. Met een inkomen van € 70.000,- is dit € 12.975,-.

Lage hypotheekrente bepalend voor maximale hypotheek

In 2017 houdt de wetgever rekening met lage rentestand van dit moment. Wie voor een lage hyopotheekrente kiest kan dit jaar iets minder lenen. Dit om het risico van betalingsproblemen bij een rentestijging te voorkomen.

  • Met een lage hypotheekrente van 1,75% kan een alleenverdiener met een inkomen van € 35.000,- dit jaar € 5.618,- minder lenen. Met een inkomen van € 70.000 is dit € 2.155,-.

Maximale hypotheek 2017 berekenen

We hebben bovenstaande wijzigingen verwerkt in onze maximale hypotheek berekening. Op basis van uw inkomen krijgt u direct een indicatie hoeveel u in 2017 kunt lenen. Dit is interessant wanneer u dit jaar een woning wilt kopen, maar ook om te controleren of oversluiten mogelijk is.

Bereken uw maximale hypotheek Op basis van de hypotheeknormen voor 2017

Grens voor NHG-hypotheek omhoog

In 2016 is besloten om de laatste verlaging van de NHG-grens (van € 231.132,- naar € 225.000,-) te schrappen. Dit in verband met de positieve ontwikkeling van de huizenmarkt in 2017.

Vanaf 2017 wordt de kostengrens waarvoor u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Dit jaar wordt de NHG-grens verhoogd naar € 245.000,-. Lees meer over de voorwaarden voor een NHG-hypotheek in 2017.

Update: in 2018 stijgt de kostengrens voor een NHG-hypotheek opnieuw en wel met 8%

Minder hypotheek door ‘telefoon-lening’

Vanaf 1 mei 2017 worden nieuwe telefoonabonnementen waarmee een telefoon van € 250,- of meer wordt afbetaald, geregistreerd als een lening. Net als een consumptief krediet, wordt een ‘telefoon-lening’ geregistreerd het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Dit heeft ook gevolgen voor de maximale hypotheek. Met de registratie wordt het abonnement als verplichting in mindering gebracht op de hypotheek. Uit een berekening van de website FX.nl, blijkt dat hierdoor enkele duizenden euro’s minder geleend kan worden.

Hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk

Voor een hypotheek is een bestendig inkomen nodig. Dit betekent dat u een intentieverklaring voor een vast contract kunt overleggen of een structureel arbeidsverleden kunt overleggen over de voorgaande 3 jaar. Ondernemers moeten minimaal van 3 jaar de aangiftes IB moet overleggen. In 2017 is een hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk door 2 initiatieven.

  • Door een samenwerking tussen een aantal geldverstrekkers en uitzendbureaus is een hypotheek mogelijk voor flexwerkers met een perspectiefverklaring.
  • Bij een aantal geldverstrekkers kunnen zelfstandig ondernemers al na 1 jaar een hypotheek afsluiten.

Afwijken van de maximale hypotheek

De regeling hypothecair krediet biedt in 2017 meer ruimte om van de maximale hypotheek af te wijken.

  • Het extra hypotheekbedrag voor een ‘NulopdeMeter-woning’ wordt in verlaagd van € 27.000,- naar € 25.000,-.
  • In 2017 is meer ruimte om af te wijken van de hypotheeknormen indien er sprake is van een noodzakelijke woonverbetering. De huizenbezitter moet kunnen aantonen dat de LTV daalt na de woonverbetering.

Toekomstige wijzigingen maximale hypotheek

Let op: dit jaar is er geen overgangstermijn voor voor de nieuwe hypotheeknormen, waardoor al vroeg een eindejaarsdrukte dreigt. Start dus op tijd uw hypotheekaanvraag (bij voorkeur voor half november) om nog gebruik te maken van de ruimere hypotheeknormen van dit jaar.

Ook volgend jaar staan een aantal wijzingen van de hypotheeknormen op de plannen. Lees hier meer over in het artikel: maximale hypotheek in 2018. Terugkijken? Dit waren de wijzigingen in de maximale hypotheek voor 2015 en 2016.

Dossier: hypotheek in 2017

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.