Meer mensen zetten hun huis te koop | Is dit het goede moment?

Meer mensen zetten hun huis te koop. Zij willen profiteren van de huizenmarktpiek van vorig jaar. Is dit een goed moment om uw huis te verkopen?

Meer mensen zetten hun huis te koop

Voor het eerst in 2 jaar zijn er weer meer huizen verkocht. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse vereniging van Makelaars (NVM). In het tweede kwartaal van 2019 wisselden 39.200 huizen van eigenaar. Dit is een stijging van 1,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De makelaarsvereniging ziet vooral een stijging van het aantal verkopen van huizen boven 300.000 euro. Ook het aantal huizen dat te koop staat is gestegen naar 63.000. Tip: Uw huis verkopen? Vind de makelaar die bij u past.

Profiteer nu optimaal van de huizenprijsstijging?Bereken uw hypotheekmogelijkheden >

Is dit een goed moment om uw huis te verkopen?

De redenen waarom huizenbezitters hun huis in de verkoop zetten zijn heel persoonlijk en lopen uiteen. Wel kan gezegd worden dat de omstandigheden om te verkopen nu gunstig zijn.

1. Piek in de prijsontwikkeling voorbij

Huizenbezitters die hun huis verkopen profiteren van de piek in de prijsontwikkeling die we het afgelopen jaar hebben gezien. In 2019 lijkt de huizenmarkt af te koelen. Dit betekent overigens niet dat de huizenprijzen dalen.

In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde huizenprijs nog met 7,4%. Wel is dit minder dan vorig jaar. De NVM verwacht dat de afvlakking van de huizenprijsstijging doorzet.

2. Huizenmarkt is nog altijd een verkopersmarkt

De vraag naar koophuizen is momenteel groter dan het aanbod. Dit is in het voordeel van de verkopende partij. De huizenmarkt is nog steeds een verkopersmarkt. Deze cijfers van de NVM onderschrijven dit:

  • Huizen worden snel verkocht, gemiddeld binnen 38 dagen.
  • Kopers betalen bijna altijd de vraagprijs en in 39% van de recent verkochte huizen zelfs meer dan de vraagprijs.

3. Gebruik maken van uw overwaarde

Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren een flinke overwaarde opgebouwd. Door nu uw huis te verkopen wordt deze overwaarde contant. Dit vermogen is een mooie uitgangspositie bij de aankoop van een volgend huis. U kunt een duurder huis kopen of de overwaarde gebruiken om uw woonlasten te verlagen. Ook profiteert u met een nieuwe hyptoheek van de lage rente van dit moment.

Voor de aankoop van een nieuw huis kunt u gebruik maken van een aantal interessante hypotheek-oplossingen:

Overigens is verhuizen niet noodzakelijk om de overwaarde contant te maken. Tegenwoordig zijn er verschillende hypotheekproducten waarmee u overwaarde kunt opnemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.