Nieuwe regels voor hypotheken van kracht

Gevolgen voor consument

De nieuwe gedragscode heeft gevolgen voor de berekening van de maximale hypotheek. Deze mag voortaan maximaal 104% van de waarde van de woning bedragen, de overdrachtsbelasting niet meegerekend. Ook stelt de gedragscode een maximum aan het aflossingsvrije deel. Het maximale aflossingsvrije deel is, wederom, vastgesteld op 50% van de waarde van de woning.

GHF of NHG?

De Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) moet gaan gelden voor alle hypotheken. Ook de hypotheken die al onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen, althans dat vinden de banken en verzekeraars. Het is echter onduidelijk of dit ook het geval is. De VVD heeft vanwege deze onduidelijkheid kamervragen gesteld. Onder de NHG is het maximale aflossingsvrije deel eveneens vastgesteld op 50%. De maximale hypotheek in de GHF is lager ten opzichte van de NHG. Volgens de Vereniging Eigen Huis is onder de nieuwe gedragscode de maximale hypotheek 2% lager dan onder de NHG. Ook is volgens de belangenbehartiger het bedrag dat kan worden meegefinancierd voor het opknappen van de woning beperkter in de GHF.

Kritiek

De Vereniging Eigen Huis heeft al aangegeven niet blij te zijn met de nieuwe gedragscode. De GHF is volgens hen vooral nadelig voor starters en de lagere inkomens. Deze groepen hebben vaak weinig eigen geld en kunnen een verbouwing in de GHF in beperkte mate meefinancieren in een hypotheek.

Bent u nieuwsgierig naar de gevolgen voor uw situatie, neem dan contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.