Block title
Block content
  Door: wouter 4117 keer gelezen
Vanaf 1 augustus zijn de nieuwe regels voor hypotheken van kracht, vastgelegd in de 'Gedragscode voor Hypothecaire Financiering (GHF)'. De gedragscode, die onder andere is opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Banken, het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten, moet voorkomen dat consumenten zich te diep in de schulden steken bij het kopen van een huis.

Gevolgen voor consument

De nieuwe gedragscode heeft gevolgen voor de berekening van de maximale hypotheek. Deze mag voortaan maximaal 104% van de waarde van de woning bedragen, de overdrachtsbelasting niet meegerekend. Ook stelt de gedragscode een maximum aan het aflossingsvrije deel. Het maximale aflossingsvrije deel is, wederom, vastgesteld op 50% van de waarde van de woning.

GHF of NHG?

De Gedragscode Hypothecaire Financiering (GHF) moet gaan gelden voor alle hypotheken. Ook de hypotheken die al onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen, althans dat vinden de banken en verzekeraars. Het is echter onduidelijk of dit ook het geval is. De VVD heeft vanwege deze onduidelijkheid kamervragen gesteld. Onder de NHG is het maximale aflossingsvrije deel eveneens vastgesteld op 50%. De maximale hypotheek in de GHF is lager ten opzichte van de NHG. Volgens de Vereniging Eigen Huis is onder de nieuwe gedragscode de maximale hypotheek 2% lager dan onder de NHG. Ook is volgens de belangenbehartiger het bedrag dat kan worden meegefinancierd voor het opknappen van de woning beperkter in de GHF.

Kritiek

De Vereniging Eigen Huis heeft al aangegeven niet blij te zijn met de nieuwe gedragscode. De GHF is volgens hen vooral nadelig voor starters en de lagere inkomens. Deze groepen hebben vaak weinig eigen geld en kunnen een verbouwing in de GHF in beperkte mate meefinancieren in een hypotheek.

Bent u nieuwsgierig naar de gevolgen voor uw situatie, neem dan contact met ons op.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking