Oversluiten onmogelijk met strenge hypotheeknormen

Nederlanders kunnen steeds minder hypotheek krijgen, in 2015 zelfs gemiddeld 5% minder. Oversluiten is hierdoor vaker niet mogelijk, met als gevolg dat huizenbezitters vast zitten aan een te dure hypotheek.

Minder hypotheekmogelijkheden

Om de veiligheid bij hypotheken te vergroten, kunnen we minder lenen. De overheid verlaagt de maximale hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde stapgewijs tot 100% in 2018. En ook de maximale hypotheek op basis van het inkomen daalt (op advies van het Nibud).

In 2015 kunnen Nederlanders gemiddeld 5% minder lenen met uitschieters naar 10% voor de lage- en middeninkomens, zo blijkt uit onze berekening.

Besparen door oversluiten

Deze strengere hypotheeknormen gelden voor alle nieuwe hypotheken. Starters en doorstromers kunnen hierdoor minder lenen voor hun nieuwe woning. Wat veel mensen niet weten, is dat de lagere leencapaciteit voor bestaande hypotheken negatief kan uitpakken.

Ook huizenbezitters kunnen een nieuwe hypotheek afsluiten. Dit wordt oversluiten genoemd. Met de nieuwe hypotheek wordt de oude hypotheek afgelost en op deze manier worden een lagere hypotheekrente of betere voorwaarden bedongen. Oversluiten kan de maandlasten verlagen, zeker nu de hypotheekrente historisch laag is.

Is oversluiten interessant voor u?In 10 minuten weet u of oversluiten voordelig is

Vaker ‘nee’ te horen

Huizenbezitters die willen oversluiten zullen echter vaker ‘nee’ te horen krijgen van de nieuwe geldverstrekker. De hypotheek zoals ze die destijds hebben afgesloten, past niet binnen de hypotheeknormen van nu. Dit is jammer, omdat een lagere hypotheekrente een flinke besparing kan opleveren, zoals in onderstaand rekenvoorbeeld:

 • Situatie: Hypotheeksom € 300.000,- aflossingsvrij, resterende looptijd 20 jaar.
 • Hypotheekrente: oversluiten van 5% naar 3%.
 • Besparing: € 6000,- per jaar*

*hierbij is geen rekening gehouden met de fiscale aspecten.

Voorgoed vast aan bank

Door de strengere hypotheekeisen zitten huizenbezitters, wellicht voorgoed, vast aan hun huidige bank. In feite kan de bank dan aan het einde van een rentevast periode met een slecht rentevoorstel komen, terwijl de klant nergens heen kan. Dit is een onwenselijke situatie, waar volgens ons te weinig aandacht voor is.

Oversluiten is niet alleen een manier om te besparen wanneer de hypotheekrente laag is. Het biedt ook de vrijheid om van bank te wisselen, bijvoorbeeld als het aanbod niet meer marktconform is. Bij een langlopend financieel product, zoals een hypotheek, is dit essentieel. Op deze manier zorgt het beleid dat ,met name de lage- en middeninkomens, moet beschermen, voor hogere kosten bij degenen die al een hypotheek hebben.

Nog snel profiteren

Wie nog wil profiteren van de ruimere hypotheekmogelijkheden van 2014 moet snel zijn. Zij moeten voor 31 december de nieuwe hypotheekofferte aanvragen. Houd rekening met enkele weken verwerkingstijd.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.3
8.3 uit 2966 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Prima, overzichtelijk

  Helder inzicht in de tarieven en voorwaarden, prima site.

  19/09/2023 Piet de Vos, Steenbergen
 • Koe bij de horens vatten

  Een zeer snelle reactie (binnen een uur) na invullen website. Meteen terzake en afspraak geregeld. Ofwel de koe bij de horens vatten

  15/09/2023 Nico ten Brinke , Eibergen
 • Prima

  Snelle reactie, vriendelijke mensen en goed advies gekregen.

  14/09/2023 Alexis, Arnhem

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023