Overwaarde vaker gebruikt voor verbouwing

Meer huizenbezitters gebruiken de overwaarde om te verbouwen. Lees meer over de voordelen en mogelijkheden, inclusief rekenvoorbeeld.

Verhuizen heeft een prijs

Tot 2019 werd overwaarde vooral gebruikt om te verhuizen. Vaak was er daarbij nog financiële ruimte om de nieuwe woning te verbouwen of verduurzamen. Zag u een woning die u kon betalen, dan was de keuze snel gemaakt. Dat is nu wel anders… 

Door de huizenprijsstijging is een nieuwe woning fors duurder geworden. Daar komt bij dat de hypotheekrente flink is gestegen. Uw maandlasten gaan dus omhoog. Wilt u ook verbouwen, dan is de kans groot dat uw overwaarde niet toereikend is en u eigen geld moet inleggen. Kortom verhuizen heeft een prijs. 

Meer huizenbezitters gebruiken overwaarde voor verbouwen

Steeds meer huizenbezitters kiezen er daarom voor om de overwaarde te gebruiken voor de verbouwing. In het tweede kwartaal werden 28.000 hypotheekaanvragen ingediend met als reden verbouwen. Dit is bijna 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van HDN.

Voordelen van verbouwen in plaats van verhuizen:

 • Huizenbezitters hebben vaak voldoende overwaarde, waardoor het niet nodig is om aan uw eigen geld te komen.
 • U hoeft enkel de verbouwingskosten extra te financieren, waardoor uw maandlasten beperkt stijgen.
 • Het bedrag dat u investeert in de eigen woning verhoogt waarde, soms zelfs met 80% of 100%. Vervolgens lift u mee op de huizenprijsstijging.
 • U blijft in uw vertrouwde omgeving. Tegelijkertijd wordt uw huis comfortabeler en beter passend bij uw wensen en de huidige standaarden.
 • Kiest u voor energiebesparende maatregelen, dan kunt direct flink besparen op uw energierekening. 

Met een verbouwing kunt u veel aanpakken, maar niet alles. Zo blijft de ligging hetzelfde en u kunt er geen nieuwbouwwoning van maken. Ook is voor bepaalde aanpassingen toestemming van de gemeente nodig. Verhuizen kan dan een betere keuze zijn.

Overwaarde gebruiken voor verbouwing: welke opties heeft u?

Wilt u een verbouwing financieren met uw overwaarde, dan heeft u een aantal opties:

 • Heeft u afgelost of uw hypotheek bewust hoger ingeschreven, dan kunt u deze onderhands verhogen. Belangrijkste voordeel is dat u niet langs de notaris hoeft.
 • U kunt een tweede hypotheek afsluiten, naast uw huidige hypotheek. Voor dit hypotheekdeel krijgt u een nieuwe rente en voorwaarden. 
 • Bent u 57 jaar of ouder dan kunt gebruik maken van de seniorenregeling. U kunt dan meer lenen op basis van uw (pensioen)inkomen.

Tip: denk ook eens aan een lening naast uw hypotheek. Een verbouwingslening sluit u online en zonder afsluitkosten af. Door de langere looptijd en renteaftrek, is dit een interessant alternatief voor de financiering met overwaarde bij kleinere leenbedragen. Bekijk hier het actuele aanbod van verbouwingsleningen.

Hoeveel kost een verbouwing financieren met overwaarde?

Stel u wilt van uw zolder een extra leefruimte maken inclusief een dakkapel. Daarnaast gaat u zonnepanelen leggen om te besparen op de energierekening. Totale investering: 25.000 euro. Met een extra aflossingsvrij leningdeel tegen de laagste 10 jaar vast rente (3,33%) kost dit u per maand € 69,- bruto extra.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2825 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Ontzettend bedankt met de hulp

  Erg goede informatie ontvangen.

  12/03/2023 Karima, Rotterdam
 • Zeer correct

  Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

  12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
 • Kort telefoongesprek

  N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

  03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023