Steeds meer huizenbezitters gebruiken de overwaarde om een verbouwing te financieren.
Lees meer over:
- Verhuizen heeft een prijs
- Meer huizenbezitters gebruiken overwaarde voor verbouwen
- Voordelen van verbouwen in plaats van verhuizen
- Overwaarde gebruik voor verbouwing: welke opties zijn er?
- Hoeveel kost een verbouwing financieren met overwaarde?
Verhuizen heeft een prijs
Tot 2019 werd overwaarde vooral gebruikt om te verhuizen. Vaak was er daarbij nog financiële ruimte om de nieuwe woning te verbouwen of verduurzamen. Zag je een woning die je kon betalen, dan was de keuze snel gemaakt. Dat is nu wel anders…
Door de huizenprijsstijging is een nieuwe woning fors duurder geworden. Daar komt bij dat de hypotheekrente flink is gestegen. Jouw maandlasten gaan dus omhoog. Wil je ook verbouwen, dan is de kans groot dat jouw overwaarde niet toereikend is en je eigen geld moet inleggen. Kortom verhuizen heeft een prijs.
Overwaarde verzilveren?
Meer huizenbezitters gebruiken overwaarde voor verbouwen
Steeds meer huizenbezitters kiezen er daarom voor om de overwaarde te gebruiken voor de verbouwing. In het tweede kwartaal werden 28.000 hypotheekaanvragen ingediend met als reden verbouwen. Dit is bijna 40% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van HDN.
Voordelen van verbouwen in plaats van verhuizen
- Huizenbezitters hebben vaak voldoende overwaarde, waardoor het niet nodig is om aan jouw eigen geld te komen.
- Je hoeft enkel de verbouwingskosten extra te financieren, waardoor jouw maandlasten beperkt stijgen.
- Het bedrag dat je investeert in de eigen woning verhoogt waarde, soms zelfs met 80% of 100%. Vervolgens lift je mee op de huizenprijsstijging.
- Je blijft in jouw vertrouwde omgeving. Tegelijkertijd wordt jouw huis comfortabeler en beter passend bij jouw wensen en de huidige standaarden.
- Kiest je voor energiebesparende maatregelen, dan kunt direct flink besparen op jouw energierekening.
Met een verbouwing kunt je veel aanpakken, maar niet alles. Zo blijft de ligging hetzelfde en je kun er geen nieuwbouwwoning van maken. Ook is voor bepaalde aanpassingen toestemming van de gemeente nodig. Verhuizen kan dan een betere keuze zijn.
Overwaarde gebruiken voor verbouwing: welke opties zijn er?
Wil je een verbouwing financieren met jouw overwaarde, dan heb je een aantal opties:
- Heb je afgelost of jouw hypotheek bewust hoger ingeschreven, dan kun je deze onderhands verhogen. Belangrijkste voordeel is dat je niet langs de notaris hoeft.
- Je kunt een tweede hypotheek afsluiten, naast jouw huidige hypotheek. Sluit bijvoorbeeld een verzilverhypotheek af. Voor dit hypotheekdeel krijg je een nieuwe rente en voorwaarden.
- Ben je 57 jaar of ouder dan kun je gebruik maken van de seniorenregeling. Je kunt dan meer lenen op basis van jouw (pensioen)inkomen.
Tip: denk ook eens aan een lening naast jouw hypotheek. Een verbouwingslening sluit je online en zonder afsluitkosten af. Door de langere looptijd en renteaftrek, is dit een interessant alternatief voor de financiering met overwaarde bij kleinere leenbedragen. Bekijk hier het actuele aanbod van verbouwingsleningen.
Hoeveel kost een verbouwing financieren met overwaarde?
Stel je wilt van jouw zolder een extra leefruimte maken inclusief een dakkapel. Daarnaast ga je zonnepanelen leggen om te besparen op de energierekening. Totale investering: 25.000 euro. Met een extra aflossingsvrij leningdeel tegen de laagste 10 jaar vast rente (3,33%) kost dit je per maand € 69,- bruto extra.