Rabobank stelt verwachting woningmarkt 2012 negatief bij

De economen van Rabobank hebben hun verwachting voor de woningmarkt in 2012 negatief bijgesteld. Verwacht wordt dat de huizenprijs in 2012 met gemiddeld 5% daalt. Dit heeft Rabobank bekend gemaakt in het recente Kwartaalbericht Woningmarkt Februari 2012.

Sterkere daling huizenprijs

De economen van Rabobank zijn somber over de woningmarkt. In vergelijking met het vorige Kwartaalbericht heeft Rabobank de verwachting over de huizenmarkt in 2012 negatief bijgesteld. Eind 2011 werd nog gesproken van een daling van 3%. Begin 2012 verwacht Rabobank dat de huizenprijs in 2012 met 5% daalt. Rabobank topman Van Schijndel zegt in een interview met het Financieel Dagblad dat de huizenprijs in Nederland nog zo’n 10% te hoog is. De rabo-topman baseert zijn uitspraak op een vergelijking van de huizenprijs met de normale inflatie. De huizenprijs zou van 2000 tot 2008 te hard gestegen zijn. Om de woningmarkt weer op gang te krijgen moet volgens Van Schijndel de huizenprijs snel gecorrigeerd worden naar het normale prijspeil. 

Consumentenvertrouwen laag

In het Kwartaalbericht noemt Rabobank onzekerheid als belangrijke factor voor de sterkere daling van de huizenprijs. Consumenten zijn meer onzeker door:

Bovenstaande ontwikkelingen zorgen voor een daling in het consumentenvertrouwen. Potentiële kopers stellen de koop van een woning uit waardoor de vraag naar koopwoningen verder daalt. Het aanbod van koopwoningen blijft daarbij groot en stijgt zelfs verder.

Ook verkopers wachten af

De betaalbaarheid van woningen is door de dalende huizenprijs groot. Ook de overheid maakt kopen aantrekkelijk door de overdrachtsbelasting te verlagen en de grens voor een NHG-hypotheek te verruimen. Dit trekt echter weinig potentiële kopers over de streep. Niet alleen kopers wachten af, maar ook de verkopers. Volgens de wet van vraag en aanbod zakt bij een kleinere vraag dan het aanbod de prijs. Echter, verkopers verlagen de vraagprijs maar mondjesmaat. Volgens Rabobank is de drang om te verkopen klein gezien het bescheiden aantal gedwongen verkopen en betalingsachterstanden. 

Vertrouwen als sleutel

De woningmarkt zit op slot. Wie heeft de sleutel? Rabobank gaat in het Kwartaalbericht in op deze vraag. Veel hangt van het herstel van de economie. Ook is volgens Rabobank een belangrijke rol weggelegd voor het consumentenvertrouwen. Vertrouwen als sleutel om de afwachtende houding bij kopers en verkopers te doorbreken. Deze taak ligt nu bij de politiek en belanghebbende.

Daadkrachtige aanpak nodig

Vertrouwen is echter ook hetgeen waar het bij de politiek en belanghebbende aan ontbreekt: 

  • In de politiek vertrouwen ze elkaar niet.
  • De bank vertrouwt haar klanten niet.
  • Men heeft geen vertrouwen in elkaars oplossingen.

Kortom: men vertrouwt elkaar niet en straalt ook niet het vertrouwen uit de crisis op de woningmarkt op te lossen. Een goed voorbeeld hiervan is de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Een gebrek aan leiderschap en niet over de eigen schaduw heen willen stappen. Ondertussen vliegen de proefballonnen je om de oren met nog meer discussie tot gevolg. Maar ook de banken zijn onderdeel van het probleem. Door strenge hypotheekregels is het moeilijk voor kopers om de hypotheek rond te krijgen. Dit terwijl juist een gezamenlijke en daadkrachtige aanpak van de crisis op de woningmarkt nodig is.

Lees meer over de woningmarkt in 2012.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.