Rabobank voorbijgestreefd door eigen label Vista?

Rabobank heeft het label Vista Hypotheken geïntroduceerd. Met een lagere hypotheekrente en ruime voorwaarden streeft Vista nu Rabobank voorbij. Slim?

Hypotheken van Vista zeer concurrerend

Onlangs is de nieuwe geldverstrekker Vista Hypotheken geïntroduceerd. Met dit label wil moederbedrijf Rabobank de concurrentie aangaan op de lange rentevaste periodes. Zo biedt Vista de vierde laagste hypotheekrente bij de populaire 20 jaar vast hypotheek. Bij de 30 jaar vast hypotheek biedt Vista zelfs de op 1 na laagste hypotheekrente.

Ook de voorwaarden van Vista hypotheken zijn zeer concurrerend:

  • U kunt boetevrij extra aflossen uit eigen middelen
  • Komt u in aanmerking voor een lagere risicoklasse, dan wordt de hypotheekrente automatisch verlaagd.
  • Bij een rentedaling daalt de hypotheekrente in de offerte mee.
  • Bij nieuwbouw betaalt u geen rente over het bedrag in depot.

Ter vergelijking: de hypotheekrente (annuïteit + NHG) van Rabobank is bij 20 jaar vast 0,31% duurder. Ook kunt u maar 10% per jaar boetevrij extra aflossen en de rente in de offerte staat vast.

Nieuw: Vista Hypotheken Vergelijk de rente en voorwaarden

Zet Rabobank zichzelf buitenspel?

Met de introductie van Vista lijkt Rabobank zichzelf buitenspel te zetten. Waarom dan deze stap?

De concurrentie voor Rabobank is de afgelopen jaren toegenomen. De traditionele grootbanken (ook ING en ABN AMRO) kregen na de kredietcrisis te maken met strengere kapitaaleisen vanuit Brussel. Verzekeraars hebben deze eisen niet en kunnen sterker concurreren.

Ook zijn er nieuwe concurrenten bijgekomen. Door het wegnemen van toetredingsdrempels zijn zogenaamde regiepartijen op de hypotheekmarkt gekomen. Deze nieuwe geldverstrekkers bieden grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, toegang tot de hypotheekmarkt.

Met Vista Hypotheken speelt Rabobank in op deze veranderingen op de hypotheekmarkt. Vista is namelijk ook een regiepartij en daarmee een compleet andere organisatie. De hypotheken komen dus niet op de bankbalans van Rabobank, waardoor Vista niet gehinderd wordt door de kapitaaleisen van het moederbedrijf.

Vista Hypotheken niet voor iedereen

Vista Hypotheken gaat de concurrentie dus aan met andere nieuwkomers op de hypotheekmarkt en slaagt hier vooralsnog zeer goed in. Dit betekent echter ook dat de hypotheken van Vista niet voor iedereen interessant zijn.

Net als andere regiepartijen mikt Vista op een selecte doelgroep. Naar eigen zeggen zijn dit: ‘starters en jonge doorstromers’. Dit kunt u ook lezen als: ‘eenvoudige hypotheken met een laag risico’. Heeft u maatwerk nodig, bijvoorbeeld als ondernemer of ZZP-er, dan kunt u niet bij Vista Hypotheken terecht.

Daarnaast is Vista alleen concurrerend op de lange rentevaste periodes. De institutionele beleggers die het geld voor de hypotheek inbrengen zijn namelijk op zoek naar een zeker rendement op de lange termijn. Bij een rentevaste periode van 10 jaar of korter kunt u beter verder kijken.

Lees meer over een hypotheek bij een regiepartij: doen of niet?

Opvallend: het is niet mogelijk om een hypotheek van Vista via Rabobank af te sluiten. Alleen onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen Vista Hypotheken aanbieden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.