Standpunt hypotheek en wonen verkiezingen 2012

Hypotheek en wonen zijn belangrijke onderwerpen in de huidige verkiezingsstrijd. Het land is toe aan een structurele oplossing voor de huidige situatie. De verkiezingsprogramma’s bieden een goed inzicht hoe het beleid voor wonen en hypotheek er de komende jaren uit gaat zien?

Update: 2 oktober 2012

Na de verkiezingen volgt de formatie. Hierin wordt het nieuwe regeringsbeleid gemaakt. De onderwerpen hypotheek en wonen zullen hierin veel aandacht krijgen. VVD en PvdA moeten belangrijke beslissingen nemen, onder anderen over de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt. Hypotheek-rentetarieven.nl volgt voor u de onderhandelingen: hypotheek en wonen in de formatie.

Toekomst hypotheek en wonen

Het beleid van de regering is mede bepalend voor de toekomst van woning en hypotheek. De verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen bieden inzicht in de toekomst van hypotheekrenteaftrek, aflossen, starters en overdrachtsbelasting. Hypotheek-rentetarieven.nl las voor u de verkiezingsprogramma’s. U moet de komende jaren rekening houden van de volgende ontwikkelingen:
 • Hervorming van de hypotheekrenteaftrek.
 • Verplicht aflossen bij een nieuwe hypotheek.
 • Het stimuleren van aflossen bij bestaande hypotheken.
 • Steun voor starters op de woningmarkt.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek staat al maanden ter discussie. In de verkiezingsprogramma’s bekennen de politieke partijen kleur en vertellen ze wat ze met dit populaire belastingvoordeel van plan zijn. Om maar meteen met de deur in huis te vallen; hervorming van de huidige hypotheekrenteaftrek lijkt onafwendbaar. Alle partijen, behalve de PVV, willen de aftrek van de hypotheekrente hervormen.  Afschaffen, beperken of afschaffen? Dit willen de partijen:
 • VVD en CDA willen niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek voor bestaande hypotheken.
 • Twee partijen willen de hypotheekrenteaftrek afschaffen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen in een periode van 25 tot 30 jaar de aftrek geleidelijk afschaffen. 
 • Een viertal partijen willen de hypotheekrenteaftrek beperken. SP, PvdA, D66 en ChristenUnie willen in een periode van 10 tot 35 jaar het percentage waartegen afgetrokken kan worden terugbrengen. SP, PvdA eb CU willen daarbij de maximale hypotheek voor de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs beperken. 
 • Aflossen wordt verplicht voor nieuwe hypotheken. Alle partijen, behalve de PVV, willen dat nieuwe hypotheken voortaan minimaal anuïtair worden afgelost.

Zie ook: Standpunt hypotheekrenteaftrek per partij verkiezingen 2012

Aflossen

Aflossen zal de komende jaren worden gestimuleerd bij bestaande hypotheken. Alleen de PVV noemt aflossen niet in het verkiezingsprogramma. Alle andere partijen willen aflossen stimuleren, maar enkel PvdA en CDA noemen concrete maatregelen. PvdA wil de barrières om extra af te lossen wegnemen. Het CDA pleit voor het boetevrij aflossen van ten minste 20% en voor een bonus voor het versneld aflossen van de hypotheek.

Aflossen verstandig of niet? Lees meer over het aflossen van uw hypotheek.

Starters

Veel partijen noemen maatregelen om starters te stimuleren om de woningmarkt op te gaan. Starters worden duidelijk gezien als de sleutel om de woningmarkt van het slot te krijgen. Enkel bij PVV en GroenLinks zijn starters geen speerpunt. De overige partijen stellen de volgende maatregelen voor:
 • Ruimere mogelijkheden voor ouders om kind te helpen (CDA, VVD, ChristenUnie). Meer over hypotheek met hulp van ouders.
 • Hypotheekregels minder streng voor starters (CDA, VVD). 
 • Meer starterswoningen (SP, PvdA).
 • Aantrekkelijke startersleningen (SP, PvdA). 
 • Overdrachtsbelasting afschaffen voor starters (SP, PvdA, VVD, D66, ChristenUnie)

Lees meer over starters op de hypotheekmarkt

Overdrachtsbelasting 

Over de toekomst van de overdrachtsbelasting wordt uit de verkiezingsprogramma’s weinig duidelijk. Hiervoor verschillen de standpunten van de verschillende partijen te veel. D66 en GroenLinks willen graag af van deze verhuisbelasting. SP en PvdA willen graag de huidige verlaging van 6% naar 2% handhaven. VVD, CDA en PVV willen niets veranderen aan de belasting bij de koop van een nieuwe woning.
 

Uw hypotheek toekomstbestendig?

Heeft u vragen over de gevolgen voor uw financiele situatie, neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden al uw vragen en bekijken of uw huidige hypotheek toekomstbestendig is.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.