Steeds meer hypotheken bij onbekende geldverstrekker

Steeds meer hypotheken worden afgesloten bij zogenaamde regiepartijen. Deze relatief onbekende geldverstrekkers zetten de traditionele banken onder druk.

De opkomst van de regiepartijen

NIBC of bijBouwe; deze namen zal niet iedereen wat zeggen. Toch zijn het twee van de snelst groeiende geldverstrekkers van dit moment. Niet in de laatste plaats vanwege de lage hypotheekrente 20 jaar vast.

Het aantal nieuwkomers op de hypotheekmarkt heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Bijna zonder uitzondering zijn dit zogenaamde ‘regiepartijen’. Via een regiepartij kunnen institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Deze beleggers zijn op zoek naar een hoger rendement nu de kapitaalmarktrente laag is. Daarbij is het risico van Nederlandse hypotheken vergelijkbaar met obligaties, zeker nu aflossen verplicht is en nog maar 100% van de woningwaarde geleend mag worden.

Een regiepartij interessant voor u? Start vrijblijvend uw hypotheekvergelijking >>>

Een lage hypotheekrente en ruime voorwaarden

Munt Hypotheken was in 2014 de eerste nieuwe geldverstrekker volledig gefinancierd met pensioengeld. Deze nieuwkomer daagde de traditionele banken uit met een lage hypotheekrente op de lange rentevaste periodes. Ook introduceerde Munt een aantal zeer ruime voorwaarden:

  • Onbeperkt aflossen uit eigen middelen
  • Hypotheekrente automatisch omlaag als voldoende is afgelost.
  • Gegarandeerd de laagste rente bij passeren.

Zie ook: 5 hypotheekvoorwaarden die u geld kunnen besparen

Munt Hypotheken werd al snel gevolgd door meer nieuwkomers zoals Tellius, Attens, Venn, IQwoon, Merius en Tulp Hypotheken.

Deze regiepartijen vormen inmiddels de tweede grootste categorie geldverstrekkers met een gezamenlijk marktaandeel van 14%. Daarmee zijn ze de verzekeraars en buitenlandse banken voorbij. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IG&H.

Traditionele banken onder druk

De regiepartijen pakken het grootste marktaandeel van de traditionele banken. Tot 2013 werden 7 van de 10 hypotheken afgesloten bij ABN AMRO, ING of Rabobank. Nu is dit nog maar de helft alle hypotheken.

Banken kregen de afgelopen jaren te maken met strengere kapitaaleisen, voortkomend uit de Basel-akkoorden. Na de crisis moeten ze hun balans versterken, wat ervoor zorgt dat ze minder scherp kunnen concurreren.

Misschien wel tekenend voor de huidige positie van de traditionele banken, is de introductie van Vista hypotheken. Met dit nieuwe label heeft Rabobank nu zelf een regiepartij in de markt gezet. Op sommige punten streeft Vista zelfs het moederbedrijf voorbij.

De consument is de winnaar

Door de regiepartijen is er nu meer keuze bij aankoop en bij oversluiten. Ook houdt de toegenomen concurrentie de traditionele banken scherp. Sinds de komst van de nieuwe geldverstrekkers zijn de marges op de hypotheekrente gedaald en de ruime voorwaarden zijn inmiddels door veel geldverstrekkers overgenomen.

Een regiepartij interessant voor u? Start vrijblijvend een hypotheekvergelijking of lees meer over de voor- en nadelen van een onbekende geldverstrekker.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.