Sterke stijging hypotheekrente in korte tijd

Ontwikkelingen op kapitaalmarkt

Door ontwikkelingen op de kapitaalmarkt stijgt de rente. De vraag naar geld trekt echter weer aan, terwijl de economie nog lang niet op volle toeren draait. De eerdere verwachting was dan ook dat de hypotheekrente nog wel een tijdje laag zou blijven.

Hypotheek wordt duurder

Hypotheken worden dus duurder, door de veel grotere vraag naar geld. In september dreigde de hypotheekrente met een 10 jaar rentevaste periode (met NHG) nog onder de 4 procent te gaan. Momenteel hebben veel banken al rentetarieven boven de 5 procent.

Huizenkopers die een half jaar geleden op internet berekenden hoeveel ze ongeveer konden lenen, gaan nu een flinke teleurstelling te verwerken krijgen van hun hypotheekadviseur. Vaak merken ze nu dat ze tot tienduizenden euro’s minder kunnen lenen dan gedacht.

Rente blijft stijgen

Verwacht wordt dat de rente nog verder stijgt als de economie echt gaat aantrekken. Een hypotheekrente tussen 6 à 7 procent wordt als normaal gezien, en daar zitten we nog niet aan. Pas als de hypotheekrente boven de 7 procent gaat uitstijgen, gaan huizen echt onbetaalbaar worden.

De stijging van de hypotheekrente komt echter wel op een ongelegen moment, nu de huizenmarkt een crisis doormaakt. Op het einde van vorig jaar was er een bloei, maar hierbij moet men de nieuwe regels van 1 januari in het achterhoofd houden. Hierbij wilden veel huizenkopers nog op de valreep gebruik maken van de ruimere financieringsmogelijkheden.

Wat moet ik doen?

Ons advies momenteel is: snel uw hypotheek sluiten of oversluiten, vooraleer de hypotheekrente de komende jaren nog verder stijgt. U kunt dus best niet wachten op de vervaldatum van uw hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.