Opwaartse trend
Banken en verzekeraars baseren hun hypotheekrente op het niveau van de kapitaalmarktrente. Die rente is, na een lange periode van daling, in één maand tijd met een half procent gestegen. De meeste hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen weken een afwachtende houding aangenomen en hun laagste rentetarieven nog niet aangepast. Lang zal dit echter niet duren. Amerika zet op dit terrein altijd de toon. Als blijkt dat de opwaartse trend definief is ingezet, wordt ook Nederland per direct geconfronteerd met hogere hypotheektarieven. Dit terwijl de Nederlandse economie meestal pas een half jaar na de Amerikaanse opleeft.
Grotere marge hypotheekrente
Dat hypotheekverstrekkers tot op heden nog geen bewegingen ten nadele van het huidige renteniveau hebben gemaakt, wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de grotere rente(winst)marge die zij sinds midden 2008 op hun hypotheektarieven hebben genomen. Die rentemarge lag in de hoogtijdagen, midden 2005, op gemiddeld 0,6 procent, terwijl concurrerende prijsvechters toen slechts een opslag van 0,3 procent durfden te realiseren. Begin 2009 was, als gevolg van de kredietcrisis, die rentemarge echter opgelopen tot 1,5 à 2 procent. Geldverstrekkers ‘verkochten’ deze hogere rentemarge aan het publiek op basis van de grotere risico’s die zij zouden lopen. In consumentenkringen werd echter al gauw gesproken over ‘woekerrentes’!
Sterke rentestijging
Tot eind april van dit jaar was de kapitaalmarktrente in Nederland als gevolg van de economische recessie gezakt tot een niveau rond 3,5 procent (rendement 10 jarige staatslening). Nu de vraag naar geld in Amerika als gevolg van de verbeterde economie toeneemt, stijgt ook de Nederlandse rente. Begin juni was de kapitaalmarktrente opgelopen naar een niveau net boven de 4 procent. Dat is een absolute stijging van 0,5 procent, maar een relatieve stijging van dik 14 procent. De hypotheekrente voor kwalitatief goede hypotheken met een tien jaar vaste termijn bewoog zich de afgelopen weken tussen 4,9 en 6,4 procent.
Stilte voor de storm?
Ondanks de sterke rentestijging op de kapitaalmarkt hebben hypotheekbanken zich de afgelopen weken nog stil gehouden. Zij teren in op hun rentemarge. Als de trend doorzet, en daar lijkt het op, zal de hypotheekrente de komende weken echter gaan stijgen. Als de hypotheekrente gaat stijgen conform de kapitaalmarktrente dan worden de maandlasten fors hoger. Dat betekent dat de netto rentelast voor een gemiddelde woning gaat stijgen met € 65,- per maand. Huiseigenaren die momenteel wachten op een daling van de hypotheekrente, kunnen het voorlopig even vergeten.
Toekomst
Momenteel is de laagste hypotheekrente voor een kwalitatief goede hypotheek op basis van een tien jaar vaste termijn met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog 4,9 procent. Dit rentepercentage is al enkele maanden ongewijzigd gebleven. Wanneer de economie in Amerika de komende weken verder aantrekt, zal dit rentepercentage voor het eerst sinds maanden weer boven de vijf procent uit gaan komen. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat geldverstrekkers nog veel langer de kat uit de boom zullen blijven kijken.