Stijging hypotheekrente lijkt aanstaande

Gaat na een lange tijd de hypotheekrente weer stijgen? Een aantal ontwikkelingen maken het interessant om nu de tarieven te volgen en mogelijk vast te leggen.

Daling door economische crisis

De lage hypotheekrente hebben we grotendeels ‘te danken’ aan de economische crisis in Europa. Door de gekozen strategie van de Europese Centrale Bank (ECB) en beleggers zijn de marktrentes de afgelopen jaren gedaald. Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen.

Onder invloed van de lage marktrente is de hypotheekrente de afgelopen jaren stapsgewijs gedaald naar een historisch laag niveau. Zie bijvoorbeeld de historische rente 10 jaar vast.

Hypotheekrente 10 jaar vast vergelijken grafiek

Economie groeit

Diverse berichten wijzen erop dat de economie weer in de lift zit. In Nederland is de export de drijvende kracht achter het herstel en ook het consumentenvertrouwen stijgt. Ook de Eurozone rapporteert economische groei door de lage olieprijs en goedkope euro.

Doordat de economie groeit, zal uiteindelijk ook de hypotheekrente weer stijgen.  Een aantal ontwikkelingen, wijzen erop dat we momenteel op een kantelpunt zitten voor de hypotheekrente:

Start uw hypotheekvergelijking De beste hypotheekrente voor u uitgezocht

Stijging hypotheekrente

Als bovenstaande ontwikkelingen doorzetten, zal op een gegeven moment ook de hypotheekrente stijgen. De kapitaalmarktrentes zijn een belangrijke graadmeter voor de lange rentevaste periodes. De hypotheekrentes vanaf 1 jaar vast zullen het eerste stijgen.

Net als de daling van de hypotheekrente zal ook de stijging stapsgewijs verlopen. Het duurt even voordat geldverstrekkers een nieuwe marktrente doorberekenen in de hypotheekrente. Ook zullen de crisismaatregelen van de ECB zullen nog een tijd een drukkend effect op de rentetarieven hebben.

Hypotheekrente nu vastleggen

Wie de hypotheekrente voor langere tijd wil vastleggen, kan dit het beste op het laagste punt doen. Voor de tijd van de gekozen rentevaste periode bent u verzekerd van de lage hypotheekrente. We berekenen vrijblijvend voor u wat de mogelijkheden zijn en bieden u de beste offerte aan. Vraag nu een oriëntatiegesprek aan.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

0 gedachten over “Stijging hypotheekrente lijkt aanstaande”

 1. Dit kan wel waar zijn, maar de ECB gaat extra obligaties opkopen, wat weer een drukkend effect heeft op de rente. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat deze uitgesproken verwachting in het belang is van uw organisatie.

  Beantwoorden
 2. De OLO 10 jaar rente rentes zijn inderdaad een beetje gestegen de laatste weken. Ik schat echter dat dit komt door alle miserie en onzekerheid met de Grieken…Ik verwacht echter dat de ECB nog obligaties gaat inkopen in de volgende maanden. Eens de Griekse saga wat gekalmeerd is, schat ik duidelijk in dat de rente nog een tijdje op het huidige lage niveau blijft. Maar ja, ik ben dan ook een “kees de kort” believer

  Beantwoorden
  • Beste Peter, de ECB zal voorlopig niet stoppen met het stimuleringsprogramma, waaronder het opkopen van leningen. Zeker niet nu het lijkt dat de maatregelen effect hebben. Dit zal een drukkend effect op de hypotheekrente blijven houden. We kunnen echter niet ontkennen dat, onder invloed van de stijgende kapitaalmarktrente, de geldverstrekkers in beweging komen. Ook ik mag Kees de Kort graag horen op de radio. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
 3. Ik zit nog nog een jaar voor einde van een 10 jarige termijn bij de Rabobank. Moet ik nu afwachten tot ik in de fuik zwem van die bank die de rente als eerste verhoogt of heeft het ok zin om bij anderen te kijken. 3 ton aflossingsvrij.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.