Block title
Block content
(Tijdelijke) stop op rentemiddeling door nieuwe regels
  Door: roel 6827 keer gelezen
Door nieuwe regels is het bij een aantal banken tijdelijk niet mogelijk om de hypotheekrente te middelen. Zeker 1 bank stopt helemaal met rentemiddeling.

Nieuwe regels voor rentemiddeling

Per 1 juli 2019 gelden er nieuwe regels voor rentemiddeling. Banken mogen vanaf die datum niet meer kosten in rekening brengen dan het ‘werkelijk geleden nadeel’. Deze regel ging eerder al in voor oversluiten en moet consumenten beter beschermen.

Nu mogen banken nog een opslag rekenen op de nieuwe hypotheekrente. Daarmee dekken een aantal banken het risico dat klanten op korte termijn verhuizen en zo alsnog boetevrij overstappen naar een andere bank.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor u? Start vrijblijvend een hypotheekberekening >>>

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling biedt klanten de mogelijkheid om de hypotheekrente te verlagen gedurende de rentevastperiode. De rente van de klant wordt dan gemiddeld met de actuele marktrente van de bank. De boeterente voor het openbreken van de rentevastperiode wordt verwerkt in de nieuwe hypotheekrente, plus een eventuele opslag dus.

Omdat rentemiddeling slechts een administratieve handeling is, zijn de kosten beperkt. In vergelijking met oversluiten is de besparing vaak minder groot. Bij middeling houdt u immers dezelfde hypotheek en bank, terwijl u bij oversluiten de hypotheek opnieuw kunt samenstellen. Ook is rentemiddeling niet bij elke bank mogelijk of slechts eenmalig.

Banken stoppen (tijdelijk) met rentemiddeling

Door het verbieden van de renteopslag, moeten banken hun methodiek voor rentemiddeling aanpassen. Onder andere bij ABN AMRO, Rabobank, Florius en MoneYou is het hierdoor tijdelijk niet mogelijk om de hypotheekrente te middelen. Zij gebruiken de tijd tot 1 juli om hun computersystemen aan te passen.

De nieuwe regels maken het echter ook minder aantrekkelijk voor banken om rentemiddeling aan te bieden. Dit heeft A.S.R. zelfs doen besluiten om er helemaal meer te stoppen. Klanten hebben nog tot 1 juni om een middelingsverzoek te doen.

Uit een rondgang door AMweb, blijkt dat Nationale Nederlanden, NIBC, en BNP Paribas nog geen duidelijkheid kunnen geven over rentemiddeling in de toekomst. De meeste banken geven aan het middelen van de rente gewoon aan te blijven bieden.

Ook een nadeel voor de consument

Overigens bevatten de nieuwe regels ook een nadeel voor de consument. De vergoedingsvrije ruimte komt namelijk bij rentemiddeling te vervallen. De 10% of 20% van de hypotheeksom die u boetevrij mag aflossen is niet meer van toepassing op middelen, omdat niet wordt afgelost.

Of rentemiddeling daadwerkelijk goedkoper wordt moet dus nog maar blijken. We blijven het voor u volgen.

TIP: Benieuwd of rentemiddeling (of oversluiten) voor u interessant is? Start vrijblijvend een hypotheekberekening.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.