Nieuwe regels voor rentemiddeling | Wat is uw voordeel?

Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor rentemiddeling. Banken mogen geen opslag rekenen aan klanten die zo hun hypotheekrente verlagen. Wat is uw voordeel?

Nieuwe regels voor rentemiddeling

Per 1 juli 2019 gelden er nieuwe regels voor rentemiddeling. Banken mogen vanaf die datum niet meer kosten in rekening brengen dan het ‘werkelijk geleden nadeel’. Deze regel ging eerder al in voor oversluiten en moet consumenten beter beschermen.

Voorheen rekenden banken een opslag op de nieuwe hypotheekrente. Daarmee dekken ze het risico dat klanten op korte termijn verhuizen en zo alsnog boetevrij overstappen naar een andere bank. Rentemiddeling is dus goedkoper geworden.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor u? Start vrijblijvend een hypotheekberekening >>>

Klanten niet gecompenseerd

Klanten die in het verleden rentemiddeling hebben toegepast hoeven niet te rekenen op compensatie, aldus de Autoriteit Financiële Markten. De toezicht houder voegt hieraan toe: ‘zolang banken zich hebben gehouden aan de regels’. In het verleden bleek dit niet altijd het geval.

Ook een nadeel voor de consument

De nieuwe regels bevatten ook een nadeel voor de consument. De vergoedingsvrije ruimte bij rentemiddeling is namelijk vervallen. De 10% of 20% van de hypotheeksom die u boetevrij mag aflossen is niet meer van toepassing op middelen, omdat niet wordt afgelost.

Daarnaast mogen banken een bepaling opnemen waarmee het aantal keren dat u rentemiddeling kunt toepassen wordt beperkt, bijvoorbeeld tot eens in de 5 of 10 jaar.

Zeker 1 bank stopt met rentemiddeling

De nieuwe regels maken het minder aantrekkelijk voor banken om rentemiddeling aan te bieden. Dit heeft A.S.R. zelfs doen besluiten om er helemaal meer te stoppen. Klanten hadden tot 1 juni om een middelingsverzoek te doen.

Update: Sinds de nieuwe regeling op 1 juli van kracht werd zijn ook Aegon, asr, NIBC, Obvion en Rabobank gestopt met Rentemiddeling. Uit navraag van de Telegraaf blijft dat verschillende banken onderzoeken of ze in de toekomst wel weer rentemiddeling gaan aanbieden.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling biedt klanten de mogelijkheid om de hypotheekrente te verlagen gedurende de rentevaste periode. De rente van de klant wordt dan gemiddeld met de actuele marktrente van de bank. De boeterente voor het openbreken van de rentevaste periode wordt verwerkt in de nieuwe hypotheekrente.

Rentemiddeling of oversluiten?

Omdat rentemiddeling slechts een administratieve handeling is, zijn de kosten beperkt. In vergelijking met oversluiten is de besparing vaak minder groot. Bij middeling houdt u immers dezelfde hypotheek en bank, terwijl u bij oversluiten de hypotheek opnieuw kunt samenstellen. Ook is rentemiddeling niet bij elke bank mogelijk of slechts eenmalig.

TIP: Benieuwd of rentemiddeling (of oversluiten) voor u interessant is? Start vrijblijvend een hypotheekberekening.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3059 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024