Block title
Block content
(Tijdelijke) stop op rentemiddeling door nieuwe regels
  Door: roel 20845 keer gelezen
Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor rentemiddeling. Banken mogen geen opslag rekenen aan klanten die zo hun hypotheekrente verlagen. Wat is uw voordeel?

Nieuwe regels voor rentemiddeling

Per 1 juli 2019 gelden er nieuwe regels voor rentemiddeling. Banken mogen vanaf die datum niet meer kosten in rekening brengen dan het ‘werkelijk geleden nadeel’. Deze regel ging eerder al in voor oversluiten en moet consumenten beter beschermen.

Voorheen rekenden banken een opslag op de nieuwe hypotheekrente. Daarmee dekken ze het risico dat klanten op korte termijn verhuizen en zo alsnog boetevrij overstappen naar een andere bank. Rentemiddeling is dus goedkoper geworden.

Oversluiten of rentemiddeling interessant voor u? Start vrijblijvend een hypotheekberekening >>>

Klanten niet gecompenseerd

Klanten die in het verleden rentemiddeling hebben toegepast hoeven niet te rekenen op compensatie, aldus de Autoriteit Financiële Markten. De toezicht houder voegt hieraan toe: 'zolang banken zich hebben gehouden aan de regels'. In het verleden bleek dit niet altijd het geval.

Ook een nadeel voor de consument

De nieuwe regels bevatten ook een nadeel voor de consument. De vergoedingsvrije ruimte bij rentemiddeling is namelijk vervallen. De 10% of 20% van de hypotheeksom die u boetevrij mag aflossen is niet meer van toepassing op middelen, omdat niet wordt afgelost.

Daarnaast mogen banken een bepaling opnemen waarmee het aantal keren dat u rentemiddeling kunt toepassen wordt beperkt, bijvoorbeeld tot eens in de 5 of 10 jaar.

Zeker 1 bank stopt met rentemiddeling

De nieuwe regels maken het minder aantrekkelijk voor banken om rentemiddeling aan te bieden. Dit heeft A.S.R. zelfs doen besluiten om er helemaal meer te stoppen. Klanten hadden tot 1 juni om een middelingsverzoek te doen.

Update: Sinds de nieuwe regeling op 1 juli van kracht werd zijn ook Aegon, ASR, NIBC, Obvion en Rabobank gestopt met Rentemiddeling. Uit navraag van de Telegraaf blijft dat verschillende banken onderzoeken of ze in de toekomst wel weer rentemiddeling gaan aanbieden.

Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling biedt klanten de mogelijkheid om de hypotheekrente te verlagen gedurende de rentevastperiode. De rente van de klant wordt dan gemiddeld met de actuele marktrente van de bank. De boeterente voor het openbreken van de rentevastperiode wordt verwerkt in de nieuwe hypotheekrente.

Rentemiddeling of oversluiten?

Omdat rentemiddeling slechts een administratieve handeling is, zijn de kosten beperkt. In vergelijking met oversluiten is de besparing vaak minder groot. Bij middeling houdt u immers dezelfde hypotheek en bank, terwijl u bij oversluiten de hypotheek opnieuw kunt samenstellen. Ook is rentemiddeling niet bij elke bank mogelijk of slechts eenmalig.

TIP: Benieuwd of rentemiddeling (of oversluiten) voor u interessant is? Start vrijblijvend een hypotheekberekening.Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties:Expert Tip
Op zoek naar de beste hypotheek? Laat nu uw mogelijkheden doorrekenen. Uit 458 producten van alle 39 aanbieders in Nederland, selecteren we de beste opties.
  • Laagste hypotheekrente garantie
  • 100% onafhankelijk & vrijblijvend
  • Binnen 24 uur duidelijkheid
Benieuwd? Start hier uw vergelijking

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.