8 tips om je eerste woning te vinden én te kopen

Starters sluiten weer vaker een hypotheek af. Met deze 8 tips lukt het jou ook om je eerste woning te vinden én te kopen.

1. Maak een wensenlijstje

Waar wil je wonen? Ga je voor een appartement of een huis? Hoeveel kamers en vierkante meters heb je nodig? Een wensenlijst helpt je bij het vinden van een geschikte eerste  koopwoning. Daarmee kun je bijvoorbeeld makkelijk het aanbod filteren op huizensites zoals Funda.

Zorg er wel voor dat je realistisch blijft. Door voor dat ene perfecte huis te gaan, verklein je jouw kansen op de woningmarkt. Zie je eerste woning als de start van jouw wooncarrière. Als woningbezitter kun je makkelijker sparen en je bouwt overwaarde op. Zo komt je droomhuis steeds dichterbij.

2. Bereken je maximale hypotheek

Voor je op Funda gaat kijken, wil je natuurlijk weten in welke prijscategorie je kunt zoeken. Met deze online berekening krijg je een goede indicatie van je maximale hypotheek op basis van je inkomen. 

Vaak zijn er meer mogelijkheden dan een online berekening toont. Starters kunnen namelijk gebruik maken van diverse regelingen waardoor een eerste koopwoning eerder haalbaar is. Lees daarom ook deze 8 hypotheektips voor starters.

3. Begin alvast met sparen 

Als je jouw eerste woning gaat kopen, moet je rekening houden met kosten die je niet kunt meefinancieren in de hypotheek. Dit wordt ook wel de kosten koper genoemd. Starters hebben gemiddeld 2% tot 4% van de koopsom aan eigen geld nodig voor onder andere de notaris, taxatie, NHG en voor het regelen van de hypotheek.

Bij een gemiddelde starterswoning van €300.000,- moet je dus rekening houden met tussen €6000,- en €12.000,- aan eigen geld. Heb je niet voldoende spaargeld, dan kun je dit mogelijk lenen bij familie of vrienden of met een consumptieve lening. Zie ook: hoeveel eigen geld heb je in 2023 nodig om een woning te kopen.

Tip: begin ook alvast met de benodigde spullen voor in je nieuwe woning te verzamelen. 

4. Vraag of je ouders willen en kunnen helpen

Ouders kunnen op verschillende manieren helpen bij het kopen van je eerste woning. In 2023 is het nog mogelijk om tot €28.947,- belastingvrij te schenken voor de eigen woning. Daarnaast kunnen ouders garant staan voor de hypotheek. Je kunt dan 25% tot 30% meer hypotheek krijgen. Ga op tijd het gesprek aan om jouw mogelijkheden te bepalen.

Starters kunnen in 2023 gebruik maken van een aantal interessante regelingen waardoor een eerste koopwoning eerder haalbaar is. Lees deze 10 regelingen voor starters.

5. Ga geen nieuwe financiële verplichtingen aan

Financiële verplichtingen, zoals een leasecontract of consumptieve lening, hebben invloed op hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Ben je van plan om je eerste woning te gaan kopen, gaan dan even geen geen nieuwe verplichtingen aan.

Daarnaast kan het slim zijn om een kredietfaciliteiten, zoals rood staan of een credit card, (tijdelijk) stop te zetten. Zo zorg je voor een optimale financiering.

6. Schakel een aankoopmakelaar in

Met een aankoopmakelaar ben je andere kopers een stapje voor. Hij of zij kent de lokale markt en heeft een eigen netwerk. Hierdoor ben je als eerste op de hoogte als er een nieuwe woning op de markt komt. Daarnaast helpt een aankoopmakelaar je met de juiste biedingsstrategie. 

Hier hangt wel een prijskaartje aan. Een aankoopmakelaar vraagt 1 á 2% van de koopsom.

7. Overweeg een nieuwbouwwoning

Nieuwbouw heeft een aantal voordelen op bestaande bouw. Ten eerste is de woning vrij op naam. Dit betekent dat je geen kosten koper betaalt. Daarnaast voldoet de woning direct aan de alle duurzaamheidseisen. Hierdoor mag je €9.000,- tot €25.000,- extra lenen en krijg je vaak korting op de hypotheekrente. 

Gemeenten reserveren soms een deel van een nieuwbouwproject voor starterswoningen. Deze worden toegewezen op basis van loting. Je hoeft dus niet te (over)bieden om de woning te krijgen. Een mogelijk nadeel is dat het even kan duren voor de woning af is. 

8. De woning bezichtigen

Heb je jouw ideale woning gevonden, dan wil je deze in het echt gaan bekijken. Je maakt hiervoor een afspraak met de makelaar voor een bezichtiging. Je hebt maar beperkt de tijd om de woning te bezichtigen. Bereid je daarom goed voor. Bedenk bijvoorbeeld welke vragen je wilt stellen aan de makelaar. Met deze tips benut je de bezichtiging optimaal.

Jouw mogelijkheden optimaal benutten

Ben je serieus bezig op de woningmarkt en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat. Je kunt dan direct en met zekerheid handelen als je jouw droomhuis gevonden hebt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Startershypotheek

De beste hypotheek voor je eerste woning.

2 gedachten over “8 tips om je eerste woning te vinden én te kopen”

 1. Hier heb je lekker veel aan in deze tijd……. huizenprijzen zakken niet wie verzint deze onzin? Een gemiddeld rijtjeshuis in de randstad zelfs buiten Den Haag of Amsterdam binnen een “gemiddeld” dorp) kan Jan Model nog steeds niet bekostigen indien twee partners 40 h per week werken. Kom s.v.p. met goede tips, hier wordt niemand warm of koud van.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw, bedankt voor je bericht. Ik begrijp dat dit bericht niet aansluit bij hoe je de huizenmarkt ervaart. Maar de gemiddelde huizenprijs zakt wel degelijk. Dit betekent niet dat woningen plots voor iedereen betaalbaar zijn. Zie het als een aansporing om je mogelijkheden optimaal te benutten. En als je zelf goede tips hebt, dan horen we deze graag van je. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024