Garant staan voor de hypotheek

Starters hebben het lastig op de huizenmarkt. Gelukkig kunnen ouders garant staan voor de hypotheek. Er is dan net wat meer mogelijk. Lees meer over de voor- en nadelen van garant staan. Lees meer over:

Wilt u uw kind helpen met de hypotheek? Ontdek de mogelijkheden met garant staan >

Hoe werkt garant staan voor de hypotheek?

Garant staan voor de hypotheek vergroot de mogelijkheden om een huis te kopen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Meetekenen met de hypotheek is het nieuwe garant staan.
Wat is garant staan voor de hypotheek?

Als ouders garant staan voor de hypotheek, nemen ze de maandlast over als het kind deze niet meer kan betalen. Met deze garantstelling zijn geldverstrekkers bereid een hogere hypotheek te verstrekken om de woning te kopen.

Garant staan wordt eigenlijk niet meer aangeboden. In plaats daarvan tekenen ouders vaak mee met de hypotheekakte. Ouders zijn dan (hoofdelijk) aansprakelijk voor een deel van de hypotheek. Het doel is hetzelfde: meer lenen zodat de woning toch gekocht kan worden. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is voor u.

Wie kunnen er garant staan?

Ouders staan het vaakst garant voor de hypotheek, maar in principe zou iedereen mogen meetekenen met de hypotheekakte. In de praktijk zal dit echter niet zo vaak voorkomen*. Het is namelijk nogal wat om hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek als het mis gaat. Om die redenen hanteren geldverstrekkers vaak strenge acceptatienormen.

* Voor het gemak spreken we in dit artikel over garantstelling van ouders voor hun kind.

Voorwaarden om garant te kunnen staan voor de hypotheek?

Om garant te kunnen staan voor de hypotheek moet u aan een aantal voorwaarde voldoen. We bespreken ze hieronder.

Wanneer kunt u garant staan voor de hypotheek?

Om garant te staan voor de hypotheek moeten zowel de ouders als het kind aan een aantal voorwaarden voldoen. Als eerste moet het kind het grootste deel van de hypotheeklast zelf kunnen dragen. Ook bij de ouders wordt onderzocht of ze voldoende financiële middelen hebben om hypotheek (deels) te betalen.

Daarnaast geldt de garantstelling slechts voor een bepaald aantal jaren. Daarna moet het kind aantoonbaar de volledige hypotheeklast kunnen dragen. Dit kan bijvoorbeeld door een loonstijging vanuit de CAO te laten zien. In de praktijk is dit lastiger dan gedacht.

Waar staat u voor garant bij een hypotheek

Oftewel: wat zijn de gevolgen als het mis gaat. Garant staan betekent dat de ouders de maandlasten overnemen als het kind deze niet kan betalen. Betalingsproblemen kunnen ontstaan bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook als het kind en partner uit elkaar, kan de garantstelling plotseling nodig zijn. Het lastige is dat deze tegenvallers zich vaak onverwachts voordoen.

Voor en nadelen bij garant staan voor de hypotheek?

Voordelen garant staan voor de hypotheek

Het voordeel van garant voor de hypotheek staan is dat u nu het huis kunt kopen, dan anders misschien aan uw neus voorbij zou zijn gegaan. Ook hoeven ouders geen geld in te leggen. In principe is een handtekening alles wat nodig is voor extra hypotheek. Het kind heeft ook gewoon recht op hypotheekrenteaftrek.

Nadelen garant staan voor de hypotheek

Het belangrijkst nadeel is dat de gevolgen groot zijn als het mis gaat. De ouders draaien namelijk op voor de kosten van de hypotheek. Geldverstrekkers hebben daarom de voorwaarden om garant te staan aangescherpt of bieden dit niet meer aan. De keuze voor geldverstrekkers waar u terecht kunt met een garantstelling is dus beperkt.

Graag wijzen we u erop dat er verschillende manieren zijn waarop ouders kunnen helpen bij de hypotheek, die vaak voordeliger zijn. Zo kunnen ouders een schenking doen. Dit jaar geldt hierbij nog een ruime belastingvrijstelling (jubelton). Een andere manier is met een familiehypotheek. Dit kan voor zowel ouder als kind voordelig uitpakken.

Benieuwd hoe u uw kind het beste kunt helpen met de hypotheek? Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is voor u.