Vaker een hypotheek bij onbekende geldverstrekker

Rabobank, ABN AMRO en ING verliezen marktaandeel op de hypotheekmarkt. Lees welke relatief onbekende geldverstrekkers nu vaker gekozen worden.

Bekende grootbanken verliezen marktaandeel

Minder dan de helft van de hypotheken wordt momenteel gesloten bij een grootbank. In het tweede kwartaal van 2021 daalde het marktaandeel van Rabobank, ABN AMRO en ING  naar 46,6%. 

Deze ‘traditionele top 3’ was ooit goed voor driekwart van alle hypotheekaanvragen. Nu behoren ze zelfs tot de 5 grootste dalers op de hypotheekmarkt. Dit is te lezen in de meest recente hypotheekupdate van marktonderzoekers IG&H.

Zij signaleren dat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een huis het afgelopen kwartaal is gedaald. Deze starters en doorstromers kiezen relatief vaak voor een hypotheek bij een grootbank. 

Deze geldverstrekkers worden nu vaker gekozen

Het marktaandeel van de regiepartijen is juist sterk gegroeid. Deze relatief nieuwe categorie aanbieders maakt het voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, mogelijk om te investeren op de Nederlandse hypotheekmarkt.

De eerder genoemde regiepartijen zij inmiddels goed voor bijna een kwart van afgesloten hypotheken. Zij zijn met name sterk op de volgende punten.

 • Lange rentevaste periodes (20 en 30 jaar vast): de investeerders achter een regiepartij beleggen voor de lange termijn. Ook hebben banken te maken met strengere kapitaaleisen, waardoor regiepartijen een concurrentievoordeel hebben.
 • Lage risicoklasse (overwaarde): regiepartijen willen een bepaalde zekerheid kunnen bieden aan de investeerders. Dit kan door sterker in te zetten op een lage hypotheek in verhouding tot de woning waarde.

Regiepartijen winnen met name marktaandeel bij huizenbezitters die gaan oversluiten of de hypotheek verhogen. Zij hebben vaak overwaarde en zetten de hypotheekrente lang vast. Deze doelgroep blijft onverminderd groot, zeker nu de hypotheekrente weer iets is gedaald.

Ook de verzekeraars winnen marktaandeel. Zij ontvingen het afgelopen kwartaal bijna 14% van alle hypotheekaanvragen. 

De snelst groeiende geldverstrekkers om dit moment zijn:

 1. Allianz 
 2. Syntrus Achmea
 3. BLG Wonen
 4. Vista

Dit zijn misschien niet de namen waar u direct aan denkt als u op zoek bent naar een hypotheek. Het is daarom aan te raden om altijd een onafhankelijke vergelijking te doen. 

Benieuwd naar uw laagste hypotheekrente? Maak hieronder een gratis vergelijking.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

3 gedachten over “Vaker een hypotheek bij onbekende geldverstrekker”

 1. De meeste adviseurs kijken alleen naar inkomen, niet naar onroerend goed.Ik heb een groot pand – 20 jaar oud – met 70 zonnepanelen en een houthaard, ik hoef bijna geen energie bij te kopen, voer een éénpersoons huishouden en ben 75 jaar en heb
  een LAT-relatie. Vanaf mijn achttiende jaar tot op heden altijd een hypotheek gehad. Nooit geen problemen met aflossing of rente
  gehad.

  Beantwoorden
 2. Beste hypotheekverstrekkers,

  Ik ben bij de reguliere banken geweest voor een hypotheek. Deze wilden/konden mij niet verder helpen dan hooguit €150.000 aan hypotheek omdat de inkomens die wij hebben, grotendeels of helemaal niet meegerekend worden. Onze inkomens zijn een WW uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering, pensioenen, en huurinkomsten van 2 recreatiewoningen. Totaal ongeveer €4600,- netto per maand. Ik wil een hypotheek van ongeveer €300.000 en heb zelf €120000,- aan eigen geld in te brengen. Mijn leeftijd is 65 jaar, dus vlak voor mijn AOW leeftijd.
  Zijn deze hypotheekverstrekkers wat flexibeler in de verstrekkingen of houden ze zich ook strak vast aan regels door de overheid ingesteld.

  Mvg,

  Chris Cnossen

  Beantwoorden
 3. Munt en Attens bieden hypotheken aan vanaf 1,2% afhankelijk van de isolatiewaarde van de woning. Een A-label kan zelfs nog voordeliger zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024