Verbouwen of verhuizen? 5 vragen die helpen om de knoop door te hakken!

Voor veel huiseigenaren is het een serieuze vraag: ga je verbouwen of verhuizen? Op zich heb je een fijne koopwoning. Maar je mist ook iets. Je komt ruimte tekort nu je kinderen ouder worden of nu je vaker thuiswerkt. De tuin is niet ideaal. Je woning is niet zo duurzaam als je zou willen. En de keuken en badkamer? Daar ben je al jarenlang op uitgekeken. Maar ga je dan je huidige huis verbouwen of kun je beter verhuizen? Deze 5 vragen helpen je bij die lastige keuze.

Wil je weten hoeveel jij voor een andere woning kunt lenen, om zo te ontdekken wat jouw verhuisopties zijn? Bereken jouw maximale hypotheek.

Verbouwen of verhuizen: wat zijn de voor- en nadelen?

Het is natuurlijk niet zo dat óf verbouwen óf verhuizen altijd de beste optie is. Dit verschilt per persoon en hangt onder andere af van je huidige woning en van je woonwensen. Een tuin op het zuiden kun je bijvoorbeeld moeilijk realiseren als je tuin nu op het oosten ligt. Maar is je wens een nieuwe keuken? Dan is dat een eenvoudigere aanpassing aan je huis. 

We helpen je graag bij de keuze door de voor- en nadelen van zowel verhuizen als verbouwen op een rij te zetten.

Verhuizen

De voordelen van verhuizen zijn:

  • Je kunt gaan voor een woning die in de basis al aan al je wensen voldoet (zoals de grote tuin of de extra slaapkamer).
  • Je kunt een huis kopen dat al verbouwd en duurzaam is, wat jou veel verbouwwerk scheelt.
  • Je kunt in een andere omgeving gaan wonen, wat handig is als je bijvoorbeeld landelijker of juist dichter bij de stad wilt wonen.
  • Je hoeft je niet in een groot verbouwproject te storten (tenzij je een klushuis koopt).
  • Je kunt een huis kopen dat aan je toekomstige behoeften voldoet. Denk aan een woning die de mogelijkheid biedt voor een kantoor aan huis of om gelijkvloers te wonen.
  • Mogelijk kun je je huidige lagere rente meenemen naar een volgende woning. Daardoor zit je bij een verhuizing niet meteen vast aan de huidige, hogere rentepercentages.

Maar verhuizen heeft ook een paar nadelen:

  • Je moet je huidige woning verkopen. Daar gaat ook veel tijd in zitten. Gelukkig is de markt wel gunstig, waardoor je je woning waarschijnlijk snel kwijt bent.
  • Verhuizen betekent gedoe: dozen inpakken, dingen regelen, etc.
  • Je betaalt diverse kosten koper en andere kosten voor de aankoop van het huis. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor hypotheekadvies.
  • Je moet een nieuwe hypotheek afsluiten. Daarvoor wordt je inkomen opnieuw getoetst en krijg je te maken met de huidige (mogelijk hogere) rentes. Als je met pensioen bent gegaan of minder bent gaan werken, kan het uitdagend zijn om voldoende hypotheek te krijgen.
  • Mogelijk moet je alsnog klussen in je nieuwe woning. Een huis zal bijna nooit al volledig naar wens zijn.
  • Je betaalt soms een tijdje dubbele woonlasten (zeker als je een overbruggingshypotheek afsluit). Bij een nieuwbouwwoning duren heb je vaak zelfs langere tijd dubbele lasten.
  • Je hebt nog geen zekerheid over de buurt en weet niet zeker of je bijvoorbeeld leuke buren hebt.

Verbouwen

Verbouwen heeft als voordelen:

  • Je blijft in je vertrouwde omgeving wonen, waar je de buurt en buren kent.
  • Een verbouwing maakt je woning wellicht meer waard. Dat geldt zeker als je extra ruimte creëert, bijvoorbeeld met een uitbouw of dakkapel.
  • Je kunt je huidige woning aanpassen aan jouw wensen. Wel zijn de mogelijkheden natuurlijk afhankelijk van je huis. Zo is een uitbouw misschien lastig als je een kleine tuin hebt.
  • Je hebt geen last van verhuisperikelen, zoals je huidige woning verkopen, klussen en de verhuizing zelf.
  • Mogelijk kun je subsidies aanvragen om je woning te verduurzamen. Of je kunt gebruikmaken van leningen met een extra lage rente, zoals de Energiebespaarlening.
  • Ook hoef je een verbouwing niet volledig uit eigen zak te betalen. Soms kun je hiervoor je overwaarde gebruiken door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen.

Nadelen van verbouwen zijn:

  • Verbouwen betekent ook chaos. Je kunt wellicht tijdelijk bepaalde ruimtes niet gebruiken, hebt geluidsoverlast en hebt veel mensen over de vloer. Daar moet je wel tegen kunnen.
  • Soms heb je toestemming nodig van de gemeente voor je verbouwing. Dat geldt onder andere als je een nieuwe dakkapel wilt.
  • Een verbouwing kan flink in de papieren lopen. Ook zie je de kosten voor smaakgevoelige verbouwingen, zoals een keukenverbouwing, niet altijd terug in waardestijging van je huis.
  • Het kan lastig zijn om de juiste bouwprofessionals te vinden en de wachttijden bij aannemers zijn soms lang.

5 vragen om te kiezen tussen verbouwen en verhuizen

Een lijst met voor- en nadelen is natuurlijk nog niet voldoende om te besluiten of je nu wel of niet gaat verhuizen. Wil je een weloverwogen keuze maken tussen verbouwen of verhuizen? Deze 5 vragen helpen je daarbij.

1. Wat vind je van de buurt waar je nu woont?

Ben je erg gehecht aan je huidige wijk of heb je fijn contact met de buren? Dan kan dat een reden zijn om geen ‘Te koop’-bord in de tuin te zetten. Gelukkig is het wel zo dat je ook op andere plekken fijne buren kunt krijgen. Je hebt alleen nooit de garantie dat er leuke mensen naast je wonen als je verhuist. Aan de andere kant weet je ook niet zeker of je huidige buren hier altijd blijven wonen. 

Het kan ook zijn dat je juist heel graag ergens anders wilt wonen. Je zou bijvoorbeeld liever ergens wonen waar je een grotere tuin hebt, wilt dichter bij familie wonen of zoekt een plek in de natuur of dichter bij een treinstation. Dat kan dan weer een reden zijn om voor verhuizen te kiezen.

2. Wat mis je precies in je huidige woning?

Zet voor jezelf op papier welke woonwensen je hebt waar je huidige woning niet aan voldoet. Mis je een extra slaapkamer, een woonkeuken, een garage voor de auto of betere isolatie? Of is het iets heel anders? 

Als je voor jezelf helder hebt wat je zoekt maar nu niet hebt, kun je jezelf 3 vervolgvragen stellen:

  • In hoeverre kun je die “woonproblemen” met een verbouwing verhelpen? Is die uitbouw bijvoorbeeld mogelijk bij dit huis of wordt dat lastig? Heb ik ook wensen die hier niet te realiseren zijn, zoals een tuin op het zuiden?
  • Is het een probleem als je bepaalde woonproblemen houdt? Als in: hoe belangrijk is elke woonwens voor je? En hoe zwaarwegend zijn “woonproblemen” die je in je huidige huis onmogelijk kunt verhelpen? 
  • Als je je woonwensen kunt realiseren, wat zou dat dan kosten? Ga op internet op zoek naar gemiddelde verbouwkosten of vraag een offerte op bij een aannemer. Dan kun je ook nagaan of het jou het waard is om voor dit bedrag aan je woning te laten verbouwen én of dat überhaupt binnen je budget past.

3. Hoeveel tijd heb je?

Zit er haast achter om je woonwensen te realiseren of heeft het geen grote spoed? Ook dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. 

Over een verhuizing gaat vaak wat tijd heen. Meestal duurt het een tijdje voordat het moment van de sleuteloverdracht daar is, en dan moet je ook nog je huidige woning verkopen. Bovendien staat jouw droomhuis waarschijnlijk niet binnen 12 uur al op Funda en moet je maar net het winnende bod zien uit te brengen. De kans is dan ook klein dat je binnen 2 maanden ergens anders kunt wonen.

Daarom is verbouwen vaak een snellere manier om je woonwensen in vervulling te laten gaan. Wel een kleine kanttekening daarbij: een aannemer kan helaas meestal ook niet binnen 2 weken beginnen. Dus houd ook bij een verbouwing rekening met wachttijd.

4. Zou een verbouwing haalbaar zijn?

Een verbouwing brengt ook chaos, mensen over de vloer en troep met zich mee. Als je uitbouwt, zal bijvoorbeeld je benedenverdieping een tijdje (deels) onbegaanbaar zijn. Dat is wel iets wat binnen jouw leven en gezinssituatie moet passen. Of je moet tijdelijk ergens anders wonen om de verbouwperiode te overbruggen. 

Ga dus bij jezelf na of een verbouwing qua timing en ook qua stress in jullie leven past. Als je bijna altijd thuiswerkt, is verbouwen én in je huis blijven wonen en werken bijvoorbeeld minder ideaal. Dan zal je daar iets op moeten verzinnen.

5. Wat zijn je financiële mogelijkheden?

Misschien wel de belangrijkste vraag is deze: welke financiële mogelijkheden heb je? Hoeveel bedraagt jouw maximale hypotheek en wat is je budget voor een volgende woning? Hoeveel geld heb je beschikbaar voor een verbouwing? Dat is heel bepalend voor wat er mogelijk is.

Als je groter wilt wonen, zal je waarschijnlijk hogere maandlasten krijgen. Bovendien liggen de huidige rentes hoger dan een paar jaar geleden. Weet je of je je huidige hypotheek met lage rente kunt meenemen of wordt dat lastig? En als je gaat verbouwen of verduurzamen, hoeveel kun je daar dan voor lenen? Naast een hypotheekverhoging zijn ook een Energiebespaarlening, subsidies of een persoonlijke lening mogelijkheden om verduurzaming of een verbouwing te realiseren. 

Zorg dat je je financiële opties helder hebt voordat je concrete verhuis- of verbouwplannen smeedt. Dan kun je een goede keuze maken en weet je zeker dat die keuze ook qua geld haalbaar is.

Jouw opties voor verbouwen of verhuizen? Wij zoeken het voor je uit

Wil je weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn om een nieuwe woning te kopen of om je huidige woning te verbouwen? Een van onze hypotheekadviseurs rekent het vrijblijvend voor je uit. Ontvang vrijblijvend jouw beste hypotheekaanbod. 

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3087 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024