Vervalt jouw hypotheekrenteaftrek in 2031?

De renteaftrek is niet onbeperkt en de eerste huizenbezitters ondervinden hier nu al de gevolgen van. Zo kan je anticiperen op het aflopen van de hypotheekrenteaftrek. 

Hypotheekrenteaftrek niet meer onbeperkt

Vanaf 1 januari 2001 geldt dat je de hypotheekrente nog maximaal 30 jaar fiscaal mag aftrekken. Voor een grote groep huizenbezitters die in 2001 al een hypotheek hadden, vervalt in 2031 de hypotheekrenteaftrek.

Niet al deze huizenbezitters zullen dan hun hypotheek volledig hebben afgelost, bijvoorbeeld als gekozen is voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Je moet dan met een aantal zaken rekening houden.

Wat gebeurt er als de hypotheekrenteaftrek vervalt?

Als jouw hypotheekrenteaftrek vervalt wordt het bedrag dat je bruto betaalt netto. Oftewel, jouw maandlasten stijgen omdat je niets meer terugkrijgt van de Belastingdienst.

Met een hypotheek van 300.000 en een rente van 3% stijgt je netto maandlast van € 475,- naar € 750,-.

Dit duurt nog even, maar het is goed om hier nu al rekening meer te houden. Zo kan je anticiperen op hogere maandlasten:

Vervallen hypotheekrenteaftrek nú al van invloed op maximale hypotheek

Hogere maandlasten betekent ook dat je minder hypotheek kunt krijgen. Voor hypotheken zonder renteaftrek geldt namelijk een zwaardere toetsing, op basis van de Box 3-woonquote. Zoals te zien in dit rekenvoorbeeld:

Rekenvoorbeeld toetsing met en zonder hypotheekrenteaftrek

Toetsrente 3% en Inkomens € 40.000,- en € 25.000,-.

 • Bij een hypotheek met renteaftrek is de maximale hypotheek € 301.922,-.
 • Bij een hypotheek zonder renteaftrek is de maximale hypotheek € 256.955,-.

In bovenstaand rekenvoorbeeld kan zonder hypotheekrenteaftrek bijna 45.000 euro minder geleend worden. Geldverstrekkers houden hier al 10 jaar voor het vervallen van de hypotheekrenteaftrek rekening mee. Dit heeft dus nu al impact voor huizenbezitters. Vervalt jouw hypotheekrente aftrek in 2031 of 2032 dan kan je mogelijk nu al minder lenen.

Meer lenen met de werkelijke lastentoets

In sommige situaties is het mogelijk gebruik te maken van de ruimere werkelijke lastentoets. Banken nemen dan de werkelijke maandlast als basis voor de inkomenstoets, in plaats van de standaard annuïtaire aflossing. Combineer dit met met een (deels) aflossingsvrije hypotheek en je kunt flink meer lenen.

De werkelijke lastentoets mag in specifieke situaties worden toegepast, waaronder:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

6 gedachten over “Vervalt jouw hypotheekrenteaftrek in 2031?”

 1. Ik ben 25jaar en heb nog geen hypotheek op mijn naam staan.
  Dus als ik dit jaar mijn hypotheek afsluit, dat ik geen recht heb op 30 jaar max. Renteaftrek?? Kan dat klopen?

  Beantwoorden
 2. Roel van Oirschot, dit antwoord is een kluitje in het riet,30 jaar is er gewoon niet meer voor iemand van 25 jaar die een huis wil kopen? Leg het mij anders even uit!😳🤔

  Beantwoorden
  • De 30-jaars termijn heeft enkel impact voor diegene die al een hypotheek had voor 2001. Vanaf 2001 is deze maximale termijn van 30 jaar ingegaan en eindigt dus per 2031. Voor nieuwe hypotheken die afgesloten worden en nog geen hypotheekrenteaftrek is genoten voor een andere hypotheek/woning geldt nog steeds de 30 jaars termijn.

   Beantwoorden
 3. Beste Roel, Waarom geef je aan dat de lening na 30 jaar van box 1 naar box 3 gaat verhuizen? Ik neem aan dat na 30 jaar (bij veel mensen vanaf 2031) de lening in box 1 blijft maar zonder recht op renteaftrek. Fiscaal ziet dit er dan anders uit dan zoals jij beschrijft. Waar heb jij deze info vandaan als ik vragen mag?

  Beantwoorden
  • Beste Piet, hier heeft u gelijk in. De hypotheek blijft een eigenwoningschuld (Box 1) waarvoor dan geen recht bestaat voor hypotheekrenteaftrek. Geldverstrekkers maken bij de toetsing geen verschil tussen eigenwoningschulden zonder renteaftrek en Box 3 schulden. Deze worden beiden op basis van de Box 3-woonquote beoordeeld. Dit heb ik niet helemaal goed omschreven. Ik heb het artikel hier op aangepast. Bedankt voor uw correctie. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2881 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Redelijk duidelijke website

  Veel informatie verkregen via de website om uiteindelijk een beslissing te nemen over een tweede hypotheek.

  11/05/2023 Leo, Roosendaal
 • Duidelijke info

  Wilde duidelijk antwoord en heb ik gekregen

  11/05/2023 Leopold, Hoensbroek
 • Helder, duidelijk en to the point

  Nadat ik mijn wensen op het formulier aangaf en het verzoek had ingediend, werd na ca 5 minuten telefonisch contact met mij opgenomen. Duidelijke vraagstelling en afspraak gemaakt. Afspraken worden keurig nagekomen. Kundige en betrouwbare partij die ik zeker kan aanraden.

  04/05/2023 Herman, Leeuwarden

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023