Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2023

De stijging van de huizenprijzen vlakt af door de hoge hypotheekrente en inflatie. Is dit reden tot zorg? We geven onze verwachting voor de huizenmarkt in 2023.

Trendbreuk: huizenprijzen stijgen niet meer

De afgelopen 4 maanden zijn de prijzen voor koopwoningen nauwelijks nog gestegen. Ten minste, als we de prijsontwikkeling maand op maand bekijken. In vergelijking met een jaar eerder is er nog wel sprake van een prijsstijging, namelijk van 11,9%.

Toch is er wel degelijk sprake van een trendbreuk. Dit is duidelijk te zien in onderstaande prijsindex voor bestaande koopwoningen. Lange tijd was er sprake van een stijgende trend, tot en met mei dit jaar. Daarna vlakt de stijging van de huizenprijzen af. Waar gaat het heen?

Opvallend: vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de huizenprijzen tot augustus dit jaar gemiddeld 99 procent hoger. Dit betekent dat veel huizenbezitters overwaarde hebben.

Waarom koelt de huizenmarkt af?

Een belangrijke oorzaak voor de afkoelende huizenmarkt is de oplopende hypotheekrente. Niet alleen stijgen hierdoor de maandlasten voor een nieuwe hypotheek, kopers kunnen ook minder lenen. Was op 1 januari de maximale hypotheek met een bruto jaarinkomen van €50.000,- nog ongeveer €233.000,-, bij de huidige rente is dit nog maar €214.000,-

Tip: woningbezitters die gaan verhuizen hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Dit kunnen ze gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Daarnaast is vaak een verhuisregeling opgenomen in het hypotheekcontract. Daarmee kan de eerder vastgelegde hypotheekrente worden meegenomen. Hierdoor hebben woningbezitters minder last van de gedaalde leencapaciteit.

Ook de economische onzekerheid speelt een rol. De inflatie is torenhoog en dit voelen we allemaal in de portemonnee. Op Prinsjesdag heeft het kabinet maatregelen aangekondigd om de koopkracht te verbeteren, onder andere met een prijsplafond voor energie. De vraag is of dit voldoende is.

Daarnaast neemt de angst voor een recessie toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sentiment op de woningmarkt is gedaald. Een deel van de potentiële kopers stelt hierdoor een verhuizing uit, wat zorgt voor minder vraag. Ook dit heeft invloed op de huizenprijzen.

Moeten we ons zorgen maken?

Er zijn een aantal belangrijke factoren die de huizenprijzen momenteel ondersteunen.

 • Er is sprake van een woningtekort, waardoor de vraag hoger is dan het aanbod.
 • Door het arbeidstekort loopt de werkloosheid maar beperkt op.
 • Het vermogen van huizenbezitters (spaargeld en overwaarde) is sterk gegroeid.
 • Huizen komen minder snel onder water door overwaarde en strengere regels.

Dat maakt dat de huizenmarkt nu beter bestand is tegen een naderende recessie, dan tijdens de vorige crisis. De verwachting is dat de huizenmarkt minder snel op slot gaat.

Verwachting huizenmarkt 2023

Er komt voorlopig geen einde aan de stijgende hypotheekrente en ook de inflatie blijft naar verwachting hoog. Dit zal ook het sentiment op de huizenmarkt in 2023 bepalen.

Daar komt bij dat de hypotheeknormen in 2023 waarschijnlijk strenger worden. Het Nibud, dat het kabinet adviseert over hoeveel van het inkomen verantwoord geleend kan worden, heeft al aangegeven de stijgende kosten (o.a. voor energie) zwaar te laten meewegen. Ook komt de belastingvrije jubelton in 2023 te vervallen, tenminste als u dit jaar geen actie onderneemt.

Dit zorgt ervoor dat de vraag naar koopwoningen volgend jaar naar verwachting verder daalt. Dit werkt door in de huizenprijzen in 2023. Nu al maken makelaars melding van minder bezichtigingen en nauwelijks nog kopers die overbieden.

Wat doen de huizenprijzen in 2023?

Rabobank gaat er inmiddels vanuit dat de afvlakking uitmondt in daling van de huizenprijzen in 2023. Over het hele jaar gezien wordt een bescheiden prijsdaling verwacht, van gemiddeld -3%. ABN AMRO en ING verwachten beiden dat de huizenprijzen met gemiddeld -2,5% dalen.

Voor dit jaar verwachten economen van Rabobank, ABN AMRO en ING nog een prijsstijging van tussen 14% en 16%.

Wat denkt u, gaan de huizenprijzen in 2023 dalen? Praat mee onder dit artikel.

Kansen voor de huizenmarkt in 2023

De afkoelende huizenmarkt is in het voordeel van kopers. Er staan meer woningen te koop en er minder concurrentie. Dit vergroot de kansen op succes. Misschien nog wel belangrijker is dat de excessen van een oververhitte huizenmarkt, zoals blind overbieden en met 10 personen tegelijk bezichtigen, minder vaak voorkomen.

Nu verhuizen zorgt misschien voor hogere hypotheeklasten. Kiest u echter een duurzame woning, dan krijgt u er lage energielasten voor terug. Daarnaast mag u tot €25.000,- meer lenen voor een duurzame woning, afhankelijk van het energielabel. Nog een voordeel, uw huis is toekomstbestendig en behoud de waarde beter.

Starters kunnen ook in 2023 gebruik maken van interessante regelingen. Zo kunnen ouders helpen door garant te staan of met een familiehypotheek. Ze kunnen gebruik maken van de SVn Starterslening. Daarnaast krijgen starters tot 35 jaar in 2023 vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij een woning tot €440.000,-. Tip: bereken hier uw startershypotheek.

Voor woningbeleggers gaat de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,1%. Dit kan reden zijn om dit jaar nog uw mogelijkheden met een verhuurhypotheek te onderzoeken of gebruik uw overwaarde.

Blijft u in de woning wonen? Maak dan slim gebruik van uw overwaarde:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Startershypotheek

De beste hypotheek voor uw eerste woning.

Overwaarde

Uw mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken uw laagste hypotheekrente.

12 gedachten over “Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2023”

 1. De belangrijkste ’trigger’ in het grote plaatje voor 2023 blijft de situatie Rusland-Oekraine en daarmee gekoppelde onzekerheden en energiecrisis plus daarbovenop de inflatiecrisis (met dank aan de naiviteit van de ECB). Aannemende dat deze situatie minimaal in2023 voort blijft duren verwacht ik een ‘2008-situatie’ die wel degelijk minimaal een -10% impact op de huizenprijzen gaat geven volgend jaar. Hopenlijk zal het daarbij blijven en gaat herstel geen 7 jaar duren zoals na de huizencrisis van 2008, maar sneller gaan, door combinatie van einde oorlog Rusland – Oekraine en structurele woningtekort welke niet snel genoeg opgelost gaat worden door deze regering en stikstofproblemen die daar aan hangen.

  Beantwoorden
 2. Vraag & aanbod.
  Er zit altijd een max aan.
  Als kosten te hoog worden om te kopen, kan het aanbod er wel zijn, maar neemt het aantal vissen in de vijver af, gevolg is stabilisering van de markt.
  Komende 8 jaar 1.000.000 huizen erbij als dit gaat lukken? Dan zitten straks veel mensen in onderwaarde, huizenmarkt stort in vanwege vraag en aanbod.
  Vergrijzing zal daarna afnemen en er komen nog meer woningen vrij.
  Huizenmarkt stort in na 2030.

  Beantwoorden
 3. Hangt sterk af van wat de ECB gaat doen. Rentes lopen ver achter bij de inflatiecijfers. Aan de andere kant kan de ECB de Zuideuropese landen niet ‘afvallen’ met substantieel hogere rentes. Den Haag zou eens wat moeten doen aan de mensen die veel overwaarde hebben EN kapitaal hebben opgesloten in spaar- of beleggingshypotheek. De ramp in Engeland is inmiddels niet te overzien. Veel hogere rentes > huiseigenaren die de hogere rentelasten niet kunnen opbrengen dan wel, als ze verhuren, de hogere lasten in de huur doorberekenen. Poetin kon geen grotere schade aanrichten aan een nu heel wankel gebleken financieel Europees huis.

  Beantwoorden
 4. Ik verwacht een aanzienlijk grotere daling dan de ING begroot.
  Door de enorme koopkrachtdaling zal in mijn opinie in 2023 het overbieden gaan verdwijnen, zullen er veel minder starters een hoge hypotheek willen en kunnen betalen en zullen er voor een aanvaardbare hypotheek steeds minder huizen beschikbaar zijn. Er zullen meer mensen thuis blijven wonen, minder mensen verkassen maar liever investeren in verduurzamen van de bestaande woning door de hoge energieprijzen en de economische onzekerheid zal een katalysator zijn voor deze trend. Nu suggereert de overheid nog “reparaties” maar in 2023 zal blijken dat dit slecht rondpompen is en we daar gewoon de prijs voor betalen.
  Wil je nog je huis verkopen dan moet je het zelf weer aantrekkeiijk gaan maken door… een gunstige prijs (en die ruimte is er door de kolossale “overwaardes” die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Want waarom zou het toch “over”waarde heten 🙂 Een voorzichtige schatting ? tussen -10% en -15%

  Beantwoorden
 5. Ik heb oktober vorig jaar een nieuwbouwwoning gekocht, in de verwachting dat onze huidige woning op de markt eenvoudig verkocht zou kunnen worden, in de zomer.

  Ik was er bang voor dat dat met de onrustige markt flink tegen zou vallen. Toch was er veel belangstelling (16 bezichtigingen en 6 biedingen), en een bod dat uiteindelijk 11% boven de vraagprijs lag. Het gaat over eind september, een middelgrote provinciestad, een nette, ‘instapklare’ woning, vlak bij het stadscentrum. Ik heb de woning bewust redelijk ‘instapklaar’ gemaakt door een paar weken heel wat klussen uit te voeren. Dat is het wel waard geweest. Erg blij mee.

  Toch kan ik me voorstellen dat dit soort verkopen in de toekomst (veel) minder zullen voorkomen.

  Beantwoorden
 6. Naar mijn mening zullen de woningen in 2023 sterk in prijs dalen. Denk dan aan 10-20 %. Dit zegt mijn boerenverstand.
  De gestegen rente, de grote onzekerheid door de oorlog, gigantische inflatie, het huidige absurd hoge prijsniveau van woningen, de meerderheid van de mensen zullen eerst willen verkopen en dan pas kopen zijn de onderliggende zaken om tot deze conclusie te komen.
  Mijn belangrijkste advies is: nooit een woning kopen voordat je eigen woning verkocht is! Dat geeft een heleboel rust!

  Beantwoorden
 7. Mijn boerenverstand zegt nog steeds wil je een huis kopen dan moet je dat doen en niet wachten op het moment dat alles klapt, dat klappen kan namelijk echt nog wel een tijd duren en huizen worden niet goedkoper ze stijgen misschien minder snel, de vraag is wat doet de rente, want hierdoor zal het meer kosten. Dus als je wilt kopen, doen.

  Beantwoorden
 8. Er is altijd een risico bij elke transactie. Het is het beste om nooit te wachten tot er iets gebeurt, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren. Grijp je kans, want het kan in jouw voordeel zijn. Ik heb vorig jaar een woning gekocht en binnen een week verkocht met 25% winst. Dezelfde woning is weer 25% hoger en kan binnen een week verkocht worden. Ik ben het ermee eens dat al die geruchten over rentetarieven en energieprijzen niet kunnen worden genegeerd, maar er is altijd een kans dat van de ene op de andere dag dingen veranderen en de prijzen weer omhoogschieten. Denk je dat de banken de rente hoog houden? Wat is het voordeel als ze duizenden nieuwe leningen verliezen? Is het voor hen ook geen gemis?

  Beantwoorden
 9. De huizenmarkt krijgt in 2023 te maken met een stuk langere verkooptijd en de prijzen zullen zeker met meer dan 10% gaan dalen landelijk.
  Helaas maakt het voor starters of huizen van 200.000 of 300.000 niet uit of die goedkoper niets uit, per saldo met deze rente percentages is zijn de maandlasten gelijk en blijft het onbetaalbaar voor deze groep.

  Beantwoorden
 10. Als ik lees dat er in het derde kwartaal dit jaar al een gemiddelde verkoopprijsdaling is geweest van bijna 6%, t.o.v. het tweede kwartaal dit jaar, da verwacht ik dat de prijzen sterk zullen dalen komende jaren. De rente blijft naar verwachting nog stijgen dus de maandlasten nemen toe. Met als logisch gevolg dat er verder onder de vraagprijs geboden zal worden. De tijd van absurd hoge verkoopprijzen is voorbij. Het gaat nu snel de andere kant op! Ik verwacht een gemiddelde prijsdaling van minstens 20% in de periode 1e kwartaal ’22 tot eerste kwartaal ’24

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.3
8.3 uit 2673 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Inzicht gegeven

  Prima uitleg en goed globaal inzicht gegeven

  16/11/2022 Rob, Geffen
 • Duidelijk

  Goede en duidelijke informatie.

  13/11/2022 Willem Dijkstra, Gorredijk
 • Goed

  Prima uitleg. Helder

  11/11/2022 HC Veenstra, Meppel
 • Super

  Snelle reactie, duidelijke site, vriendelijke medewerkster.

  09/11/2022 Marieke Vuijk, Vlaardingen

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld u gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+128.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2022