Familiehypotheek, hoe werkt het?

Als starter op de huizenmarkt is het tegenwoordig niet zo gemakkelijk meer. Het vinden van een geschikte woning en het verkrijgen van een hypotheek wordt steeds lastiger. Een oplossing hiervoor kan zijn dat je ouders een handje helpen, met een familiehypotheek. Je leest op deze pagina alles over:

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een hypotheek die het wellicht wat makkelijker voor je maakt een woning te kopen in deze oververhitte huizenmarkt. Je sluit een familiehypotheek namelijk niet af bij de bank maar bij een familielid. Dit kunnen je ouders zijn maar bijvoorbeeld ook je grootouders of een ander familielid.

Benieuwd naar wat de mogelijkheden voor jou zijn?

Hoe werkt een familiehypotheek?

Hoe sluit ik een familiehypotheek af?

Zoals al gezegd sluit je een familiehypotheek niet af bij een geldverstrekker maar bij een familielid, zoals je ouders of grootouders. Het familielid financiert zelf de hypotheek hierdoor is er spraken van lagere maandlasten en gunstigere voorwaardes. Dit kan voor de gehele hypotheek of voor een deel hiervan. Ook als ouder brengt het wat voordelen met zich mee. De rente van een familiehypotheek is vaak hoger dan de spaarrente. Zo levert hun spaargeld meer op dan wanneer het gewoon op de spaarrekening blijft staan.

Overeenkomst bij een familiehypotheek belangrijk?
Net als wanneer je een hypotheek afsluit bij een geldverstrekker wordt ook bij een familiehypotheek een overeenkomst gesloten. Onderling bepaal je hoe hoog de rente is, wat de looptijd van de hypotheek is en hoe het afgelost wordt. Vervolgens kun je dit bij de notaris vast laten leggen, dit is echter niet verplicht.

Hypotheekrenteaftrek en een familiehypotheek

Hoe zit het nu precies met de hypotheekrenteaftrek bij een familiehypotheek? De hypotheekrente bij een familiehypotheek mag je aftrekken onder bepaalde voorwaardes:

 • De rente mag niet veel lager of hoger zijn dan de rente die een bank ook zou vragen.
 • De lening moet in maximaal 30 jaar worden afgelost.
 • De lening moet minimaal annuïtair zijn.
 • Lening, aflossingsperiode en rente moeten schriftelijk worden vastgelegd.
 • Ieder jaar wordt er aangifte gedaan bij de belastingdienst.

Familiehypotheek of een schenking?

Wat zijn de risico’s van een familiehypotheek?

Net als aan heel veel andere dingen heeft ook het afsluiten van een familiehypotheek enkele risico’s.

Zo kan het zomaar zijn dat de geldverstrekker komt te overlijden of de geldontvanger opeens arbeidsongeschikt wordt, wat doe je dan? Het is hierbij belangrijk om vooraf je financiële situatie in kaart te brengen zodat je ervan verzekerd bent dat je niet in de problemen komt. Zo kun je een financieel plan opstellen om de risico’s op de lange termijn te voorkomen. Ook kunnen in dit plan mogelijke oplossingen gedeeld worden. Wanneer beide partijen inzicht hebben in dit plan, kunnen de risico’s door beide partijen beperkt worden.

Ook kan het zijn dat er een conflict ontstaat tussen de familieleden, dan wordt het toch allemaal een stukje lastiger. Juist daarom is het belangrijk om alles heel goed vast te leggen, zodat de gemaakt te afspraken altijd vast staan voor beide partijen.

Kan ik nog steeds een schenking aan mijn kind doen?

Wil je je kind wel graag helpen, maar zie je een familiehypotheek niet zo zitten? Dan kun je ook een schenking doen. In 2023 is dit teruggebracht naar 27.231 euro. In 2024 wordt dit helemaal afgeschaft. Wil je dus nog een schenking doen? Regel dit dan nog voor 2024.

Hypotheekvormen

Omdat het afsluiten van een familiehypotheek onderling geregeld wordt, wordt er ook onderling gekeken welke hypotheekvorm het passend is. Wanneer een familiehypotheek of een schenking helemaal niet aan de orde is kun je natuurlijk ook nog steeds een hypotheek afsluiten bij een geldverstrekker. Hiervoor geldt dat hierbij gekozen kan worden uit lineair, annuïtair of (deels) aflossingsvrij. Benieuwd wat het beste bij jouw situatie past? Bereken vrijblijvend wat voor jou mogelijk is en vraag een hypotheekgesprek aan.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam