Hogere WOZ-waarde heeft ook 3 voordelen – hoe zit dat?

Een hogere WOZ-waarde wordt vaak vooral geassocieerd met meer belasting betalen. Misschien dien je er zelfs bezwaar tegenin, omdat je verwacht dat de waarde te hoog is geschat. Maar dat je WOZ-waarde is gestegen, is óók positief nieuws. Het heeft ook voordelen als je een hogere WOZ-waarde hebt. Hoe zit dat precies?

Wat is de WOZ-waarde ook alweer?

WOZ is een afkorting voor ‘wet Waardering Onroerende Zaken’. De WOZ-waarde is niet de marktwaarde van je woning, maar de waarde van je huis zoals die volgens berekeningen vorig jaar op 1 januari was. Deze inschatting is gebaseerd op vergelijkbare woningen in jouw buurt die rond die tijd zijn verkocht.

De WOZ-waarde die in je WOZ-beschikking van 2024 staat vermeld, is dus de waarde van jouw woning op 1 januari 2023.

Op basis van jouw WOZ-waarde wordt bepaald hoeveel je betaalt voor diverse gemeentelijke belastingen en heffingen. Hiervoor rekenen gemeentes en de Belastingdienst met een percentage van je WOZ-waarde. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de onroerendezaakbelasting en waterschapslasten.

Hogere WOZ-waarde: voordeel of nadeel?

In februari of maart valt bij mensen met een koophuis de WOZ-beschikking op de mat. Daarin staat hoe hoog je WOZ-waarde op dit moment is en hoeveel belasting je op basis daarvan betaalt. Vanwege de stijgende huizenprijzen is de kans groot dat je WOZ-waarde hoger ligt dan vorig jaar.

Het nadeel van een hogere WOZ-waarde is dat je mogelijk meer belasting betaalt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de onroerendezaakbelasting (OZB), het eigenwoningforfait, de waterschapsbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing. Soms wordt de WOZ-waarde ook te hoog geschat. Dan betaal je onnodig veel belasting. In dat geval kun je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

Maar een hogere WOZ-waarde kan ook in je voordeel werken. Het betekent immers dat je woning meer waard is geworden. Dat kan gunstig zijn, zowel wanneer je verhuisplannen hebt als wanneer je van plan bent hier te blijven wonen.

Wat zijn de voordelen van een hogere WOZ-waarde?

De hogere WOZ-waarde kan dus op een paar manieren gunstig zijn als je huiseigenaar bent. We zetten de voordelen voor je op een rij.

1. Je huis levert meer op bij verkoop

Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan is een hogere WOZ-waarde handig, omdat dat ook een indicatie is dat de verkoopwaarde van je huis hoger ligt. Daardoor houd je een grotere overwaarde over, die je weer in je volgende woning (of een verbouwing daarvan) kunt investeren.

Houd er wel rekening mee dat de WOZ-waarde achterloopt op de huidige woningmarkt. Als de huizenprijzen juist dalen, kan het zijn dat je marktwaarde lager is dan de WOZ-waarde. Afgelopen jaar zijn de prijzen juist gestegen, dus dit zal bij de meeste mensen nu niet aan de orde zijn.

2. Mogelijk kan je hypotheekrente omlaag

Heb je al eens gehoord van de term ‘risico-opslag’? Je moet het zo zien: voor je hypotheek betaal je een bepaalde basisrente plus een percentage risico-opslag. Hoeveel die opslag is, hangt af van de verhouding van je openstaande hypotheekschuld vs. de waarde van je huis. Hoe lager je hypotheekschuld is ten opzichte van je woningwaarde, hoe minder risico de bank loopt. Daardoor val je bij een hogere woningwaarde mogelijk in een lagere risicoklasse. Dan betaal je minder rente.

Informeer bij je bank of bij een hypotheekadviseur hoe dit zit voor jouw hypotheek. Sommige banken passen de risico-opslag wel aan als je je onder een lagere risicoklasse valt doordat je hebt afgelost op de lening. Maar als je woningwaarde is gestegen, moet je bij de meeste banken zelf vragen om bijstelling van je risicoklasse.

De lagere risico-opslag geldt overigens niet als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt. Voor NHG-hypotheken betaal je nooit risico-opslag.

3. Wellicht kun je je hypotheek verhogen

Droom je al een tijdje van een verbouwing? Overweeg je verduurzamende maatregelen? Of heb je een andere wens waar je extra budget voor kunt gebruiken? Ook dan is een hogere woningwaarde handig. Je kunt dankzij de waardestijging van je huis mogelijk extra hypotheek nemen. Dat kan – als je inkomen het toelaat – door je hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek nemen.

Zo ontstaat er meer leenruimte voor bijvoorbeeld een verbouwing van je huis, zonnepanelen op het dak, een mooie reis, een schenking of andere doelen.

Meer hypotheekruimte? Doe de vrijblijvende hypotheekberekening.

Klinkt overwaarde opnemen jou als muziek in de oren? Of heb je al een tijdje verhuisplannen en lijkt dit je een goed moment om daar werk van te maken? Dit begint allemaal met inzicht in jouw financiële plaatje.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3086 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024