Wat is een veilige hypotheek?

Minder veilige hypotheekvormen

Naast de hoogte van de maandlasten is er natuurlijk ook een verschil in risico van de verschillende hypotheekvormen. Een tophypotheek (tot 125% van de marktwaarde van de woning), een beleggingshypotheek, een hypotheek met variabele rente of een BKR hypotheek zijn duidelijke voorbeelden van onveilige hypotheekvormen.

Een hypotheek met een variabele rente lijkt, gezien de ontwikkeling van de hypotheekrente, een veilige hypotheek. Maar op lange termijn kan dit natuurlijk ook erg nadelig uitpakken. Stel, u neemt een hypotheek van 200.000 met een variabele rente van 3%, dan zijn de maandelijkse bruto rentelasten 500 euro. Stijgt de hypotheekrente bijvoorbeeld naar 4%, dan stijgen de maandelijkse bruto rentelasten naar 666 euro. Een stijging van 33%! Bedenkt dus goed waar u omslagpunt ligt voor de maandelijkste lasten die u nog kunt dragen, voordat u een variabele rente afsluit.

Wat zijn dan wel veilige hypotheekvormen?

De veiligste hypotheekvormen zijn banksparen en de spaarhypotheek.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek bestaat uit een combinatie van een (hypothecaire) geldlening en een gemengde levensverzekering. Hierbij wordt een gedeelte van de maandelijkse betaling vastgezet op een rekening waarbij u een rentevergoeding krijgt die gelijk is aan de betaalde hypotheekrente. De hoogte van het maandbedrag wordt zodanig gekozen dat aan het einde van de looptijd het opgebouwde bedrag gelijk is aan de hypotheekschuld. De spaarhypotheek is een soort verzekering met vaak een wat onduidelijke kosten structuur.

Banksparen

Banksparen is een spaarproduct waarbij u een spaarrekening hebt die alleen mag gebruikt worden voor het aflossen van de hypotheek. U heeft een bedrag op een spaarrekening staan en daar krijgt u op jaarbasis een bepaalde rente over. Dit is vergelijkbaar met een gewone spaarrekening.

Lees meer over banksparen.

Andere tips om uw hypotheek veiliger te maken

De bekendste manier om uw hypotheek veilig te maken, is een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mocht u door omstandigheden uw maandlasten niet meer kunnen betalen, en u moet gedwongen uw huis verkopen, dan blijft u niet met een restschuld zitten. Die wordt betaald door de NHG.

Als u nog een starter bent op de huizenmarkt, dan willen uw ouders misschien borg staan voor de hypotheek. Hiermee verplaatst u het risico naar uw ouders.

De beste manier om een veilige hypotheek te krijgen is niet teveel te lenen. Wilt u meer weten, vraag dan vrijblijvend persoonlijk hypotheekadvies.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.