Woningmarkt en huizenprijs in 2015

De bodem op de woningmarkt lijkt bereikt. De verkopen trekken aan en de huizenprijs stabiliseert. Hoe ontwikkelt de woningmarkt en de huizenprijs zich in 2015?

Nieuw: verwachting woningmarkt in 2016

Ontwikkeling van de woningmarkt

Het jaar 2008 is een keerpunt op de woningmarkt. Tot die tijd werden huizen elk jaar duurder. De economische crisis maakte een einde aan deze prijsstijging. Een gebrek aan vertrouwen en hervormingen door de overheid zorgen er vervolgens voor dat het aantal transacties en de huizenprijs een aantal jaren dalen. Starters stellen een aankoop uit en huizenbezitters die willen verhuizen worden beperkt door een restschuld.

 

In 2015 een woning kopen?We berekenen vrijblijvend uw mogelijkheden

Ommekeer in 2014

De ommekeer in 2014 is vooral te danken aan de starters. Zij hebben de aankoop van de eerste woning eerst uitgesteld, maar nu begeven ze zich massaal op de woningmarkt. Dit zorgt voor een stijging van het aantal transacties en in sommige gevallen stijgt de huizenprijs weer.

Bij hun keuze om nu in te stappen, kijken starters vooral naar de eigen portemonnee:

  • Veel woning staan te koop voor een goede prijs.
  • Door de lage hypotheekrente kunnen ze hun eerste woning voordelig financieren.
  • De overheid heeft huren fors duurder gemaakt.
  • Door stimuleringsmaatregel zoals de schenkingsvrijstelling en de starterslening kunnen starters meer lenen.

De woningmarkt in 2015

Geholpen door de lage hypotheekrente, is de overheid erin geslaagd de woningmarkt weer op gang te trekken. Dit wekt natuurlijk vertrouwen. Wanneer in 2015 de economie aantrekt, zoals voorspeld is, zal dit vertrouwen groeien. Daarbij wordt huren in 2015 weer duurder. Hierdoor zal de keuze vaker op kopen vallen.

Het herstel van de woningmarkt is echter nog broos en niet iedereen profiteert hier in dezelfde mate van. De huizenmarkt kent nog een aantal onzekerheden, die een definitief herstel in de weg kunnen staan.

Tip: bekijk onze top 10 van huizensites

Leencapaciteit lager

Voor 2015 heeft de overheid de leencapaciteit verder aangescherpt. Dit betekent dat u minder kunt lenen voor de aankoop van een woning. Wie in 2015 een zelfde hypotheek wil afsluiten als in 2014, moet meer eigen geld inbrengen.

Kopers aan het begin van hun carrière hebben vaak weinig vermogen opgebouwd. Daarbij wordt het bedrag dat belastingvrij geschonken kan worden voor de woning gehalveerd. De keuze zal hierdoor op een goedkopere woning vallen, wat een drukkend effect heeft op de huizenprijs.

Restschuld problematiek

Bij een op de drie huizenbezitters is de hypotheek hoger dan de woningwaarde. Bij verkoop van de woning levert deze onderwaarde een restschuld op. Deze restschuld is een belemmering bij de aankoop van een woning.

Een dergelijk verlies nemen is niet leuk, waardoor een aankoop wordt uitgesteld. Huizenbezitters die toch de stap willen nemen, krijgen hierbij vaak geen medewerking van de geldverstrekker. Hoewel hier mogelijkheden voor zijn, wordt een restschuld niet meegefinancierd in de nieuwe hypotheek. De restschuldproblematiek, remt zo de doorstroming op de woningmarkt.

Tweedeling op de woningmarkt

Niet iedereen profiteert in gelijke mate van het herstel van de woningmarkt. Omdat de vraag op dit moment vooral van starters komt, is maar een beperkt deel van het aanbod in trek. Hierdoor ontstaat een tweedeling op de woningmarkt.

  • Groei- en krimp gebieden: bij de jonge starters zijn met name de grote steden en de omliggende gemeenten in trek. Hier is werk en hier zijn veel voorzieningen. Het herstel van de woningmarkt is hierdoor erg regio-gebonden.
  • Goedkope en dure huizen: Starters zijn met name op zoek naar een woning in het goedkope segment. Hierdoor blijven de duurdere huizen nog steeds lang te koop staand. Het herstel van de woningmarkt zit vooral in de onderkant van de markt.

Huizenprijs in 2015

Vanwege de grote verschillen in Nederland, wagen we ons niet aan een voorspelling van de huizenprijs. Een aantal economische bureau’s doen dit wel. Dit zijn de belangrijkste voorspellingen voor de huizenprijs in 2015:

Dossier: hypotheek in 2015

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.