Zo kunnen (groot)ouders helpen met de hypotheek

Uw (klein)kind ondersteunen bij het kopen van een huis? We noemen 3 opties die (groot)ouders hebben om te helpen met de hypotheek.

1. (Groot)ouders hebben spaargeld beschikbaar

Spaargeld staat soms werkeloos op de spaarrekening. Door de lage spaarrente levert het momenteel niks op. Sterker nog, door een negatieve spaarrente of vermogensrendementsheffing wordt spaargeld mogelijk minder waard.

Door een deel van het spaargeld te schenken of uit te lenen kunt u de mogelijkheden van uw (klein)kind flink vergroten. Met mogelijk nog een interessant rendement.

Belastingvrij schenken

In 2021 is de schenkingsvrijstelling voor huis of hypotheek 105.302 euro. U kunt belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis, maar ook voor aflossing of onderhoud en verbetering van de woning.

Een familieband is niet verplicht bij voor een belastingvrije schenking. Wel moet de begunstigde (of de partner) tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Een schenking in 2 of 3 jaren kan ook, mits het maximale bedrag en de leeftijdsgrens niet wordt overschreden.

Lenen met een familiehypotheek

Met een familiehypotheek of familiebank leent u geld aan uw (klein)kind. De lening komt in de plaats of naast een reguliere hypotheek. Het voordeel is hiervan is dat meer geleend kan worden dan de huidige hypotheeknorm voorschrijft. 

Waar geldverstrekkers de maximale hypotheek baseren op het inkomen en de woningwaarde, heeft een familiehypotheek geen leenplafond. Bijkomend voordeel voor de (groot)ouders is dat ze een rendement ontvangen op het uitgeleende geld.

Uitlenen en weer terug schenken

Een extra voordeel is te halen met een zogenoemde leen-schenkconstructie. Dit werkt als volgt:

 • Het (klein)kind betaalt rente over het uitgeleende bedrag door de (groot)ouders.
 • Deze rente geeft het (klein)kind op aan de Belastingdienst voor hypotheekrenteaftrek.
 • De (groot)ouders schenken het rentebedrag jaarlijks belastingvrij terug.

Let op: voor bovengenoemde leen-schenkconstructie moet de afgesproken rente marktconform zijn.

2. (Groot)ouders hebben overwaarde

Veel huizenbezitters hebben overwaarde door de gestegen huizenprijzen en/of door af te lossen. Het is mogelijk om de hypotheek te verhogen en zo geld vrij te maken voor een schenking of lening aan het (klein)kind. De hogere hypotheek moet wel passend zijn op het inkomen. 

Ook zijn er diverse verzilverproducten op de markt waarmee u geld uit stenen kunt halen. Voor deze extra hypotheek geldt een ruimere toetsing op basis van de werkelijke hypotheeklast. Het vrijgemaakte bedrag mag u vrij besteden. Op deze manier overwaarde opnemen kan vanaf een leeftijd van 60 jaar.

3. (Groot)ouders tekenen mee

Ouders kunnen ook meetekenen op de koopakte van het kind. Zij dan zijn mede aansprakelijk voor de hypotheek als het kind deze niet meer kan betalen. Op deze manier zijn geldverstrekkers bereid meer hypotheek te geven, tot 20% extra.

De voorwaarden bij meetekenen door ouders zijn streng. Zo moet het inkomen van het kind binnen enkele jaren (aantoonbaar) zijn gestegen, passend bij de hypotheeksom. Ook het inkomen van de ouders wordt getoetst.

Daarnaast is er maar een handjevol geldverstrekkers waar ouders op deze manier kunnen helpen bij de hypotheek. Dit maakt het de minst interessante optie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Uw hypotheek oversluiten?

Bereken of oversluiten voor u voordelig is.

Overwaarde opnemen?

Ontdek uw mogelijkheden met overwaarde.

Uw eerste woning kopen

Ontvang de beste hypotheek voor starters.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Maak de juiste keuzes met een hypotheekvergelijking op maat.

8.1
8.1 uit 2182 reviews. 87% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijke goede informatie

  In verband met mogelijk oversluiten van de hypotheek, de website bezocht met zeer duidelijke en bruikbare informatie

  21/04/2021 Theo, Dirksland
 • Duidelijk en verhelderend

  Het was een goed en duidelijk gesprek. Geeft wat ruimte om over verschillende vormen na te denken en een juiste keuze te maken. Wat prettig is dat het rustig en een vak bekwaamd gesprek is

  22/04/2021 Eric, Oosterwolde
 • Helder en verassend

  Uitstekend geïnformeerd over de diverse mogelijkheden betreffend een Leen schenking kleinkind huis , nodig een 2e hypotheek

  21/04/2021 Ria, Noordwijk

Ontvang rente updates en hypotheektips

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

+100.000 abonnees | Actuele rente 2021 + prognose.
Wekelijks rente-overzicht met de beste hypotheektips.