Zo kunnen (groot)ouders helpen met de hypotheek

Uw (klein)kind ondersteunen bij het kopen van een huis? We noemen 3 opties die (groot)ouders hebben om te helpen met de hypotheek.

1. (Groot)ouders hebben spaargeld beschikbaar

Spaargeld staat soms werkeloos op de spaarrekening. Door de lage spaarrente levert het momenteel niks op. Sterker nog door de hoge inflatie en vermogensrendementsheffing, wordt spaargeld steeds minder waard.

Door een deel van het spaargeld te schenken of uit te lenen kunt u de mogelijkheden van uw (klein)kind flink vergroten. Met mogelijk nog een interessant rendement.

Belastingvrij schenken

In 2022 is de schenkingsvrijstelling voor huis of hypotheek 106.671 euro. U kunt belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis, maar ook voor aflossing of onderhoud en verbetering van de woning*.

Een familieband is niet verplicht bij voor een belastingvrije schenking. Wel moet de begunstigde (of de partner) tussen 18 en 40 jaar oud zijn.

Let op: volgend jaar vervalt de jubelton en kunt u nog maar €28.947,- belastingvrij schenken.

U kunt nog even gebruik maken van de ruime schenkingsvrijstelling, door dit jaar een schenking te doen. Het onbenutte deel van de vrijstelling mag u dan tot 31 december 2023 belastingvrij schenken. De begunstigde heeft tot 31 december 2024 om het bedrag te gebruiken voor de woning.

* Wist u dat u overwaarde kunt gebruiken voor een belastingvrije schenking ‘met de warme hand’. Regel het dit jaar nog.

Lenen met een familiehypotheek

Met een familiehypotheek of familiebank leent u geld aan uw (klein)kind. De lening komt in de plaats of naast een reguliere hypotheek. Het voordeel is hiervan is dat meer geleend kan worden dan de huidige hypotheeknorm voorschrijft. 

Waar geldverstrekkers de maximale hypotheek baseren op het inkomen en de woningwaarde, heeft een familiehypotheek geen leenplafond. Bijkomend voordeel voor de (groot)ouders is dat ze een rendement ontvangen op het uitgeleende geld.

Uitlenen en weer terug schenken

Een extra voordeel is te halen met een zogenoemde leen-schenkconstructie. Dit werkt als volgt:

  • Het (klein)kind betaalt rente over het uitgeleende bedrag door de (groot)ouders.
  • Deze rente geeft het (klein)kind op aan de Belastingdienst voor hypotheekrenteaftrek.
  • De (groot)ouders schenken het rentebedrag jaarlijks belastingvrij terug.

Let op: voor bovengenoemde leen-schenkconstructie moet de afgesproken rente marktconform zijn.

2. (Groot)ouders hebben overwaarde

Veel huizenbezitters hebben overwaarde door de gestegen huizenprijzen en/of door af te lossen. Het is mogelijk om de hypotheek te verhogen en zo geld vrij te maken voor een schenking of lening aan het (klein)kind. De hogere hypotheek moet wel passend zijn op het inkomen. 

Ook zijn er diverse verzilverproducten op de markt waarmee u geld uit stenen kunt halen. Voor deze extra hypotheek geldt een ruimere toetsing op basis van de werkelijke hypotheeklast. Het vrijgemaakte bedrag mag u vrij besteden. Op deze manier overwaarde opnemen kan vanaf een leeftijd van 60 jaar.

3. Ouders tekenen mee

Ouders kunnen ook meetekenen op de koopakte van het kind. Zij dan zijn mede aansprakelijk voor de hypotheek als het kind deze niet meer kan betalen. Op deze manier zijn geldverstrekkers bereid meer hypotheek te geven, tot 30% extra. Dit wordt ook wel een generatiehypotheek genoemd.

De voorwaarden bij meetekenen door ouders zijn streng. Zo moet het inkomen van het kind binnen enkele jaren (aantoonbaar) zijn gestegen, passend bij de hypotheeksom. Ook het inkomen van de ouders wordt getoetst.

Het voordeel van deze optie is dat ouders geen groot vermogen nodig hebben om toch hun kind te kunnen helpen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

5 gedachten over “Zo kunnen (groot)ouders helpen met de hypotheek”

    • Beste, voor een kind ouder dan 40 jaar geldt geen verhoogde schenkingsvrijstelling. Per jaar mag u € 6.604,- belastingvrij schenken. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

      Beantwoorden
  1. Schenken is leuk voor je kinderen, maar als er dan plotseling een minder leuke schoondochter/ schoonzoon bijkomt….en er ontstaat wat wrijving en je stopt met de schenking, wat heeft dat dan voor gevolgen voor de kinderen ?

    Beantwoorden
    • Beste heer of mevrouw, dat is afhankelijk van welke constructie is afgesproken. Bij een schenking voor een woning is daarom het advies om de afspraken op papier vast te leggen bij de notaris. Met vriendelijke groet, Roel (Hypotheek-Rentetarieven).

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.2
8.2 uit 2817 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Ontzettend bedankt met de hulp

    Erg goede informatie ontvangen.

    12/03/2023 Karima, Rotterdam
  • Zeer correct

    Alle gemaakte afspraken werden keurig nagekomen.

    12/03/2023 Wijnand Hooft, HAREN GN
  • Kort telefoongesprek

    N.a.v. mijn ingevulde vragenlijst werd ik meteen deskundig te woord gestaan. Uitkomst was negatief maar ik vond het plezierig dat dit ook kort en accuraat werd uitgelegd.

    03/03/2023 Bart, Landhorst

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2023