Euribor rente

Wat is de Euribor rente?

De Euribor rente inkoopprijs die een bank betaalt voor een kortlopende lening. Euribor is de afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Het is de rente waartegen (primaire) Europese banken elkaar leningen verstrekken. De Euriborrente is het vergelijkingstarief voor de geldmarkt.

Graadmeter Hypotheekrente

De geldmarkt bepaalt mede de hoogte van de hypotheekrente. De Euribor is daarom een goede graadmeter voor de kortlopende hypotheekrente (rentevaste periode maximaal 2 jaar). We gebruiken de Euribor rente dan ook voor onze hypotheekrente verwachting. Geldverstrekkers rekenen met een opslag om de tarieven te bepalen. Lees hoe de hypotheekrente is opgebouwd.

De Euribor is daarnaast van invloed de spaarrente en de kredietrente.

Ontwikkeling Euribor

De hoogte van het Euribor tarief wordt dagelijks vastgesteld middels een enquête onder een toetsgroep van 25 banken. Hoewel we spreken van de Euribor rente is er sprake van 8 looptijden met elk een eigen tarief (1 en 2 weken en 1, 2, 3, 6, 9, 12 maanden). De Euribor tarieven worden beinvloed door de groei van de economie (inflatie).

Naast ondeling geld lenen, kunnen banken ook lenen bij de centrale bank. Middels de refi rente kan de Europese Centrale Bank (ECB) zo invloed uitoefenen op de rentes op de geldmarkt. Op dit moment houdt de ECB de marktrentes laag. Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Dit zorgt voor een lage Euribor rente van dit moment.

Verwachting Euribor rente

Historie Euribor rente
Bron: De Nederlandsche Bank

De inflatie is op dit moment laag. Dit dwingt de ECB om maatregelen te nemen om de bestedingen aan te jagen. Lenen wordt goedkoop gemaakt en sparen onaantrekkelijk. Het lage-rente-beleid van centrale bank moet daarnaast beleggers vertrouwen dat economische groei hoofdzaak is.

Zolang de inflatiecijfers van de Eurozone onder de doelstelling van bijna 2% liggen, zal de ECB dit beleid doorzetten. De Euribor rente zal daarom voorlopig laag blijven. Daarnaast is het niet uitgesloten dat de centrale bank de beleidsrentes verder verlagen. In dat geval zullen ook de Euribor tarieven verder dalen.

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.