Financieringskosten

Wat zijn financieringskosten?

De financieringskosten zijn alle kosten die worden gemaakt voor het afsluiten van een hyptoheek. Deze kosten zijn in de meeste gevallen ficaal aftrekbaar.

Financieringskosten hypotheek

Als financieringskosten onderscheiden we taxatiekosten, advieskosten, notariskosten en NHG-kosten. We bespreken ze kort en geven bespaartips:

Kosten taxatie

Wie een hypotheek afsluit moet aantonen hoeveel de woning waard is. Bij de financieringskosten hoort dus een taxatie om de woningwaarde officieel vast te stellen. De taxatiekosten worden berekend op basis van de woningwaarde en loopt uiteen van € 350,- tot € 500,-. Voor een taxatie bij een NHG-hypotheek wordt € 50.- extra gevraagd omdat aan het taxatierapport aanvullende eisen wordt gesteld.

Tip: via internet kan je de taxatiekosten op basis van de geschatte woningwaarde en postcode vergelijken

Kosten advies

Een hypotheek is een complex financieel product. Daarom verplicht De Autoriteit Financiële Markten consumenten advies in te winnen bij het afsluiten van een hypotheek. De gemiddelde kosten voor hypotheekadvies bedragen € 2.500,-. Hierin valt echter veel te kiezen:

  • Online of telefonisch advies is bijvoorbeeld goedkoper dan advies bij jou thuis of op kantoor.
  • Onafhankelijk hypotheekadvies is vaak wat duurder, maar je ontvangt de laagste hypotheekrente.
  • Advies voor starters en gepensioneerden is vaak minder complex. Zij komen daarom in aanmerking voor korting.
  • Het is ook mogelijk om een hypotheek zonder advies af te sluiten een zogenaamde execution only hypotheek. Een kennis- en ervaringstoets is dan vereist.

Kosten notaris

De woning die je financiert moet natuurlijk ook officieel jouw eigendom worden. Hiervoor maakt de notaris een notariële akte op en verzorgt de inschrijving bij het Kadaster. Voor een woning ‘vrij op naam’ (VON) is enkel een hypotheekakte nodig. De kosten hiervoor liggen rond € 500,-. Voor een woning ‘kosten koper’, heb je naast de hypotheekakte een leveringsakte nodig. Je moet hierbij rekening houden met € 1000,- notariskosten.

Naast deze akte(s) kan een notaris meer moeten beschrijven, bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een schenking. De financieringskosten zullen dan hoger uitvallen.

Tip: Ook de tarieven van notarissen kun je tegenwoordig online vergelijken

Kosten NHG

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan betaal je eenmalig 0,7% over het hypotheekbedrag. Met de huidige NHG-grens van € 325.000,- zijn de kosten voor NHG maximaal € 2.275,-. Voor dit eenmalige bedrag heb je over de hele looptijd extra zekerheid en een rentekorting die kan oplopen tot 0,6%.

Financieringskosten aftrekbaar

De financieringskosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt deze kosten eenmalig van de belasting aftrekken van het jaar waarin je de hypotheek sluit. Dit geldt ook voor financieringskosten die zijn gemaakt voor het oversluiten van de hypotheek (inclusief boeterente en overige oversluitkosten).

De volgende kosten die samenhangen met de financiering van een woning, zijn niet aftrekbaar:

  • Kosten voor de makelaar
  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten voor de koopakte (notariskosten en kadastrale rechten)

Meefinancieren in de hypotheek

De financieringskosten kan je meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hiervoor moet dan wel ruimte zijn met de huidige hypotheeknormen. Dit betekent dat de nieuwe hypotheek inclusief de financieringskosten binnen jouw maximale hypotheek moeten vallen.

Tip: een hypotheekadviseur kan jou helpen om optimaal te profiteren van de verschillende belastingregelingen.

Gerelateerde begrippen:

Afsluitprovisie
Nationale Hypotheek Garantie – NHG
Notariskosten
Taxatiekosten
Boeterente bij aflossen, oversluiten en middelen
Oversluitkosten

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.