Wat is de kapitaalmarktrente?
De kapitaalmarktrente is de rente voor langlopende kredieten (langer dan twee jaar). Dit wordt ook wel de lange rente genoemd. De kapitaalmarkt is een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente.
Graadmeter langlopende hypotheekrente
Op de kapitaalmarkt worden leningen verhandeld met een lange looptijd (meer dan twee jaar). De kapitaalmarktrente is dan ook een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente van de lange rentevaste periodes, bijvoorbeeld 20 jaar vast. De kapitaalmarktrente gebruiken we voor de hypotheekrente verwachting. De andere graadmeter is de Euriborrente voor leningen met een korte looptijd.
Vraag en aanbod op de kapitaalmarkt
Als maatstaf voor de kapitaalmarktrente wordt naar de ontwikkeling staatsobligaties gekeken, bijvoorbeeld de 10 jaars rente in Nederland. Op de kapitaalmarkt wordt belegd in aandelen, derivaten en obligaties. De prijs die op de kapitaalmarkt tot stand komt door vraag en aanbod is de kapitaalmarktrente. Daarbij geldt: bij een lage inflatie is men eerder bereid geld uit te lenen. Hierdoor stijgt het aanbod op de kapitaalmarkt, wat de rente doet dalen.
Ontwikkeling kapitaalmarktrente
De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van net geen 2%. Bij deze stijging van het algemeen prijspeil is er sprake van ‘gezonde’ bestedingen door consumenten en investeringen door bedrijven. Dit komt een stabiele economische groei ten goede.
Deze gewenste inflatie is de afgelopen jaren beperkt gehaald. Daarom heeft de ECB maatregelen genomen die de economie moeten ondersteunen. De centrale bank heeft de beleidsrente verlaagd en voert daarnaast een opkoopprogramma van staatsobligaties. Op deze manier pompt de ECB maandelijks miljarden euro’s in de economie.
Daar komt bij dat de onzekerheid in de wereldeconomie is toegenomen. Opkomend protectionisme en geopolitieke spanningen zetten en rem op de wereld handel. Beleggers kiezen dan voor zogenoemde ‘veilige havens’, waaronder staatsobligaties van stabiele landen zoals Nederland. Daarbij verkiezen ze zekerheid boven rendement.
Het ruime monetaire beleid en schuilende beleggers zorgen voor een ruim aanbod op de kapitaalmarkt. Met als gevolg een lage kapitaalmarktrente. Deze ontwikkeling is goed te zien in onderstaande grafiek van de Kapitaalmarktrente 10 jaar in Nederland
Grafiek: 10 jaars rente Nederland
Bron: De Nederlandsche Bank.
Kapitaalmarktrente verwachting
De genoemde risico’s door protectionisme en geopolitieke spanningen blijven ook in 2020 aanwezig. Daar is het Coronavirus bijgekomen. Dit is aanleiding voor onder ander het IMF om de verwachting voor economische groei naar beneden bij te stellen.
Afkoeling van de economie betekent ook lage inflatie. Het is niet uitgesloten dat de Europese Centrale Bank dit jaar nog in actie komt, mocht de de monetaire of financiële stabiliteit van de Eurozone in gevaar.
We verwachten daarom dat de kapitaalmarktrente op het lage niveau blijft en mogelijk verder daalt. Lees meer over de gevolgen voor de hypotheekrente in onze renteverwachting voor 2022
Kijken we verder vooruit, dan houdt onder andere De Nederlandse Bank (DNB) rekening met langdurig lage rentes.
Profiteert je al optimaal van de lage rentestand? Bereken jouw laagste hypotheekrente voor aankoop of oversluiten.
Gerelateerde begrippen:
Dagrente
Basisrente