Bruto maandlast hypotheek

Wat is de bruto maandlast bij een hypotheek?

Bruto betekent ‘zonder aftrek’. De bruto maandlast bij een hypotheek is het het bedrag dat maandelijks wordt betaald zonder hypotheekrenteaftrek zonder fiscale vereffening. Dit bedrag bestaat dus enkel uit uit premie, hypotheekrente en eventueel de aflossing.

De bruto maandlast hypotheek is ook het bedrag dat maandelijks van jouw rekening afgeschreven. De fiscale vereffening, zoals de hypotheekrenteaftrek, gaat via de Belastingdienst.

Voor een goed inzicht in wat jouw hypotheek daadwerkelijk kost, met belastingaftrek, kan je beter naar de netto maandlast kijken.

Belasting voordeel hypotheek berekenen

Verschillende belastingmaatregelen zijn van invloed op jouw maandlasten voor een hypotheek:

  • Bijtellen:
    De belastingdienst ziet jouw woning als vermogen. Je moet dus een bedrag bij jouw bruto jaarinkomen optellen. Dit bedrag wordt vastgesteld met de WOZ-waarde.
  • Aftrekken: 
    Je mag eenmalig de kosten voor het afsluiten van de hypotheek van belastingaftrek. Daarnaast mag je de maandelijkse hypotheekrente van de belasting aftrekken, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek.
  • Bijtelling – aftrek = belastingvoordeel:
    De overheid probeert het eigenwoningbezit te stimuleren met interessante belastingmaatregelen. De maandlast bruto (voor fiscale vereffening) valt daarom vaak hoger uit dan de netto maandlast.

Bekijk ook het volledige overzicht van belastingmaatregelen voor jouw hypotheek.

Gerelateerde begrippen:
WOZ-waarde
Belastingaftrek
Maandlast netto
Bruto jaarinkomen

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.