Block title
Block content

De bruto maandlast van de hypotheek is het bedrag dat u maandelijks betaalt zonder fiscale vereffening, zoals de hypotheekrenteaftrek. Bereken uw bruto maandlast.

Wat is de bruto maandlast bij een hypotheek?

Bruto betekent 'zonder aftrek'. De bruto maandlast bij een hypotheek is het het bedrag dat maandelijks wordt betaald zonder hypotheekrenteaftrek zonder fiscale vereffening. Dit bedrag bestaat dus enkel uit uit premie, hypotheekrente en eventueel de aflossing.

De bruto maandlast hypotheek is ook het bedrag dat maandelijks van uw rekening afgeschreven. De fiscale vereffening, zoals de hypotheekrenteaftrek, gaat via de Belastingdienst.

Voor een goed inzicht in wat uw hypotheek daadwerkelijk kost, met belastingaftrek, kunt u beter naar de netto maandlast kijken.

Bereken de maandlast van uw hypotheek

Belasting voordeel hypotheek berekenen

Verschillende belastingmaatregelen zijn van invloed op uw maandlasten voor een hypotheek:
  • Bijtellen:
    De belastingdienst ziet uw woning als vermogen. U moet dus een bedrag bij uw bruto jaarinkomen optellen. Dit bedrag wordt vastgesteld met de WOZ-waarde.
  • Aftrekken: 
    U mag eenmalig de kosten voor het afsluiten van de hypotheek van belastingaftrek. Daarnaast mag u de maandelijkse hypotheekrente van de belasting aftrekken, de zogenaamde hypotheekrenteaftrek.
  • Bijtelling - aftrek = belastingvoordeel:
    De overheid probeert het eigenwoningbezit te stimuleren met interessante belastingmaatregelen. De maandlast bruto (voor fiscale vereffening) valt daarom vaak hoger uit dan de netto maandlast.

Bereken hier de maandlast van uw hypotheek

Bekijk ook het volledige overzicht van belastingmaatregelen voor uw hypotheek.

Ontvang een persoonlijk hypotheekaanbod

Ontvang vrijblijvend een persoonlijk hypotheekaanbod in de volgende situaties: