Marktwaarde

Wat is marktwaarde?

De marktwaarde is de waarde van de woning wanneer je jouw woning onder normale omstandigheden verkoopt. De marktwaarde van de woning is belangrijk bij het sluiten van een hypotheek en bepaalt mede de hypotheekrente en de maximale hypotheek.

Marktwaarde vervangt executiewaarde

De marktwaarde vervangt sinds 1 januari 2013 de executiewaarde bij een hypotheek. De marktwaarde geeft een meer realistisch beeld van de woningwaarde dan de executiewaarde. In plaats van de woningwaarde bij gedwongen verkoop is nu de waarde bij verkoop onder normale omstandigheden bepalend. De wijziging naar marktwaarde sluit daarbij beter aan op de internationale standaard bij het berekenen van de hypotheek.

Marktwaarde en de hypotheek

De marktwaarde van de woning is op een aantal momenten bepalend voor de hypotheek:

In het taxatierapport

De marktwaarde wordt vastgesteld aan de hand van een taxatie door een deskundige. Hij of zij maakt een taxatierapport op. De geldverstrekker vraagt in de meeste gevallen om dit rapport als bewijs voor de werkelijke waarde van de woning.

Bij de maximale hypotheek

De marktwaarde van de woning bepaalt mede de maximale hypotheek. Deze verhouding tussen de woningwaarde en de hypotheek wordt Loan-to-value (LTV) genoemd. De maximale hypotheek in verhouding tot de woningwaarde is stapsgewijs verlaagd tot 100% in 2018. Daarnaast hanteren de banken een inkomenseis om de maximale hypotheek te bepalen.

Marktwaarde afbouw financiering hypotheek
Maximale verstrekking hypotheek ten opzichte van de marktwaarde

Bij de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente wordt mede bepaald door de hypotheeksom in verhouding tot de marktwaarde van de woning. Is de hypotheek hoog in verhouding tot de woningwaarde, dan rekent de hypotheekverstrekker een renteopslag. Is de hypotheek in verhouding tot de waarde laag dan kom je in aanmerking voor een rentekorting. Dit stelsel van opslagen en kortingen is bij elke geldverstrekker anders. 

Tip: Bereken vrijblijvend de laagste hypotheekrente in jouw situatie. 

In het renteoverzicht

De wijziging van executiewaarde naar marktwaarde bij de hypotheek hebben we inmiddels ook doorgevoerd in ons uitgebreid renteoverzicht. Voor de laagste hypotheekrente vermelden we nu twee tarieven:

  • NHG: dit zijn de tarieven voor hypotheken met Nationale Hypotheek garantie
  • Marktwaarde: Dit zijn de tarieven voor hypotheken zonder NHG bij de desbetreffende risicoklasse.

Lees meer: Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde.

Gerelateerde begrippen:
Executiewaarde
Basisrente
Nationale Hypotheek Garantie – NHG

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.