Rentemiddeling

Alles over rentemiddeling voor jouw hypotheek. We beantwoorden de 7 belangrijkste vragen over het middelen van de hypotheekrente, onder andere over de kosten, het voordeel en de fiscale aftrek.

1. Wat is rentemiddeling?

Rentemiddeling is een methode om de hypotheekrente gedurende de looptijd te verlagen. Jouw huidige rentetarief wordt gemiddeld met de actuele hypotheekrente van de geldverstrekker in de markt. Er verandert dus niets aan jouw hypotheek, anders dan een lagere hypotheekrente voor een nieuwe rentevastperiode. Dit is ook bekend als tussentijdse rente-aanpassing.

2. Wat kost rentemiddeling?

De geldverstrekker verlaagt de hypotheekrente natuurlijk niet gratis. Je betaalt een boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker. Ook betaal je kosten voor de administratieve aanpassing van de hypotheek. Je moet rekening houden met enkele honderden euro’s administratiekosten. Omdat de hypotheek niet verandert betaal je geen kosten voor notaris en taxatie.

3. Hoe hoog is de boeterente?

De boeterente bij rentemiddeling is afhankelijk van jouw situatie. Onder andere de looptijd, het renteverschil en de resterende hypotheeksom, bepalen hoeveel inkomsten de geldverstrekker misloopt. Een hypotheekadviseur kan voor jou de boeterente berekenen.

De boeterente bij rentemiddeling wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Deze kosten betaal je dus gespreid over de nieuwe looptijd. De middelrente is dus niet het exacte midden.

4. Is rentemiddeling voor mij voordelig?

De hoogte van de boeterente bepaalt voor een groot deel of rentemiddeling voor jou voordelig is. De kosten, ook al betaal je die gespreid, moeten natuurlijk opwegen tegen de lagere hypotheekrente.

Daarnaast moet je zich de vraag stellen of andere manieren om de hypotheekrente te verlagen meer voordeel opleveren. Zo kan oversluiten voordeliger zijn omdat je opnieuw het laagste renteaanbod in de markt kunt kiezen (ook bij een andere geldverstrekker). En extra aflossen kan voordelig zijn als je in een lagere risicoklasse komt.

Ook zijn er situaties waarbij een lagere hypotheekrente geen voordeel oplevert. Bij een (bank)spaarhypotheek bepaalt de hypotheekrente hoeveel je aflost. Ook leg je bij rentemiddeling de hypotheekrente opnieuw voor lange tijd vast. Als de hypotheekrente verder daalt, is het duur om deze opnieuw te verlagen.  

Laat dus altijd een hypotheekadviseur berekenen wat voor jou voordelig is.

5. Is rentemiddeling aftrekbaar?

De nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling is volledig fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek. Over de fiscale behandeling van de boeterente bestond onduidelijkheid. Dit was voor sommige banken de reden om geen rentemiddeling aan te bieden. Inmiddels is besloten dat ook de boeterente, uitgesmeerd over de looptijd, fiscaal aftrekbaar is.

Vanaf 1 juli 2019 gelden hiervoor inmiddels nieuwe regels. Hypotheekverstrekkers mogen niet meer kosten in rekening brengen dan het werkelijk geleden nadeel, zie hier meer info.

6. Welke geldverstrekkers bieden rentemiddeling aan?

Ondanks dat er nu duidelijkheid is over de fiscale behandeling van de boeterente, biedt nog niet elke hypotheekverstrekker rentemiddeling aan.

In ons blogbericht op FX.nl een uitgebreid overzicht van de banken die rentemiddeling aanbieden.

7. Hoe vraag je rentemiddeling aan?

Rentemiddeling kan je aanvragen middels een schriftelijk verzoek aan de bank. In deze brief geef je aan graag een berekening te ontvangen met de mogelijkheden van tussentijdse rentemiddeling, met daarbij een opgave van de kosten. Je vermeldt daarbij de betreffende hypotheeknummers.

Het is verstandig om een hypotheekadviseur te vragen of rentemiddeling voor jou voordeel oplevert en of er alternatieven zijn waarmee je voordeliger uit bent.

Lees ookhoe rentemiddeling werkt.

Gerelateerde begrippen:
Boeterente bij aflossen, oversluiten en middelen
Kapitaalmarktrente
Renteopslag
Looptijd rente

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.