Overwaarde huis opnemen, doen of niet?

Hoe kan ik mijn overwaarde huis opnemen?

Met de hoge huizenprijzen is de kans groot dat je overwaarde hebt. Het is begrijpelijk dat je wilt weten of het mogelijk is om deze overwaarde huis op te nemen. Op deze pagina kun je meer lezen over:

Overwaarde huis opnemen als investering

Het investeren in overwaarde kan een hele goede optie zijn. Je kunt je overwaarde huis voor verschillende doeleinden opnemen. Zo kun je het investeren in je woning, waardoor de waarde ervan stijgt. Maar je kunt het ook gebruiken voor consumptief gebruik, wat betekend dat je de overwaarde kunt laten uitkeren op je rekening en vrij kunt besteden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die we graag toelichten.

Mogelijkheden tot het opnemen van overwaarde huis

Wat zijn de mogelijkheden voor het opnemen van overwaarde huis?

Het opnemen van je overwaarde huis kan op verschillende manieren wanneer dit nog in de woning zit. Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek te verhogen, een tweede- of verzilverhypotheek afsluiten of gebruik te maken van het ‘sale and lease back’-model. Wij leggen je graag kort uit wat deze mogelijkheden inhouden.

Hypotheek verhogen

De eerste mogelijkheid om je overwaarde huis die nog in de woning zit op te nemen, is door je bestaande hypotheek te verhogen. Hiervoor moet je inkomen echter hoog genoeg zijn om de rente en aflossing te kunnen blijven betalen.

Tweede hypotheek afsluiten

Een andere mogelijkheid voor het opnemen van je overwaarde huis is door een tweede hypotheek af te sluiten. Dit kan meestal alleen bij je geldverstrekker waar je ook je eerste hypotheek hebt afgesloten. In principe kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dus dat als je ooit een woning hebt gekocht voor €350.000 en deze nu €400.000 waard is, je tot €50.000 kunt opnemen, mits dit binnen je inkomen past.

Benieuwd of een tweede hypotheek voor jou mogelijk is?

Verzilverhypotheek (opeethypotheek)

Een verzilverhypotheek is een speciaal product voor het opnemen van overwaarde huis dat bedoeld is voor gepensioneerden of mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Hierbij wordt er afhankelijk van je leeftijd en hoogte van je inkomen een bedrag voor jou vrijgegeven. De rente voor een verzilverhypotheek is wel een stuk hoger dan de normale hypotheekrente. Bovendien wordt de rente bij een verzilverhypotheek opgeteld bij je hypotheekschuld, wat het rente-op-rente-effect creëert. Dit betekent dat het geleende bedrag snel kan oplopen. Het is echter essentieel dat je deze lening aan het einde van de looptijd volledig kunt terugbetalen, wat betekent dat je waarschijnlijk je woning moet verkopen tegen die tijd. Lees meer over de verzilverhypotheek.

Sale and lease back model

Het principe van ‘sale and lease back’ houdt in dat je overwaarde vrijkomt door je woning te verkopen aan een partij en deze vervolgens terug te huren. Deze partijen kopen vaak je woning voor ongeveer 80% van de marktwaarde. We vertellen je graag meer over de voor- en nadelen van dit model.

Risico’s overwaarde huis opnemen

Waar moet ik op letten bij het opnemen van overwaarde huis?

Aan het opnemen van overwaarde huis zitten wel een aantal risico’s verbonden. Zo kunnen bijvoorbeeld je maandelijkse kosten flink oplopen. Het verhogen van je hypotheek, een tweede- of verzilverhypotheek en het sale and lease back model kunnen allemaal extra kosten met zich mee brengen. Het is dus heel erg belangrijk dat je altijd rekening houdt met het feit dat dit dus kan gebeuren. . Je hypotheekadviseur zal ook zorgvuldig beoordelen of dit binnen jouw financiële mogelijkheden past.

Risico’s hypotheek verhogen

Het risico van je hypotheek verhogen is dat het alleen mogelijk is wanneer je hebt afgelost op je hypotheek of je hypotheek hoger staat ingeschreven bij het Kadaster dan dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Hier dien je dus wel rekening mee te houden. Een ander risico is dat de hypotheekrente enkel onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar is. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar wanneer het extra geleende bedrag in maximaal 30 jaar en minimaal annuïtair wordt afgelost. 

Risico’s tweede hypotheek afsluiten

Het risico bij het afsluiten van een tweede hypotheek is dat je maandlasten zullen gaan stijgen. Je gaat namelijk een tweede hypotheek aan, wat zorgt voor een stijging van je hypotheekschuld. 

Risico’s verzilverhypotheek

Ook aan het afsluiten van een verzilverhypotheek zitten risico’s. Je hypotheekschuld wordt groter, omdat een verzilverhypotheek een aflossingsvrije hypotheek is. De rente en het opgenomen bedrag worden maandelijks bij je hypotheekschuld opgeteld, waardoor ook hierbij het rente-op-rente-effect ontstaat en je restschuld alleen maar groter wordt. Je eet dus als het ware je overwaarde op, vandaar wordt een verzilverhypotheek ook wel een opeethypotheek genoemd. Het grote risico hierbij is dus dat je restschuld alleen maar zal blijven stijgen en je dit dus passend moet zijn op je inkomen. Je hypotheekadviseur kijkt graag met je mee of dit voor jou mogelijk is. 

Verzilverhypotheek afsluiten?


Risico’s sale and lease back model

Bij deze mogelijkheid om overwaarde huis op te nemen, verkoop je je woning meestal voor ongeveer 80% van de marktwaarde en ontvang je dit bedrag direct op je rekening. Je kunt in je eigen woning blijven wonen door deze terug te huren van de koper. Het nadeel is echter dat de huurlasten vaak aanzienlijk kunnen stijgen, soms tot wel 5% van de woningwaarde. Bovendien moet je inkomen hoog genoeg zijn om deze kosten te kunnen dragen. Er is ook een risico verbonden aan deze methode in geval van overlijden. Als jij overlijdt, verkoopt de partij waaraan je de woning hebt overgedragen deze doorgaans. De winst voor die partij kan aanzienlijk zijn, aangezien jij de woning hebt verkocht voor slechts 80% van de marktwaarde.

Mis geen enkele rente-update!

Onze hypotheek expert Roel houdt u graag op de hoogte van belangrijk nieuws en actuele rentestanden.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.