Jouw spaarhypotheek verlengen of oversluiten? Aan het einde van de rentevaste periode is de keuze aan jou. Ga niet blind akkoord met het voorstel van de bank.
Bij veel spaarhypotheken loopt binnenkort de rentevaste periode af
Veel Nederlanders hebben een spaarhypotheek. Deze hypotheekvorm combineert optimaal belastingvoordeel (zowel op de rente als het spaarbedrag) met de zekerheid van gegarandeerde aflossing.
Omdat daarbij de hypotheekrente vaak voor 10 jaar werd vastgelegd, ontvangen ze binnenkort een verlengingsvoorstel van de bank. Wie echter blind tekent voor deze lagere rente kan hier later spijt van krijgen.
Hypotheekrente omlaag, maar spaarpremie omhoog
Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente gekoppeld aan de rente op het spaardeel. Ga ja na verlengen minder hypotheekrente betalen, dan daalt ook het rendement op het spaardeel. Om de hypotheek op einddatum te kunnen aflossen, ga je dus maandelijks meer spaarpremie inleggen.
Door de lagere hypotheekrente daalt ook jouw hypotheekrenteaftrek. Dit terwijl de hogere spaarpremie niet aftrekbaar is. Dit voel je dus meer in de portemonnee.
Spaarhypotheek verlengen of oversluiten?
Bij de spaarhypotheek verlengen moet je een aantal beslissingen nemen. Onder andere hoe lang je de nieuwe hypotheekrente vastlegt. De hogere rente bij een lange rentevaste periode, bijvoorbeeld 20 jaar vast, kan voordelig zijn omdat je dan minder spaarpremie betaalt.
Ook moet je je de vraag stellen of de spaarhypotheek nog de beste keuze is. Het is nu mogelijk om de spaarhypotheek af te kopen of af te lossen, zonder fiscaal nadelige gevolgen. Oversluiten naar een hypotheekvorm waarbij wordt afgelost kan bijvoorbeeld voordelig zijn omdat dan de renteopslag vervalt. Bereken hier het verschil.
En zit je nog goed bij jouw huidige bank? Oversluiten biedt de mogelijkheid om van geldverstrekker te veranderen.
Verlengingsvoorstel van de bank geeft geen volledig beeld
Om de juiste keuzes te maken bij de spaarhypotheek verlengen of oversluiten is het belangrijk om gevolgen voor de maandlast volledig in beeld te hebben. Het verlengingsvoorstel van de bank helpt hier vaak onvoldoende bij.
- Deze wordt soms te laat verstuurd. De richtlijn is 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode, zodat klanten voldoende tijd hebben om een beslissing te nemen.
- In het verlengingsvoorstel staat vaak alleen de nieuwe hypotheekrente vermeld. De gevolgen voor de maandelijkse spaarpremie worden niet genoemd.
- De mogelijkheid om van aflosvorm te veranderen worden niet besproken. Dit terwijl oversluiten op het einde van de rentevaste periode boetevrij is.
- Daarbij is in 2017 de tijdsklem op de spaarpot komen te vervallen. Afkopen en aflossen kan hierdoor belastingvrij. Huizenbezitters met een spaarhypotheek hebben hierdoor meer keuzevrijheid.
Voorkom dat je tekent voor een lagere hypotheekrente, maar dat het voordeel uiteindelijk tegenvalt. Of dat oversluiten uiteindelijk goedkoper blijkt. Vraag vrijblijvend een hypotheekberekening aan.
Geef een reactie