Aflossingsvrije hypotheek: meer dan alleen lage maandlasten 

De aflossingsvrije hypotheek is populair door de lage maandlasten. Wie het slim speelt kan meer voordelen behalen, bijvoorbeeld extra leencapaciteit creëren of vermogen opbouwen. Lees hoe u uw aflossingsvrije hypotheek optimaal kunt benutten.

Een (deels) aflossingsvrije hypotheek zorgt voor vrijheid in de portemonnee. U bent namelijk niet verplicht om uw hypotheek maandelijks af te lossen. Dit kan welkom zijn, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat. Wie rondom de AOW-leeftijd nog een deel hypotheek heeft staan, kan deze aflossingsvrij maken voor lagere maandlasten.

Ook bij jonge kopers en huizenbezitters is een aflossingsvrij leningdeel populair, vaak om de hypotheek betaalbaar te houden bij de hoge huizenprijzen.

Een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten?Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden >

Dit kunt u nog meer met een aflossingsvrije hypotheek

Lage maandlasten zijn natuurlijk prettig en soms zelfs noodzakelijk, maar de aflossingsvrije hypotheek heeft meer interessante toepassingen.

1. Uw leencapaciteit vergroten

Met een aflossingsvrije hypotheek kunt u soms meer hypotheek krijgen. Dit wordt vaak toegepast in combinatie met de werkelijke lastentoets. Daarbij hoeft geen rekening gehouden te worden met de standaard annuïtaire aflossing, maar mag gerekend worden met de werkelijke maandlast. Deze is natuurlijk extra laag bij een aflossingsvrije hypotheek.

Robert(71) en Wilma(68) hebben een annuïtaire hypotheek van €200.000,-. Op basis van hun pensioeninkomen mogen zij maximaal €150.000,- lenen. Om maandlasten te besparen willen zij hun hypotheek oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Helaas komen zij €50.000,- te kort in leencapaciteit. Gelukkig is hier een oplossing voor, de werkelijke lastentoets:

 • Omdat de maandlasten dalen van €790,- bruto naar €333,- houden Robert en Wilma jaarlijks €5.484,- over.
 • De bank ziet dit als een verantwoorde keuze en zal daarom hen de hypotheek verstrekken. 

Lees meer over de mogelijkheden met de werkelijke lastentoets.

2. Verbouwen en/ of verduurzamen

Door te verbouwen is het niet altijd nodig om te verhuizen, wat lastig is in de huidige woningmarkt. Met een aflossingsvrij leningdeel kunt u geld vrijmaken voor een verbouwing, terwijl de stijging van de maandlasten beperkt blijft. Daarnaast stijgt uw huis in waarde! 

Neem dan ook direct energiebesparende maatregelen. Door de snel stijgende energieprijzen is het voordelig om uw huis versneld te verduurzamen. Zo helpt een aflossingsvrij leningdeel u extra besparen.

Bereken uw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek >

3. Belastingvoordeel optimaliseren

Heeft u spaargeld of andere bezittingen boven de belastingvrije grens, dan mag u uw vermogen verlagen met de hypotheeksom. Met een (deels) aflossingsvrije hypotheek maakt u hier optimaal gebruik van. Dit is soms voordeliger dan hypotheekrenteaftrek ontvangen.

4. Vermogen opbouwen

Het geld dat u niet gebruikt om af te lossen, kunt u gebruiken om vermogen op te bouwen in privé. Dit kan door maandelijks te sparen op een eenvoudige spaarrekening. Wie tegenwoordig rendement wil maken, komt er niet met sparen alleen. Dit zijn een aantal opties om sneller vermogen op te bouwen:

 1. Maandelijks sparen met een spaarverzekering (rente 2%)
 2. Beleggen met een beleggingsfonds.
 3. Fiscaal voordelig pensioenbeleggen.

Beleg wel verstandig, dus voor de lange termijn en defensief.

Wat is voor u de beste strategie

Met een aflossingsvrije hypotheek heeft u meer financiële vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. U moet namelijk zelf ervoor zorgen dat uw hypotheek toekomstbestendig is. Twee moment zijn daarbij cruciaal:

 • De AOW-leeftijd: de hoge hypotheek moet ook betaalbaar zijn na uw pensioen, als uw inkomen daalt, moet de hypotheek betaalbaar blijven. 
 • Einde looptijd (na 30 jaar): de bank kan dan de hypotheek in één keer opeisen. Heeft u een restschuld, dan moet u deze herfinancieren tegen de dan geldende rente en normen. 

De één sluit de hypotheek het liefst over naar de laagste rente en gebruikt de maandelijkse besparing om sneller af te lossen. De ander houdt de maandelijkse lasten het liefst zo laag mogelijk. Kortom, er is geen goed of fout maar kies voor wat het best bij u past. 

Een hypotheekadviseur kan u helpen om een passende strategie te bepalen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3081 reviews. 89% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024