Belastingvoordeel aftrek hypotheekrente vooral naar rijkeren

De gemiddelde kosten van een hypotheek bedroegen in 2008 gemiddeld 680 euro per maand. De hypotheekrenteaftrek bedroeg gemiddeld 240 euro voor deze gezinnen. Van de 4 miljoen gezinnen met een eigen woning, bekostigen 3,5 miljoen gezin deze woning met een hypotheek.

In 2008 had 80 procent van de gezinnen met een bruto inkomen van 106.000 euro of meer een hypotheek. Deze gezinnen kregen gemiddeld 42 procent terug van hun hypotheekkosten die ruim duizend euro per maand bedroegen.


Hypotheekrenteaftrek berekenen?
Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Van de gezinnen die een bruto inkomen van minder dan 106.000 euro hadden in 2008, had slechts 10 procent een hypotheek. Hun maandelijkse kosten bedroegen gemiddeld 620 euro en zij hadden een belastingvoordeel van gemiddeld 90 euro.

Ruim 30 procent van het totale belastingvoordeel door hypotheekrenteaftrek ging in 2008 naar de gezinnen met het grootste inkomen. Meer dan 19 procent ging naar de voorlaatste inkomensgroep. Dit betekent dus dat bijna 50 procent van het belastingsvoordeel naar gezinnen ging met een bruto inkomen van gemiddeld 81.000 euro.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.