Ben jij klaar om je eerste woning te kopen?

Om je eerste woning te kopen is een goede financiële basis belangrijk. Met deze checklist weet je of jij klaar bent om een woning te kopen.

1. Hoeveel hypotheek kun jij krijgen?

De gemiddelde hypotheeksom van starters is momenteel €300.000,-. Dit betekent niet dat er ‘voor minder’ geen woningen te koop staan. Ook dalen de huizenprijzen dit jaar nog iets.

Bereken hier de maximale hypotheek met jouw inkomen. Zo weet je in grote lijnen in welke prijsklasse je kunt zoeken. Vaak is er meer mogelijk dan een eenvoudige online berekening je laat zien. Met deze tips is jouw droomhuis toch bereikbaar.

2. Van parttime naar fulltime

Werk je momenteel parttime? Dan kun je overwegen om fulltime te gaan werken. Zo vergroot je direct jouw hypotheekmogelijkheden. Met een modaal bruto maandsalaris van €3.333,- (+vakantiegeld) is je maximale hypotheek momenteel €180.000,-. Zou je 36 uur werken dan kun je maar €163.000,- lenen.

Benieuwd hoeveel extra hypotheek jij kunt krijgen door fulltime te werken? Deel jouw bruto jaarinkomen door het aantal uur dat je per week werkt en vermenigvuldig de uitkomst met 40. Vervolgens kun je hier jouw maximale hypotheek berekenen.

3. Loonsverhoging binnen nu en 6 maanden

Verwacht jij binnen 6 maanden een loonstijging, dan kun je nu al meer hypotheek krijgen. De meeste banken zijn namelijk bereid om met je nieuwe hogere salaris te rekenen. Ook met uitzicht op een vast contract of meer uren, is er meer mogelijk.

Tip: geef bij je werkgever aan dat je op zoek bent naar een woning. Mogelijk willen ze met je meedenken als het gaat om je salaris of contract.

4. Spaar een vast bedrag per maand

Bij het kopen van je eerste woning heb je een aantal kosten die je niet kunt financieren in de hypotheek, ook wel de kosten koper genoemd. Starters moeten rekening houden dat ze €6.000 tot €10.000,- eigen geld moeten inleggen, afhankelijk van de koopsom.

Heb je dit bedrag nog niet bij elkaar? Begin direct met sparen. Tip: door een vast bedrag per maand te sparen op een geblokkeerde rekening bereik je het snelst jouw spaardoel. Lukt het je om meer te sparen, dan vergroot je jouw mogelijkheden. Bekijk het hier het actuele aanbod voor spaarrekeningen.

5. Ga geen nieuwe verplichtingen aan

Financiële verplichtingen zoals een private leasecontract of een telefoonkrediet boven €250,- worden geregistreerd bij BKR. Dit heeft invloed op je maximale hypotheek. Wil je binnenkort een woning kopen, dan kun je beter geen nieuwe financiële verplichtingen aangaan.

Daarnaast is het aan te raden om openstaande kredieten, zoals een persoonlijke lening of rood staan, zoveel mogelijk in te lossen.

6. Samen kopen zonder risico

Vanaf 2023 telt het inkomen van een partner 100% mee voor de hypotheek. Samen kopen biedt dus meer mogelijkheden.

Twijfel je om met je partner een woning te kopen, bijvoorbeeld omdat je nog maar kort samen bent, weet dan dat je alle financiële risico kunt afdekken. In een akte bij een notaris kun je precies vastleggen wie wat krijgt als je uit elkaar.

7. Hulp van (groot)ouders

Ouders, maar ook grootouders, kunnen op verschillende manieren helpen met de hypotheek. Zij kunnen een belastingvrije schenking doen, garant staan voor de hypotheek of jullie kunnen samen een familiehypotheek afsluiten. Ga op tijd het gesprek aan met je (groot)ouders om te bepalen of ze willen en kunnen helpen met de hypotheek.

8. Nee heb je, ja kun je krijgen

Als starter op de woningmarkt helpt het om assertief te zijn. Hoe meer mensen en instanties weten dat je een koopwoning zoekt, hoe beter dit is. Er is namelijk woningaanbod dat niet of pas later op Funda verschijnt.

Gemeenten en projectbouwers zijn bijvoorbeeld verplicht om (nieuwbouw)woningen te reserveren voor starters. Zorg dat je op de lijst komt om in aanmerking te komen voor zo’n starterswoning.

Daarnaast doen woningbouwverenigingen soms woningen in de verkoop die ze niet meer verhuren. Deze worden toegewezen op basis van loting en vaak met korting op de verkoopprijs. Onderzoek hoe jij in aanmerking kan komen voor een koopwoning via de woningbouwvereniging in jouw gemeente.

Stel jouw startershypotheek samen

Heb jij een goede financiële basis en wil jouw hypotheekmogelijkheden optimaal benutten? Wij helpen je bij het samenstellen van een startershypotheek op maat waarbij je gebruik van alle regelingen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.4
8.4 uit 3138 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Heel duidelijk en compact weergegeven

  Ieder, die plannen heeft voor welke hypotheek dan ook, kan hier zien waar ie aan toe is .

  06/07/2024 Jen, Oosternijkerk
 • Snelle reactie

  Snelle reactie en nog sneller een afspraak. Adviseur aan huis met goede kennis en informatie.

  02/07/2024 Peter, Hoorn
 • Glashelder!

  Alle informatie is glashelder en er wordt ontzettend snel gehandeld. Binnen een werkdag (of zelfs binnen het uur) wordt er al contact met je opgenomen voor een afspraak. Geheel vrijblijvend.

  29/06/2024 Virgil, Amsterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024