Besparen op je hypotheek in 2024? 5 slimme manieren!

Minder maandlasten betalen, wie wil dat nu niet? Maar aangezien de rentes niet meer zo laag staan als 3 jaar geleden, is oversluiten voor veel mensen minder aantrekkelijk. Toch zijn er zeker nog manieren waarmee jij kunt besparen op je hypotheek in 2024. Dit zijn 5 tips waarmee ook jij misschien voortaan minder kwijt bent aan je hypotheeklasten.

Besparen op je hypotheek – ook zonder over te sluiten

Een paar jaar geleden sloten Nederlanders massaal hun hypotheek over. De rente bereikte toen een dieptepunt, wat voor veel huiseigenaren juist een hoogtepunt was. In die periode betaalde je namelijk maar rond de 1% rente. Inmiddels hebben de rentes weer een normaler niveau. Dus de hypotheek oversluiten is niet altijd even aantrekkelijk als een paar jaar geleden. Maar gelukkig is oversluiten niet de enige manier om op je hypotheek te besparen.

Er zijn 5 manieren waarmee je je maandlasten kunt verlagen:

  1. Kijk of je de risico-opslag kunt verlagen.
  2. Pas je schadeverzekeringen voor de hypotheek aan.
  3. Los af op je hypotheek.
  4. Sluit je hypotheek over (eventueel aan het eind van de rentevaste periode).
  5. Verhuis naar een goedkopere woning.

Ben je benieuwd naar jouw opties om te besparen op je hypotheek? Of overweeg je je hypotheek over te sluiten of aan te passen? Plan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur en ontdek snel meer.

1. Kijk of je de risico-opslag kunt verlagen

De rente die je betaalt aan je hypotheekaanbieder, bestaat vaak deels uit een risico-opslag. Dat werkt als volgt: hoe hoger jouw hypotheek is in verhouding tot je woningwaarde, hoe hoger de risico-opslag is die je betaalt. De bank loopt dan immers meer risico dat je de hypotheek niet kunt terugbetalen.

Maar als jouw woningwaarde stijgt en/of je hypotheek door aflossingen daalt? Dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse. In dat geval kun je wellicht een verlaging van de risico-opslag aanvragen. Sommige hypotheekaanbieders passen het automatisch aan als jij in een lagere risicoklasse valt. Bij andere hypotheekaanbieders moet je hier zelf achteraan gaan. Het loont hoe dan ook om uit te zoeken hoe dit in jouw geval zit en of jij op deze manier kunt besparen op je hypotheek.

Tip: soms kun je de risico-opslag al laten verlagen op basis van de WOZ-waarde. Heb je je huis een paar jaar geleden gekocht? Dan is dat zeker interessant. De afgelopen jaren zijn de WOZ-waardes namelijk flink gestegen. Een andere optie is een (desktop)taxatie. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Let op: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan is er geen sprake van een renteopslag meegenomen. Je kunt deze dan ook niet verlagen.

2. Pas je verzekeringen voor de hypotheek aan

Bij het afsluiten van een hypotheek sluit je vaak ook enkele verzekeringen af. Het gaat dan bijvoorbeeld om een overlijdensrisicoverzekering en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die verzekeringen zijn heel nuttig, omdat ze jou en/of je partner beschermen tegen de financiële gevolgen van overlijden of arbeidsongeschikt raken. Maar mogelijk betaal je meer premie voor die verzekeringen dan nodig is.

Een financieel adviseur kan met je meekijken of jouw verzekeringen voordeliger kunnen. Misschien ben je bijvoorbeeld bij een andere verzekeraar minder geld kwijt of kun je de voorwaarden aanpassen voor lagere maandlasten. En vanaf een bepaalde leeftijd is een overlijdensrisicoverzekering wellicht niet meer nodig. Dan kun je overwegen die stop te zetten. Ook dat scheelt je per maand een mooi bedrag.

3. Los af op je hypotheek

Je kunt ook besparen op je hypotheek door af te lossen op je hypotheekschuld. Heb je nog spaargeld dat je niet direct voor andere dingen nodig hebt? Dan loont het soms om extra af te lossen op de hypotheek. Op die manier daalt je hypotheekschuld en daarmee ook de rente die je moet betalen. Ook levert het je mogelijk een lagere risico-opslag op.

Blijf bij voorkeur wel onder de aflossingsgrens. Vaak mag je per jaar tot een bepaald bedrag boetevrij aflossen. Kom je boven die grens uit? Dan betaal je een boete. Meestal is het daarom gunstiger om niet méér dan dit bedrag af te lossen per jaar.

Besef verder dat aflossen niet altijd gunstig is. Als jij verbouwplannen hebt of een grote reis wilt maken, is het wellicht beter om je spaargeld op je rekening te laten staan. Als je eenmaal aflost, kun je het geld niet meer ergens anders voor gebruiken. Ook zijn er hypotheekvormen waarbij extra aflossen minder aantrekkelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de spaarhypotheek.

4. Verdiep je in de opties voor oversluiten

Dat de rente niet meer op 1% staat (zoals een paar jaar geleden) betekent niet dat oversluiten nooit interessant is. Het kan in sommige situaties zeker gunstig zijn. Heb jij je hypotheek afgesloten in een tijd waarin de rente fors hoger lag dan nu? Dan is oversluiten misschien toch een slimme zet.

Daarnaast kan oversluiten verstandig zijn als je rentevaste periode bijna afloopt. Je kunt dan namelijk boetevrij oversluiten. Laat in dat geval een hypotheekadviseur met je meekijken naar een hypotheek die voor jou gunstig is. Dit is hét moment om je bestaande hypotheek onder de loep te nemen en te kijken of een andere hypotheekaanbieder niet voordeliger is. Een hypotheekadviseur kijkt graag met je mee.

5. Overweeg een verhuizing

Droom je weleens van een ander huis én van lagere maandlasten? Soms is een verhuizing ook een goede manier om te besparen op je hypotheek. Zeker als je kleiner wilt gaan wonen of naar een goedkopere regio wilt verhuizen. Als je al langere tijd woont waar je woont, is de kans groot dat je een mooie overwaarde hebt opgebouwd. Een van de manieren om je overwaarde op te nemen, is door te verhuizen. Het voordeel is dat je dankzij de overwaarde minder hoeft te lenen voor je nieuwe woning. Dat scheelt in de maandlasten.

Natuurlijk is dit een minder interessante optie als je heel prettig woont of als je juist liever groter of duurder wilt gaan wonen. Dan is het beter om hier te blijven wonen of om door te sparen totdat je een duurder huis kunt betalen.

Besparen op je hypotheek? Ga in gesprek met een hypotheekadviseur

Ben je benieuwd hoe jij kunt besparen op je hypotheek? Loopt je rentevaste periode binnenkort af en wil je weten bij welke hypotheekaanbieder jij voordelig uit bent? Een hypotheekadviseur kan dit vrijblijvend voor je uitzoeken.

Plan een afspraak met een hypotheekadviseur als je wilt weten waar jij goed aan doet met je bestaande hypotheek. Diegene kan er volledig voor je in duiken. Gratis en vrijblijvend! Zo weet je snel waar jouw bespaarkansen liggen.

Dit artikel is geschreven door Max

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3087 reviews. 90% beveelt ons aan!
  • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

    Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

    11/01/2024 Hans, Alkmaar
  • Duidelijk, overzichtelijk

    Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

    03/01/2024 Mike, Ewijk
  • Snelle respons

    Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

    16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024