Consumenten willen persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies

Consumenten willen persoonlijk en onafhankelijk advies voordat ze een hypotheek kiezen. Daarnaast wordt internet steeds belangrijker als informatiebron. Dat blijkt uit onderzoek van toezichthouder AFM. Het aantal consumenten dat direct naar de bank gaat voor een hypotheek daalt.

Drie soorten hypotheekadvies

Consumenten kunnen kiezen uit drie soorten hypotheekadvies. Ze kunnen rechtstreeks naar de bank of verzekeraar stappen of ze kunnen kiezen voor onafhankelijk hypotheekadvies. Voor de laatste optie kunnen consumenten terecht bij een fysieke hypotheekwinkel of een tussenpersoon. Voor het eerst is het aantal consumenten dat kiest voor hypotheekadvies van een onafhankelijke tussenpersoon groter dan advies van de bank en de hypotheekwinkel. Dat blijkt uit de consumentenmonitor van de AFM.

Uw vertrouwde bank

Bent u al jaren klant bij een bank en heeft u een goed gevoel bij de dienstverlening en service, dan kunt voor een hypotheek kiezen van uw eigen bank. U krijgt advies over de hypotheekvorm die het beste bij u past en u loopt de deur uit met een hypotheek van de gekozen aanbieder. Dit heeft voor 39% van de hypotheekconsumenten de voorkeur.

Onafhankelijk hypotheekadvies meest gekozen

Het grootste deel van de consumenten kiest echter voor onafhankelijk hypotheekadvies waarbij meerdere aanbieders met elkaar worden vergeleken. Zie bijvoorbeeld onze hypotheekvergelijking. Zij kunnen terecht bij een tussenpersoon of een hypotheekwinkel. Van de consumenten gaat 20% naar een fysieke winkel. Het grootste deel van de consumenten, 41%, kiest voor het gemak van een hypotheekadviseur die bij hen thuis komt.

Internet steeds belangrijker

Internet wordt steeds belangrijker als informatiebron voor hypotheekconsumenten. Het voordeel van internet is dat het snel en toegankelijk is. Consumenten kunnen gemakkelijk de actuele hypotheekrente of het laatste hypotheeknieuws bekijken. Ook biedt internet steeds meer adviestools en berekeningen.

Altijd een persoonlijk adviesgesprek

Toch willen vrijwel alle hypotheekconsumenten eerst een adviseur spreken voordat ze een nieuwe hypotheek kiezen of hun oude hypotheek oversluiten. Het is immers de meest belangrijke financiele van uw leven.  Vrijwel alle hypotheekconsumenten geven aan een persoonlijk adviesgesprek te hebben gehad wanneer zij een hypotheek kozen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.