Eerst huis kopen of verkopen, wat is slim?

Nu de woningmarkt afkoelt, staan huizen weer langer te koop. Is het slim om eerst een huis te kopen en daarna jouw huidige huis te verkopen, of andersom? We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Eerst kopen en dan verkopen

Een jaar geleden was de keuze simpel. Woningen gingen als warme broodjes over de toonbank. Je kon dus gerust eerst een huis kopen, met de zekerheid dat jouw oude huis snel en voor vaak meer dan de vraagprijs werd verkocht.

Daarnaast had de verkopende partij een sterke positie in de onderhandelingen. Je kon dus sturen op een snelle overdracht van jouw oude huis.

Ook nu de woningmarkt afkoelt is ‘eerst kopen en dan verkopen’ een goede strategie, bijvoorbeeld als je verwacht dat jouw oude woning snel verkocht is. Maar ook als je onverwachts jouw droomhuis vindt, kan je ervoor kiezen om de gok te wagen.

Daarnaast zijn koopwoningen nog altijd schaars, waardoor het niet zeker is dat je op korte termijn een nieuw huis vindt. Door eerst een huis te kopen, is dat alvast geregeld.

Voordelen eerst kopen en dan verkopen:

 • U kunt in alle rust op zoek naar jouw droomhuis.
 • De zekerheid dat je geen tijdelijke woonruimte moet regelen.

Nadelen eerst kopen en dan verkopen:

 • Mogelijk dubbele woonlasten bij tijdelijk twee huizen*.
 • Je weet niet wat de oude woning opbrengt. Dit kan mee of tegenvallen.

*Tip: om jouw huis beter en sneller te verkopen, kan je ervoor kiezen om eerst achterstallig onderhoud aan te pakken of verkoopstylist in te schakelen. Ook zijn huizen met een goed energielabel meer in trek. Het kan dus interessant zijn om je woning (verder) te verduurzamen, als je deze in de toekomst wilt verkopen.

Financiële hulp bij tijdelijk twee woningen

Een financiële buffer helpt je om tijdelijk dubbele woonlasten op te vangen. Daarnaast kan je een overbruggingshypotheek afsluiten. Daarmee financier je alvast de (verwachte) overwaarde, zodat je daar bij de aankoop van jouw nieuwe woning al rekening mee kunt houden. Een overbruggingshypotheek is aflossingsvrij en fiscaal vriendelijk.

Ook bij een nieuwbouwhuis of als je eerst gaat renoveren of verbouwen, vindt de koop vaak veel eerder plaats dan de verkoop. In dat geval biedt een bouwdepot een oplossing.

Meer regelingen voor huizenkopers:

Eerst verkopen en dan kopen

Eerst jouw huis verkopen en dan een nieuw huis kopen, is slim als het mogelijk langer duurt voordat jouw huidige huis verkocht is. Jouw huis kan bijvoorbeeld een kleine doelgroep aanspreken door de ligging of hoge verkoopprijs. Ook een huis met energielabel F ligt tegenwoordig minder goed in de markt.

Er zijn goede regelingen om tijdelijk 2 woningen te overbruggen, maar deze zijn niet oneindig. Door eerst jouw woning te verkopen en daarna een woning te kopen, neem je het zekere voor het onzekere. Vervolgens moet je wel weer een nieuw huis kunnen vinden. Dit is niet altijd gemakkelijk in deze krappe markt.

Voordelen eerste verkopen en dan kopen:

 • Je weet exact jouw budget (verkoopprijs en overwaarde oude woning).
 • Je voorkomt dubbele woonlasten.

Nadelen eerste verkopen en dan kopen:

 • Je hebt beperkt tijd om een nieuw huis te vinden. Lukt dit niet, dan moet je op zoek naar tijdelijke woonruimte. Dit betekent ook 2 keer verhuizen*.
 • Zit er teveel tijd tussen de oude en nieuwe hypotheek, dan vervalt het overgangsrecht. Dit is met name van belang als je de fiscale voordelen van een lopende aflossingsvrije hypotheek wilt behouden. De passeerdatum van de nieuwe hypotheek moet in het jaar van de verkoop of het jaar daarop vallen (lopend jaar + 1). Het kan dus slim zijn om je huis op 1 januari te verkopen in plaats van 1 december. Ook kan het zijn dat je jouw oude (lage) rente niet meer mee kunt nemen (verhuisregeling).

*Tip: probeer een ruime termijn overeen te komen met de aankopende partij, zodat je voldoende tijd hebt om een nieuw huis te zoeken.

Vind je het lastig om te kiezen tussen eerst kopen of eerst verkopen. We brengen vrijblijvend jouw financiële mogelijkheden in kaart. Zo kunt je met een gerust gevoel op zoek naar een koopwoning.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.

8.5
8.5 uit 3096 reviews. 90% beveelt ons aan!
 • Zeer duidelijk en ook een antwoord op alle mogelijke vragen

  Ik krijg een zeer goed gevoel van jullie website, de informatie is zeer duidelijk en vriendelijk in opzet. Ook het feit dat er constant bij wordt gehouden wat de actuele rente standen zijn.

  11/01/2024 Hans, Alkmaar
 • Duidelijk, overzichtelijk

  Snel en effectief, een niet verbindende indicatie voor maandlasten zou prettig zijn voor beeldvorming.

  03/01/2024 Mike, Ewijk
 • Snelle respons

  Na onze aanvraag werden we snel en goed geadviseerd door Jeroen. Met zijn tips kunnen we snel verder in ons traject

  16/01/2024 Louis, Rotterdam

Mis geen enkele rente-update!

Wekelijks: de laagste rentes, slimme hypotheeektips en handige rekentools. Aangevuld met leuke weetjes. Benieuwd? Meld je gratis aan!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

+140.000 abonnees | Wekelijks rente-overzicht + hypotheektips
Extra: ontvang exclusief de renteverwachting 2024