Hypotheekmarkt in 2012

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de hypotheekmarkt in 2012? Hypotheek-rentetarieven.nl bekijkt voor u wat de hypotheekaanbieders in petto hebben voor hun klanten in 2012.

Minder concurrentie op hypotheekrente

In 2012 zullen de hypotheekaanbieders elkaar minder beconcurreren op de rentetarieven. Eind 2011 zijn twee belangrijke buitenlandse prijsvechters afgehaakt op de Nederlandse hypotheekmarkt.

 • De toetreding van Volksbank Emmerich-Rees tot de Nederlandse hypotheekmarkt heeft niet tot de gehoopte hypotheekrenteoorlog geleid. Naarmate meer details bekend werden bleek dat de “Duitse bank met de lage rente” zich vooral richt op het hogere segment van de markt. Weinig hypotheekconsumenten kunnen voldoen aan de hoge eisen van de bank. Ook kreeg de toetreding van Emmerich-Rees geen navolging van andere Duitse banken.
 • Ook BNP Paribas haakte af in de concurrentieslag om de hypotheekrente. In december maakte de Franse bank bekend geen hypotheken meer te verstrekken op de Nederlandse markt. BNP Paribas was een geduchte concurrent van de Nederlandse banken met lage hypotheekrentes. De bank veroverde in korte tijd een groot marktaandeel.

Deze buitenlandse prijsvechters hielden de Nederlandse hypotheekaanbieders scherp. Het wegvallen van Volksbank Emmerich-Rees en BNP Paribas is nadelig voor de hypotheekconsument. De Vereniging Eigen Huis en enkele intermediairs spreken in het Financieel Dagblad hun zorgen uit. Zij verwachten dat de hypotheekaanbieders in 2012 minder “scherp gaan prijzen”.

Tip: met ons hypotheekrenteoverzicht bent u altijd op de hoogte van de actuele rentetarieven. 

Klantgerichte hypotheekproducten

De hypotheekaanbieders dagen elkaar in 2012 uit met klantgerichte hypotheekproducten. Door met de klant mee te denken zetten enkele hypotheekaanbieders innovatieve hypotheekproducten in de markt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de genomineerden voor het hypotheekproduct van het jaar 2012. 

 • Obvion is genomineerd met de CompactHypotheek. Dit is een budgethypotheek met een 0,4% lager rentetarief. Opvallend: de minder flexibele voorwaarden zijn alleen van toepassing tijdens het offertetraject.
 • Florius is genomineerd met het Hypotheek It Easy RenteCertificaat. Met dit RenteCertificaat kunnen starters de hypotheekrente drie maanden vastzetten.
 • De familiehypotheek Estate Hypotheek is genomineerd: de Estate Hypotheek is totaaloplossing wanner ouders en kinderen elkaar helpen met het krijgen van een hypotheek.
 • Delta Lloyd is genomineerd een lager rentetarief rekenen voor bestaande klanten wanneer hun rentevast periode in vergelijking met nieuwe klanten.

Focus op veiligheid

Door de aanhoudende economische crisis is de verwachting dat de hypotheekaanbieders zicht meer gaan richten op het beperken van financiële risico’s. De nu geldende Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) zal ook in 2012 door de banken worden gehanteerd. Met de GHF willen de banken voorkomen dat consumenten zich te diep in de schulden steken. Daarom kan maximaal 106% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde worden geleend en mag de hypotheek voor 50% aflossingsvrij zijn. Mogelijk wordt deze gedragscode in 2012 door de banken verder aangescherpt. 

Tip: Benieuwd naar uw maximale hypotheek? Wij bekijken met u de mogelijkheden bij de verschillende banken. 

Veilig sparen om de hypotheek af te lossen is aantrekkelijk in onzekere tijden. Dat verklaart de populariteit van de traditionele spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek. De verwachting is dat deze veilige hypotheekvormen ook in 2012 populair blijven. De traditionele spaarhypotheek en de bankspaarhypotheek hebben de volgende voordelen:

 • Een gegarandeerde aflossing aan het einde van de looptijd.
 • Optimaal profiteren van belastingvoordeel.
 • Een ingebouwde rentedempende werking.

Tip: Wilt u ook veilig sparen voor uw hypotheek? Wij kunnen uw hypotheek afsluiten of oversluiten met een veilige spaarvorm. 

Van provisie naar factuur

Hypotheekadvies is toch gratis? Sommige hypotheekconsumenten zijn nog steeds in de veronderstelling dat hypotheekadvies gratis is. Ze hebben immers nooit een factuur gekregen van hun bank voor het advies. Maar ook een hypotheekadvies bij de bank kost geld. Bij deze hypotheekconsumenten worden de kosten voor advies betaald in de provisie. Dit is een percentage aan opslag dat wordt gerekend over het hypotheekbedrag.

Op het verrekenen van advieskosten via provisie is kritiek gekomen. Provisie is voor de klant onoverzichtelijk en er bestaat een kans dat provisie de kwaliteit van het advies beïnvloed. Om de hypotheekaanbieders te dwingen om transparanter en meer klantgericht te zijn werkt de overheid langzaam toe naar een provisieverbod. 

Vooruitlopend op het provisieverbod zullen verschillende hypotheekaanbieders in 2012 hun advieskosten gaan berekenen “per factuur”. De klant heeft dan de keuze of deze de kosten voor hypotheekadvies per uur of in de vorm van een abonnement betaalt.

 • Uurtarief: het belangrijkste voordeel van de advieskosten per uur is dat precies kan worden nagegaan wat de adviseur voor de klant gedaan heeft.
 • Abonnement: Bij een abonnement betaalt u een vast laag bedrag per maand. Hiervoor heeft u ten alle tijden toegang tot een persoonlijke financieel adviseur, bijvoorbeeld voor advies over sparen, verzekeringen, belasting en hypotheken. Een bijkomend voordeel van een abonnement is dat uw financiële producten optimaal op elkaar afgestemd zijn en blijven.

 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.