Hypotheekrente afschaffen of verruimen

OokU, de nieuwe partij van Jan Nagel (oa oprichter van Leefbaar Nederland), wil de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen. In de visie van deze partij profiteren huizenbezitters met een hoge hypotheek het meeste van de aftrek van hun hypotheekrente.

Het voorstel van Nagel komt neer op een systeem waarbij nieuwe hypotheken in het begin volledig aftrekbaar zijn en vervolgens jaarlijks met 3,33 procent worden verlaagd. Hillen van Het CDA heeft zoals bekend wel oren naar plannen met betrekking tot het beperken van de hypotheekrenteaftrek. Rutte van de VVD blijft een groot tegenstander van aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek. Zeker in een crisis moeten we volgens de VVD niet aan de hypotheekrente morrelen. Een beperking zou de huizenmarkt en de bouwsector nog dieper in het dal duwen.


Hypotheekrenteaftrek berekenen?
Direct inzicht in uw belastingvoordeel

Terwijl de discussies over de uiteindelijke afschaffing ons bezig blijven houden, heeft staatssecretaris de Jager bekend gemaakt dat de aftrek in bepaalde gevallen tijdelijk verruimd zal worden. Het gaat dan om huiseigenaren die gaan verhuizen en de nog niet verkochte eerste woning kortstondig gaan verhuren.

Deze tegemoetkoming is een reactie op huidige situatie op de woningmarkt, waarbij woningen langer te koop staan en huiseigenaren niet durven te verhuizen uit angst dat ze hun huis niet kunnen verkopen. Doordat de hypoheekrente voor het oude huis niet meer aftrekbaar was bij verhuur, werd voor sommigen het risico te groot om een huis te kopen voordat het oude huis verkocht was. Op deze manier hoopt de staatssecretaris iets meer doorstroom op de huizenmarkt te bewerkstelligen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.