Maximale hypotheek in 2016

Dit zijn de hypotheeknormen voor 2016. Bereken hoeveel u dit jaar kunt lenen. We hebben alle wijzigingen voor de maximale hypotheek op een rijtje gezet.

Nieuwe hypotheken getoetst

Elke nieuwe hypotheek wordt getoetst aan de actuele hypotheeknormen. De wijzigingen in deze normen zijn daarom van belang maximale hypotheek voor wie een woning gaat kopen, maar ook voor huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten.

Wijzigingen hypotheeknormen in 2016

In 2016 wijzigt de maximale hypotheek op een aantal punten, onder andere bij de woningwaarde en het inkomen. Update: inmiddels zijn ook de wijzigingen in de maximale hypotheek voor 2019 bekend.

Bereken zelf uw maximale hypotheek onder de huidige normen, of laat ons een uitgebreide berekening maken van uw hypotheekmogelijkheden.

Hypotheeknorm woningwaarde

Minder hypotheek in verhouding tot de woningwaarde

In 2016 kan minder geleend worden in verhouding tot de woningwaarde. Volgend jaar is de maximale hypotheek 102% van de woningwaarde. De ‘Loan to value’ (LTV) wordt tot 2018 stapsgewijs afgebouwd tot 100%. Bij een gelijke hypotheeksom is dus meer eigen geld nodig.

hypotheeknormen 2016

Hypotheeknormen inkomen

Tweeverdieners en de hoge inkomens kunnen meer lenen, lage inkomens minder.

Het Nibud stelt elk half jaar de financieringslastnormen opnieuw vast. Voor de verschillende huishoudens worden de woonlasten berekend om te voorkomen dat zij te veel lenen. In 2016 wijzigen de woonlasten bij de volgende huishoudens.

  • Bij tweeverdieners kan in 2016 het tweede (laagste) inkomen voor de helft worden meegenomen in de berekening van het toetsingsinkomen. Nu is dit nog een derde. Het is de bedoeling dat het tweede inkomen nog meer gaat meetellen.
  • Het Nibud verwacht volgend jaar een loonstijging van 1,4%. Eenverdieners en tweeverdieners met een toetsinkomen hoger dan € 60.000,- zien hierdoor hun maximale hypotheek het meest stijgen. Dit varieert van € 2.300,-  tot € 23.000,-.
  • De lagere inkomens kunnen juist minder lenen. Zij krijgen volgens het Nibud te maken met een sterkere afbouw van een aantal toeslagen. Bij eenverdieners en tweeverdieners met een toetsinkomen lager dan € 60.000,- daalt de maximale hypotheek met € 1.000,- tot € 10.000,-.

Bekijk de voorbeeldberekening van het Nibud in uw situatie.

Studieschuld meegenomen in hypotheek

Studieschuld weegt minder zwaar mee.

De studieschuld opgebouwd vanaf 2016 weegt minder zwaar mee bij de berekening van de maximale hypotheek. De wegingsfactor voor een studieschuld gaat van 0.75% naar 0,45%. De lagere wegingsfactor geldt voor de studieschuld die is opgebouwd onder het nieuwe leenstelsel. Lees meer over de gevolgen van een studieschuld voor de hypotheek.

Normen NHG-hypotheek

NHG-grens daalt niet per 1 juli 2016

De Nationale Hypotheek Garantie neemt bovenstaande wijzigingen over in hun voorwaarden en normen. Daarnaast zou per 1 juli de grens waarvoor een NHG-hypotheek kan worden afgesloten verlaagd worden naar € 225.000,-. Deze verlaging is geschrapt. De grens voor een NHG-hypotheek blijft hierdoor € 245.000,-. Houd bij de hypotheeksom rekening met 6% bijkomende kosten.  

hypotheeknormen 2016

Energiebesparende maatregelen hypotheek 2016

Hogere hypotheek bij energiebesparende maatregelen

Voor een investering in energiebesparende maatregelen met in 2016 opnieuw meer geleend worden. Bij een energiezuinige woning (A++) mag de maximale hypotheek worden verhoogd met € 9000,-. Dit blijft in 2016 gelijk. Bij een ‘nul-op-de-meter-woning’ wordt het bedrag in 2016 verhoogd naar € 27.000,-.

Afwijken van de hypotheeknormen

Het blijft mogelijk om af te wijken van de hypotheeknormen

Ook in 2016 is het mogelijk om af te wijken van de hypotheeknormen, bijvoorbeeld bij goede carrièrevooruitzichten. De hypotheekadviseur moet onderbouwen waarom van de normen is afgeweken. De praktijk leert dat banken hier niet altijd in mee gaan.

Bij inkomens tot € 30.000,- met een aantoonbare ‘niet kwetsbare situatie’ mag een uitzondering gemaakt worden. Zij kunnen het financieringslastpercentage verhogen met maximaal 3%-punt.

Dossier: hypotheek in 2016

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Oversluiten

Bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

Overwaarde

Je mogelijkheden met overwaarde?

Woning kopen?

Huis kopen? Bereken je laagste hypotheekrente.

2 gedachten over “Maximale hypotheek in 2016”

Plaats een reactie

Vliegensvlug de laagste hypotheekrente?

Ontvang geheel vrijblijvend een hypotheekberekening op basis van jouw situatie en wensen.